[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 23. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Batić primio predstavnike advokature

Ukidanje smrtne
kazne se odlaže

Razlog je što savezni zakon kao zamenu predviđa 40 godina zatvora

BEOGRAD - Predlog zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srbije na kraće vreme biće povučen iz procedure. Razlog za to je predlog na saveznom nivou prema kojem bi smrtna kazna trebalo da bude zamenjena kaznom od 40 godina zatvora - rekao je dr Vladan Batić, srpski ministar pravde, na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima srpske advokature.

Batić je istakao da najnovija verzija Zakona o sudovima i sudijama ne predviđa, kao prethodna, ukidanje pojedinih sudova jer je u javnoj raspravi bilo primedbi na to. Takođe, u okviru ovog zakona predviđeno je i osnivanje četiri apelaciona suda. On je napomenuo da Zakon o sudovima i sudijama predviđa učešće predstavnika advokature u Visokom pravosudnom savetu i dodao da će se založiti za pokretanje inicijative za što skorije donošenje novog zakona o advokaturi.

I seminar o zakonima

Batić je za 7. novembar najavio i seminar o radnoj verziji zakona o sudovima i sudijama u Centru "Sava" čime bi trebalo da se okonča javna rasprava povodom ovog zakonskog projekta. Ministarstvo će formirati i radnu grupu koja će pretresti sve konstruktivne primedbe i uobličiti konačan tekst ovog zakonskog projekta. U radnoj grupi, kako je rekao Batić, biće i jedan predstavnik advokata.

Ministar je najavio da ministarstvo radi na još nekoliko veoma važnih zakonskih projekata kao što su zakon o javnom tužilaštvu, zakon o javnom pravobranilaštu i zakon o prekršajima.

- Vrata ministarstva će uvek biti otvorena za advokaturu, a ona bi trebalo da se intenzivno uključi u pripremu zakonskih projekata naročito u pravosudnoj oblasti i pomogne prilikom kadrovskih promena u pravosuđu. Dobili smo i mišljenje kolegijuma sudova za izbor više od 100 nosilaca pravosudnih funkcija u Srbiji - rekao je Batić.

Branislav Tapušković, predsednik Advokatske komore Srbije, naglasio je da se odnos prema advokaturi u mnogome promenio i da predstavnike ove profesije redovno pozivaju na sednice Odbora za pravosuđe i upravu.

Vladimir Šešlija, predsednik Advokatske komore Beograda, istakao je da će advokati dati svoje mišljenje i primedbe o Zakonu o denacionalizaciji, Zakona o krivičnom postupku, Zakona o advokaturi.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

17:06h

Ukidanje smrtne kazne se odlaže

17:18h

Skupština Srbije od nepristojnih poslanika zaradila 75.000 dinara

17:27h

Fakultet organizacionih nauka - drugi put o uslovima i upisu

17:31h

Uoči Oktobarskih susreta zdravstvenih radnika Srbije

17:43h

Tri sindikata najavila za utorak veliki protest u Beogradu

17:59h

Otpor pronašao još nekoliko slučajeva korupcije

18:08h

Kakve osobine treba da ima direktor osnovne i srednje škole

18:22h

Ambasada SRJ u Ljubljani izdaje vize

18:38h

"Glas" zove Varšavu povodom posete poglavara SPC Poljskoj

18:41h

Alibunar: "Začinio" policajca alevom paprikom

18:52h

Požarevac: Okončan protest 800 zatvorenika

 FastCounter by LinkExchange