[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 24. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Stručnjaci najavljuju reformu penzionog sistema do kraja godine

Duži radni vek i ceo za penziju

Penzionerima će biti najteže početkom naredne godine kada Jugoslavija bude započela otplatu spoljnih dugova

BEOGRAD - Do kraja ove godine biće usvojene neke izmene u Zakonu o penzionom osiguranju, ali bi država trebalo da ih predstavi na vreme, da budući penzioneri ne bi, iz straha od novih propisa, narednih meseci odlazili ranije u penziju, rekao je juče dr Zoran Popov, stručnjak Ekonomskog instituta u Beogradu, otvarajući raspravu na temu "Reforma sadašnjeg penzionog sistema".

U sredu penzije

Isplata prvog dela avgustovske penzije počeće u sredu, najavio je PIO fond. Zaposleni u Fondu podsećaju da će avgustovska penzija biti veća za više od 12 odsto nego julska.

Seljacima po 600 dinara

Stevan Đakonović, direktor PIO Fonda zemljoradnika, najavio je juče da će zemljoradničke penzije biti isplaćene sutra za maj prošle godine, a iznos na čeku biće 600 dinara.

Kod nas je neravnomeran odnos penzija i prosečnih zarada, pa se prethodnih godina događalo da su penzije bile veće od prosečne zarade. PIO fond je poslednjih godina u velikoj krizi, jer od doprinosa ne može redovno da isplaćuje penzije, a sve zato što kod nas 1,3 zaposlena izdržava jednog penzionera. Penzioni fond poslednjih godina znatno opterećuje i višak od 700.000 radnika u Srbiji. Manjkavost je i rano penzionisanje - kod nas se danas odlazi u penziju s 58 godina, iako bi mnogi mogli da rade i duže. Uz sve to, danas trećinu penzionera čine invalidski penzioneri, objašnjava dr Boško Mijatović.

On napominje da će budućim penzionerima najteža biti iduća godina jer će odmah posle dogovora s Pariskim klubom Jugoslavija morati da počne da vraća dugove, što će smanjiti količinu novca za penzije u budžetu. Dr Mijatović je zato predložio Republičkom ministarstvu za socijalna pitanja da hitno poveća starosnu granicu za penzionisanje za pet godina. Time bi se odložilo penzionisanje onih koji su nameravali da to učine u narednih nekoliko godina.

Za obračun penzije ne bi trebalo uzimati samo deset najpovoljnijih godina već ceo radni staž. Iznos na penzionom čeku trebalo bi obračunavati po švajcarskoj formuli - na osnovu prosečne zarade i troškova života. Time bi se sprečilo umanjenje penzija. Položaj žena i muškaraca bi trebalo izjednačiti, a samo neke olakšice dati majkama, što bi sve pooštrilo kriterijume za odlazak u penziju, smatra Mijatović. Velika investicija u novom penzionom sistemu bilo bi i dobrovoljno penziono osiguranje, čime bi se omogućilo penzionisanje i ljudima koji su se bavili sivom ekonomijom.

Dr Mirosinka Dinkić, direktor Instituta G17, ne slaže se da starosnu granicu za penzionisanje treba podići odmah za pet godina, već smatra da to treba činiti postepeno na svakih šest meseci.

T. Birač


vesti po rubrikama

^društvo

17:08h U utorak u Beogradu protestovali radnici iz cele Srbije

17:17h

Sudije i stručnjaci opet raspravljali o "Haškoj uredbi"

17:24h

Na BU studije sve duže, ocene sve niže

16:42h Šta se događalo na pregovorima u Skupštini Srbije
16:57h Stručnjaci najavljuju reformu penzionog sistema do kraja godine
18:03h Otkriće u Carevcu: Kosti predaka u voćnjaku
18:18h Sitnica zatrovana nitratom
18:49h SPC traži povraćaj imovine u Hrvatskoj
19:16h Novi direktor Zajednice PTT
   


FastCounter by LinkExchange