[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 23. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Fakultet organizacionih nauka - drugi put o uslovima i upisu

Uz visok prosek studiranje
o trošku države

Pogrešne informacije zbog "smetnji na vezama" Studentska služba - dekanat

BEOGRAD - Dekanski kolegijum i kolektiv Fakulteta organizacionih nauka spada u retke visokoškolske ustanove koje ne poštuju preporuku prosvetnih vlasti po kojoj akademci koji plaćaju školarinu imaju pravo na promenu statusa ukoliko daju uslov, ali je preko prosvetnih vlasti visokoškolcima ipak poručeno da će biti izvesnih olakšica o kojima je "Glas" pisao krajem minule nedelje.

Komunikacija

- Iznenađen sam informacijom da u Studentskoj službi daju drugačije podatke, mada ne sumnjam u verodostojnost vaše priče. Očigledno da ih šef nije obavestio o stavovima usvojenim na Fakultetu - kaže prodekan za nastavu.

Studenti FON-a bili su, međutim, juče iznenađeni kad su im u Studentskoj službi vrlo grubo rekli da nemaju prava na promenu statusa čak i ako imaju prosek ocena iznad devet. Na primedbu da je ta informacija objavljena u novinama i da je potkrepljena izjavom dr Srbijanke Turajlić, pomoćnika ministra prosvete, bili su bez ikakvog pardona odbijeni.

Na sličan prijem naišli su i roditelji koji su se raspitivali o pravima svoje dece, jer je školarina koja se plaća ove godine duplirana u odnosu na prošlu i iznosi 42.000 dinara. U Studentskoj službi je kategorično rečeno da o prelasku na budžetsko studiranje mogu da računaju samo oni koji očiste godinu, odnosno daju sve ispite. Takvu odluku su, kažu, dobili od fakultetske uprave i po njoj moraju da postupaju. Ove reči ne bi bile ni malo neobične da nisu u suprotnosti sa preporukom resornog ministarstva, tvrdnjom pomoćnika ministra i sa stavom koji se čuo u Dekanatu, a koji se poklapa sa izjavom dr Turajlić.

Nije šija nego vrat

Na pitanje da li je tačan podatak da je jedan student ipak promenio status ("preko veze") i ako nema visok prosek, prodekan za nastavu FON-a odgovara odrečno. Radi se samo o oslobađanju od školarine jer je jedan student podneo dokaze o teškim porodičnim prilikama. On, međutim, nije postao budžetski student, tvrdi dr Milan Martić.

Šta je na kraju tačno i kako studenti da se ponašaju, s obzirom da je poslednji dan za upis godine 25. oktobar?
- Bez obzira na kojoj su godini, ako su stekli uslov i imaju prosečnu ocenu devet ili više, studenti mogu da se upišu u narednu godinu studija na teret budžeta, pod uslovom da tu godinu nisu gubili. Mi u potpunosti ne poštujemo preporuku jer na prvoj godini imamo sedam ispita, od kojih su pet laki. I zato ne smatramo da treba posebno da nagrađujemo studente jer oni u suštini nisu postigli dobar rezultat - objasnio je prof. dr Milan Martić, prodekan za nastavu FON-a, razloge zbog kojih na ovom fakultetu uslovljavaju prelazak na školovanje o državnom trošku.

Prema njegovom obrazloženju studenti koji plaćaju školarinu a dali su uslov mogu biće oslobođeni druge rate školarine ukoliko u januaru polože i dva preostala ispita. Prvu ratu, od skoro 750 maraka, moraće da plate u svakom slučaju.

O. N.


vesti po rubrikama

^društvo

17:06h

Ukidanje smrtne kazne se odlaže

17:18h

Skupština Srbije od nepristojnih poslanika zaradila 75.000 dinara

17:27h

Fakultet organizacionih nauka - drugi put o uslovima i upisu

17:31h

Uoči Oktobarskih susreta zdravstvenih radnika Srbije

17:43h

Tri sindikata najavila za utorak veliki protest u Beogradu

17:59h

Otpor pronašao još nekoliko slučajeva korupcije

18:08h

Kakve osobine treba da ima direktor osnovne i srednje škole

18:22h

Ambasada SRJ u Ljubljani izdaje vize

18:38h

"Glas" zove Varšavu povodom posete poglavara SPC Poljskoj

18:41h

Alibunar: "Začinio" policajca alevom paprikom

18:52h

Požarevac: Okončan protest 800 zatvorenika

 FastCounter by LinkExchange