GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Predlog

Zaradu na ravne časti

O raspodeli dohotka i šta "proizvodi" štrajkove

Da bi se iznelo mišljenje zašto se kod nas često štrajkuje važno je da se podsetimo: za proteklih šezdeset godina za privredu je sačinjeno i isprobano više od 10 neuspešnih programa stabilizacije, a svi su propali jer nijedan nije ograničavao državu u zahvatanju iz dohotka privrede, što se pogubno odrazilo na sve institucije koje zavise od privrede, a takvih nije malo. Privreda i sada životari u uslovima gde se u njoj ne vrednuje doprinos pojedinaca, racionalizatorstvo, pronalazaštvo i dokazana stručnost, već položaj ličnosti, kvalifikacija i partijska podobnost, a takvo vrednovanje ne stvara motivisanost za veću produktivnost.

Na sve veće dažbine, nametnute privredi, direktori ne reaguju, ali da bi bio zaštićen njihov lični dohodak, u uslovima očerupane privrede, napravljeni su veliki rasponi u platama, pa ima primera da direktori imaju petnaest puta veću platu od nekvalifikovanih radnika (15:1). Koliko su rasponi sada u našoj privredi, to niko ne objavljuje, a to ne interesuje ni DOS, ni njegovu grupu ekonomista G-17.

Svojevremeno, guverner Avramović hteo je da zaštiti privredu od državnih apetita pa je predložio japanski način poslovanja, gde se profit deli na tri dela, i to ravnopravno, po 33 odsto državi, vlasnicima firmi i zaposlenim u firmama. Ova tri delioca profita ekonomskom raspodelom prinuđeni su da se maksimalno zalažu za uspešnost privrede, jer im samo tako njihovih 33 odsto mogu doneti što veći profit od privrede, zato u japanskoj privredi ne postoji nikakav razlog za štrajk. Međutim, ovaj predlog nisu podržali SPS, ekonomisti, direktori i sindikat (!), ali nisu se ni izjasnili šta ne valja u japanskom modelu.

Pošto se EPS ne privatizuje sindikat bi trebao da predloži ministru Đeliću da se u EPS-u i rudnicima uglja primeni i poveri ovaj japanski model, jer ovakva raspodela čistog dohotka otvara velike mogućnosti inovacija i ušteda u ovoj važnoj grani privrede koja je u velikoj krizi.

Trebalo bi da se setimo izjave ministra za rad, date "Politici" 17.02.2001. godine: "Suština predloženih zakonskih izmena je: obezbeđenje sigurnosti za poslodavce koje bi trebalo zaštiti od divljih štrajkova i enormnih zahteva radnika". Sindikat mora d se izbori: koji procenat čistog dohotka pripada privredi, a taj procenat (kao u Japanu) mora da bude stalan, nepromenljiv, ekonomski opravdan, a kada se to usvoji - štrajkova neće biti.

Dragomir Đorović
Obrenovac


Zbilja

Surovo sa studentima

Ministarstvu prosvete Republike Srbije - Sektor za visoko obrazovanje

Poštovani, redovan sam student pete godine Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Prištini. Trenutno se moj fakultet nalazi u Kosovskoj Mitrovici.

Pošto u Kosovskoj Mitrovici, tj. u njenom severnom delu, gde se fakultet nalazi, nisu obezbeđeni ni osnovni egzistencijalni uslovi, a ponajmanje uslovi za redovno studiranje, iz vašeg kabineta je još pre mesec dana saopšteno da će ove školske godine (2001/2002) biti dozvoljen upis studenata Prištinskog univerziteta na neki od Univerziteta u Srbiji, u statusu i na godinu na kojoj su. U tom saopštenju stoji da se za ovaj korak odlučujete jer smatrate da studenti nigde više ne smeju biti žrtve političkih malverzacija, te da i mi, kao budući akademci, zaslužujemo ravnopravan tretman sa ostalim studentima u Republici.

Nažalost od tog saopštenja, za sada su ostale samo prazne reči. Ja sam podnela molbu za prelaz na redovne studije Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, sa svom potrebnom dokumentacijom i uplatom od 1.000 dinara komisiji koja je razmatrala moju molbu. Moja molba je odbijena, kao pravno neosnovana jer, kao što mi je rečeno, po važećem zakonu ne mogu da zahtevam upis na završnu (petu) godinu, a na četvrtu godinu ne mogu da budem primljena jer sam odslušala i četvrtu i petu godinu studija. Rečeno mi je da se svakog dana očekuje bilo kakav pismeni dokument iz Ministarstva prosvete RS, pošto, tvrde, takav još nisu dobili, na osnovu kojeg će moja molba moći da bude usvojena. Rešenje da je moja molba odbijena ja nisam dobila, jer, kao što mi je rečeno na fakultetu, oni nikom ne šalju rešenje, merodavno je ono što je istaknuto na oglasnoj tabli, tako da ja kod sebe nemam nikakav dokaz da sam podnosila zahtev, osim kopije uplatnice.

Verujem da nisam usamljen slučaj i da se moje brojne kolege sa Prištinskog Univerziteta susreću sa ovakvim problemima.

Nekoliko puta obraćala sam se i ovom Ministarstvu i poslednji put mi je rečeno da molbu moram da podnesem Rektoratu Prištinskog univerziteta (?!). U medijima je takođe objavljeno da je taj Rektorat preseljen u Kosovsku Mitrovicu, a po mojim saznanjima, oni još uvek nisu dobili ni prostorije u Kosovskoj Mitrovici, a ja ni na koji način nisam uspela da stupim u kontakt s tim Rektoratom da bih nešto saznala o tome.

S obzirom na to da nastava na svim univerzitetima u Srbiji počinje, smatram da nećete dozvoliti da se još jedanput izvrši svojevrsna diskriminacija i degradacija svih nas, studenata Prištinskog univerziteta, i da se naš problem i dalje "gura pod tepih", jer to nikome ne služi na čast. Nadam se da ćete biti dosledni i ispuniti ono što skoro svakodnevno tvrdite u medijima, tj. da će nam biti omogućeno ono što je gospodin ministar obećao.

S poštovanjem,
Katarina Mitić, student GAF Priština