[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 23. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Skupština Srbije u ponedeljak od nepristojnih poslanika zaradila 75.000 dinara

Šešelju i novčana kazna i crveni karton

Lider radikala mora da plati 32.000 dinara i narednih 20 dana neće moći da prisustvuje zasedanjima

BEOGRAD - U ponedeljak je prvi put od postanka parlamenta na našim prostorima u vreme zasedanja u trajanju od samo tri do četiri sata, skupštinska kasa prihodovala oko 2.500 maraka.

Novac je "kanuo" od kazni koje je predsednik parlamenta Dragan Maršićanin izrekao petorici poslanika Srpske radikalne stranke, zbog nepoštovanja novog Poslovnika o radu Skupštine Srbije. Najveću kaznu treba da plati lider radikala Vojislav Šešelj, koji će ne samo morati da plati 32.000 dinara za meru udaljenja sa sednice, nego će mu biti onemogućeno da narednih 20 dana prisustvuje zasedanju Skupštine. Takvu kaznu parlament mu je izrekao pošto je, posle dobijene opomene zbog nepridržavanja dnevnog reda, potegao s govornice punu čašu vode na predsednika parlamenta, Dragana Maršićanina, posle čega je revoltirano izašao iz sale.

Ne mora hitno

Skupština je odbila da po hitnom postupku u dnevni red uvrsti Vladin predlog izmene Zakona o javnim preduzećima, prema kojima bi ubuduće Vlada imenovala direktora Naftne industrije Srbije, umesto Skupštine, jer je to njena nadležnost kod svih ostalih javnih preduzeća.

Nešto bolje su prošle njegove stranačke kolege Stevan Dragišić i Slobodan Janjić, sa po 16.000 dinara zbog toga što im je izrečena mera oduzimanja reči, dok su Tomislav Nikolić i Dragiša Stamenković prihodovali u skupštinski budžet sa 3.000, odnosno 8.000 dinara.

Sve primedbe kažnjenih poslanika odnosile su se na zapisnik sa prethodne sednice parlamenta, kada je usvojen "strogi" poslovnik o radu, za koji su tvrdili da je reč o falsifikatu. Šešelj nije uspeo da vodom okupa Maršićanina, ali su bili mokri sto i papiri predsedavajućeg, pa je predsednik parlamenta vođenje sednice, na kratko, "dok se ovaj svinjac ne sredi" prepustio Nataši Mićić.

Osim rasprave o zapisniku i izricanju kazni, parlament je juče do popodnevne pauze uspeo da konstatuje ostavke Aleksandra Pravdića, potpredsednika Vlade Srbije (iz DSS) i Obrena Joksimovića, ministra za zdravstvo, takođe iz DSS.

U tih nekoliko sati rada parlament je u dnevni red po hitnom postupku uvrstio tačku o razrešenjima predsednika Ustavnog suda Srbije, zatim grupe sudija i javnih tužilaca. Nije prihvaćeno da se povuče Predlog zakona o radu, što je tražila poslanička grupa SPS, ali ni predlog Marijana Rističevića iz Koalicije Vojvodina da Skupština ne prihvati inicijativu poslanika DSS o osnivanju anketnog odbora koji će raspravljati o švercu duvana, o čemu je pisala strana štampa. Obrazloženje Dejana Mihajlova, DSS, bilo je da treba otkloniti sumnje u "mladu demokratsku vlast". Ako je Vlada, kaže Mihajlov, sprečila šverc cigareta, kao što tvrdi, zašto bi joj onda smetala skupštinska rasprava. A ako nije, DSS neće da bude deo toga.

Ministar pravde Vladan Batić povukao je iz procedure Vladin predlog Krivičnog zakona, dok se ne donese savezni, kojim uskoro treba da bude ukinuta smrtna kazna, a da zamena kazne bude 40 godina zatvora, umesto 20, kako je to sada rešeno.

Poslanici SPS su tražili da se formira anketni odbor koji će utvrditi istinu o lišavanju slobode Slobodana Miloševića i njegovom isporučivanju Haškom tribunalu, ali parlament nije prihvatio predlog. S tesnom većinom, međutim, odbijen je predlog Tomislava Nikolića da se na dnevni red uvrsti zahtev za smenu ministara Gaše Kneževića i Dušana Mihajlovića, koji su radikali podneli pre više meseci.

Popodne je parlament nastavio raspravu po dnevnom redu u kome su dva paketa sudskih zakona, jedan DSS, drugi Vlade, zatim Predlog zakona o radu, komorama, popisu stanovništva...

Pošto košta bezobrazluk

Poslanicima na stalnom radu u Skupštini novčana kazna se oduzima od primanja za tekući mesec. Poslanicima koji nisu na stalnom radu u Skupštini iznos kazne se oduzima od njegovih primanja u Narodnoj skupštini, odnosno razlike između plate narodnog poslanika i one koju ostvaruje u radnom odnosu ili penziji. Inače, opomena košta 3.000 dinara, dve opomene na istoj sednici 8.000, oduzeta reč vredi 16.000, a udaljenje ili iznošenje sa sednice 32.000. Kazne za više prestupa se ne sabiraju nego se računa ona najviša.


M. D.


vesti po rubrikama

^društvo

17:06h

Ukidanje smrtne kazne se odlaže

17:18h

Skupština Srbije od nepristojnih poslanika zaradila 75.000 dinara

17:27h

Fakultet organizacionih nauka - drugi put o uslovima i upisu

17:31h

Uoči Oktobarskih susreta zdravstvenih radnika Srbije

17:43h

Tri sindikata najavila za utorak veliki protest u Beogradu

17:59h

Otpor pronašao još nekoliko slučajeva korupcije

18:08h

Kakve osobine treba da ima direktor osnovne i srednje škole

18:22h

Ambasada SRJ u Ljubljani izdaje vize

18:38h

"Glas" zove Varšavu povodom posete poglavara SPC Poljskoj

18:41h

Alibunar: "Začinio" policajca alevom paprikom

18:52h

Požarevac: Okončan protest 800 zatvorenika

 FastCounter by LinkExchange