GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Reagovanje

Bratska dužnost je da
ubice izvedem pred sud

„Ko je zataškavao sva ta ubistva", „Glas", 20. oktobar 2001.

Greh je napadati ljude koji su mrtvi i koji ne mogu da se brane. Mržnja koja izbija iz objavljenog teksta „Ko je zataškavao sva ta ubistva" nikome neće doneto dobro. U vreme Molebana za odbranu "Glasa" od mržnje i zla iskreno sam bio sa vama moleći se Gospodu da vas poštedi izliva mržnje i uništavanja. Vi i ja znamo da u redakciji postoje ljudi koji mrze Slavka i da se ovakvi tekstovi rađaju u njihovim glavama, ali to nije razlog da se obračunavaju s njim mrtvim.

Možda ja iritiram pojedince svojim istupima u javnosti, ali smatram da je moja bratska dužnost da ubice izvedem na sud. Oni su ubili mog brata i vašeg kolegu i moraju biti kažnjeni. Ja ne mogu vama da određujem šta ćete da objavljujete, ali i meni uvek ostaje pravo i mogućnost da održim Moleban.

Iskreno vam želim uspeh u tiražu i ličnu sreću.

JOVO ĆURUVIJA,
BEOGRAD


Upozorenje

Prevarama nikada kraja

Danas sam dobio od nepotpisane i meni nepoznate firme sertifikat o „nagradi".
1. Ne znam čime sam zaslužio ovu nagradu
2. Ne znam koliko će me ta nagrada koštati
3. Ne znam kakva se prevara krije iza ovoga

Šaljem vam faksom fotokopiju tog sertifikata s molbom da ispitate i objavite o čemu se radi, jer sam načuo da je u pitanju čista prevara. Da biste stekli pravo i primili nagradu potrebno je da se u roku od 48 sati javite na broj telefona: 011/622-020 ili 011/328-1811 od ponedeljka do subote od 9 do 19 časova. Ukoliko se ne javite u navedenom roku kompanija zadržava prava da uskrati korišćenje nagrade.

Uslovi.

Veselo i dobro raspoloženje... Da imate između 28 i 65 godina... Da prisustvujete prezentaciji sa Vašim supružnikom, ako ste u braku... Potrebno je da ostanete na našoj prodajnoj prezentaciji do kraja (prezentacija traje oko 2,5 sata)

Ukoliko ispunjavate navedene uslove, samim prisustvom na našoj prezentaciji sigurni ste dobitnik jedne od navedenih nagrada iz naše turističke ponude!

Miodrag Petrović,
Beograd


Reagovanje

DEL-JUG žrtva manipulacije

„Falsifikatom do 14 miliona maraka", "Glas javnosti", 15. oktobar 2001.

Poslovanje ugledne kompanije na jugoslovenskom tržištu sladoleda potpuno je legalno, a ko se služi falsifikatima neka utvrde nadležni organi U "Glasu javnosti" od 15. oktobra objavljen je tekst pod naslovom „Falsifikatom do 14 miliona maraka" koji sugeriše da je kompanija DELJUG na nepošten način došla do velike dobiti.

Stvari u ovom slučaju stoje sasvim suprotno, a podaci objavljeni u tekstu istrgnuti su iz konteksta i stvaraju lažnu sliku. Kompanija DELJUG izbegavala je da izlazi u javnost u vezi sa pomenutim slučajem, smatrajući da bi se time vršio nedopustiv pritisak na organe nadležne da ovaj spor reše po zakonu. Međutim, zbog ugleda "Glasa javnosti" i poštovanja prema čitaocima ovog lista odlučili smo se da ovoga puta odreagujemo.Sav novac koji se pominje u ovom tekstu (14,4 miliona maraka) novac je grčke kompanije Delta, većinskog vlasnika jugoslovenskog preduzeća za proizvodnju i promet sladoleda DELJUG.

U toj sumi nema novca kompanije "Mabar" niti njenog vlasnika Mladena Barčota. Prema tome, Delta nije imala potrebe da se služi bilo kakvom prevarom da bi došla do sopstvenog novca. Suma o kojoj je reč predstavljala je kredit koji je Delta dala firmi DELJUG, a pomoću posrednika firme "Mabar" (vlasnika 1% akcija u DELJUG-u) i "Mabarove" ofšor kompanije "Rijeti" koji su pomogli da se novac 1998. godine unese u zemlju. Juna 2000. godine Delta, DELJUG i Mabar postigli su dogovor o regulisanju međusobnih odnosa kojim su se zatvorili međusobni dužničko-poverilački odnosi, a novac koji je Delta dala pretvara se u Deltine akcije u DELJUG-u. Svi učesnici u dogovoru potpisali su odgovarajuća dokumenta, a DELJUG je prihvatio svu dokumentaciju i ovlašćenja koja su dolazila iz "Mabara", ne sumnjajući u njihovu ispravnost.

Naknadno je Mladen Barčot osporio legalnost ovlašćenja kojim se odobrava overavanje potpisa na ugovoru o konverziji i prenosu akcija u ime "Mabara", datog njegovom tadašnjem zameniku Milošu Sekuliću, tvrdeći da se radi o falsifikatu što je veštačenjem i potvrđeno. Međutim, Mladen Barčot propušta da kaže da je još jedno, istovetno ovlašćenje, potpisao svojom rukom, što je takođe potvrđeno veštačenjem i što nepobitno dokazuje njegov pristanak na čitav dogovor. Upravo ignorisanjem originala ovlašćenja koje se nalazi u posedu Miloša Sekulića, Mladen Barčot nastoji da od ovog slučaja napravi veliku aferu kako bi došao do tuđeg novca.

DELJUG nije imao nikakvog poslovnog interesa da se služi falsifikovanim dokumentima i time sopstveni novac učini rizičnim. Svaka optužba u tom smislu potpuno je besmislena i mi se zbog toga osećamo dvostruko izmanipulisanim. Najpre, kao poslovni partner, a potom i kao renomirana kompanija o kojoj se potpuno neosnovano šire neistine u medijima. Štaviše, zainteresovani smo da saznamo kako je došlo do toga da nam se podmeću falsifikovani dokumenti.

Selektivno koristeći dokumentaciju Mladen Barčot podneo je krivičnu prijavu protiv DELJUG-a. Nakon uvida u kompletnu dokumentaciju koju je podneo DELJUG, javni tužilac našao je da nema elemenata krivičnih dela navedenih u prijavama. Nakon toga, Mladen Barčot koristi zakonsku mogućnost da se sam pojavi kao tužilac podnoseći zahtev za sprovođenje istrage. DELJUG nema ništa protiv da se još jedanput, pred nadležnim organom, utvrdi prava istina o ovom slučaju. Naša dokumentacija je kompletna, ispravna i spremna.

S druge strane, slične krivične prijave Mladen Barčot je podnosio protiv svih službenih lica iz državnih institucija i (pravosudnih) organa koja su u ovim procesima donosila odluke u suprotnosti sa njegovim željama, što je nečuven pritisak na rad državnih organa.Sa više od 10.000 prodajnih mesta u Jugoslaviji, fabrikom koja zapošljava više od 400 radnika i više od 50 odsto udela na domaćem tržištu sladoleda posle samo tri godine prisustva, kompanija DELJUG predstavlja jednu od najvećih i najboljih stranih investicija u Srbiji do danas.

Ovaj rezultat najbolji je dokaz šta može da se postigne kada se udruže strani kapital i iskustvo sa domaćim znanjem i poslovnošću. Naše ambicije na ovom tržištu su velike, a planovi dugoročni. Svoju poslovnu politiku baziramo na kvalitetnoj proizvodnji, modernom menadžmentu, strogom poštovanju zakona i, naravno, nastojanjem da zadovoljimo potrošače na najbolji mogući način. U takvom modelu, međutim, nema mesta za mešetarenje, zakulisne radnje i bogaćenje na tuđem radu i to je stvarnost Srbije i Jugoslavije sa kojom oni koji su navikli lako da dolaze do para moraju da se suoče.

Dragan Marković,
advokat, punomoćnik firme „Deljug",
Beograd


Analiza

Mnogo ste isti

Posle petog oktobra prošle godine stranke DOS-a dobile su mnogobrojne nove članove. Među pridošlicama bilo je dosta onih koji su procenili da je korisno naći se na strani pobednika, pa se tako u DOS-u našao i priličan broj preletača i prevrtača iz SPS-a i JUL-a, onih stranaka koje su, nastavljajući i dovršavajući delo svojih slavnih prethodnika iz KPJ, Srbiju dovele do sadašnje materijalne i moralne propasti. Računica preletača je sasvim jasna. Pristupajući strankama DOS-a oni zadržavaju svoje nekadašnje položaje i bogatstvo koje su opljačkali od građana. Kako vreme od prevrata odmiče, sve je izvesnije da će se spasti i od sudskog gonjenja za bezbrojne nezakonitosti koje su činili učestvujući u bivšoj vlasti ili joj verno pomažući u nezapamćenoj pljački građana Srbije.

I kao što se šljam uvek zadrži na površini vode, tako ni ovi prevrtači nisu potonuli. Naprotiv. Sačuvali su stara ili zauzeli nova bezbedna mesta sa kojih mogu da nastave svoj stari posao. I to nije jedino zlo koje čine. Pošto su veoma dobro povezani među sobom, oni uspešno usporavaju i sprečavaju sve značajnije promene u društvu. Stranke DOS-a koje su našle neki svoj interes u primanju ovih prebega u svoje redove možda još ne uviđaju koliko su bile kratkovide. Ono što su obećavale biračima pred prošlogodišnje izbore teško da će moći da ostvare, bar ne tako skoro, dok su prevrtači s njima. Opominjući DOS, Narodni pokret Otpor odštampao je plakat sa rečima: „Mnogo ste isti" A ne bi bilo pogrešno ni da na njemu piše: „Mnogi ste isti" ili „Mnogo vas je istih /ostalo/".

Vojislav S. Mihailov,
Beograd


Novo

Grubost čuvara

Skandalozno ponašanje obezbeđenja Skupštine grada na otvaranju izložbe cveća

Zgranuta sam ponašanjem obezbeđenja Skupštine grada, u kojoj je nedavno bilo najavljeno otvaranje tradicionalne izložbe cveća u organizaciji Gradskog zelenila. Iz više dnevnih listova informisala sam se da se građani pozivaju na otvaranje izložbe u 19 časova i kao i svih prethodnih godina, ulazak na izložbu je slobodan.

Bila sam zaprepašćena kada me je na ulasku u Skupštinu grada čovek iz obezbeđenja ljutito i grubo odgurnuo i ne samo mene nego i druge posetioce i nije nam dozvolio da uđemo. Posećujem izložbe cveća više od 20 godina i ovo se nikada nije dogodilo. Predpostavljam da je za ovo najkrivlji organizator ove manifestacije „Zelenilo", jer nije trebalo da obaveštava građanstvo o danu i satu otvaranja izložbe. Tako je ogroman broj starih građana ostao pred vratima, zbunjeno i u neverici šta se zapravo dešava. Došla sam čak iz Borče, čekala više od sat vremena pred ulazom i razočarana, ostala uskraćena za jedan lep doživljaj.

S poštovanjem,

Mirjana Marjanović,
Borča