[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 22. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Ministar MUP-a SRJ o saradnji s Hagom

Zakon mora da se izglasa

BEOGRAD - Savezni ministar pravde Savo Marković izjavio je da očekuje da će Karla del Ponte, glavni tužilac Haškog tribunala u današnjoj poseti tražiti da se intenzivira saradnja s ovim sudom te da će biti reči i o izručenjima jugoslovenskih državljana, koji se nalaze na optužnicama Haškog tribunala. Zbog protivljenja članova SNP, koalicionog partnera DOS-a na saveznom nivou, da podsetimo, pre nekoliko meseci, Predlog zakona o saradnji sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu nije usvojen, a kada je Uredbu Vlade SRJ o saradnji sa ovom institucijom, savezni Ustavni sud odbio, tadašnji premijer Zoran Žižić, podneo je ostavku, a samim tim, "pao" je njegov kabinet. Vlada SRJ još nije rešila stari problem.

- Saradnja s Haškim tribunalom je naša međunarodna obaveza i zato što pre moramo da definišemo tu saradnju na pravi način. Ona je moguća i uz poštovanje samog Statuta Tribunala, ali je zbog pravne zaštite naših građana koji se nalaze na optuženičkoj listi, daleko bolje da saradnju sa Međunarodnim sudom u Hagu ostvarimo Zakonom i treba ga što pre doneti - smatra Zoran Živković, savezni ministar policije.

Ko mora, neka brine
- Saradnja s Haškim sudom moguća je i bez Zakona, primenom Statuta ovog Tribunala. Oni koji smatraju da se time krši Ustav, neka razmišljaju o tome i neka predlože neko rešenje - kaže Vladan Batić, republički ministar pravde i napominje da najpre savezna administracija treba da se usaglasi dok svoj predlog ne prosledi Skupštini SRJ.

On napominje da zbog nepostojanja Zakona, građani Jugoslavije koje je Haški sud optužio za ratne zločine nemaju nikakvu pravnu zaštitu.

- Zbog stavova naših koalicionih partnera SNP, Zakon nije usvojen, a zbog toga je pala i Savezna vlada. Predlog tog Zakona je dobar i adekvatan i on mora da bude izglasan - poručuje Živković.
Upitan da li to može da bude razlog za otvaranje nove krize u u Vladi SRJ, Živković je odgovorio:
- Videćemo. Prošlo je dovoljno vremena od tada da se strasti stišaju i mislim da bi sve vladajuće partije trebalo da se uozbilje.

V. N.


vesti po rubrikama

^politika

17:53h

Šta traže Srbi za izlazak na kosmetske izbore?

17:55h

Ministar MUP-a SRJ o saradnji s Hagom

17:56h Čeda Jovanović: Odluka o izborima tokom naredne nedelje
17:58h Miodrag Vuković: Ne menjamo stav o dijalogu
17:59h Premijer Đinđić najavio za Vojvodinu
18:00h Borislav Pelević: SAD žele nezavisno Kosovo
18:01h Počela konferencija za oslobađanje Miloševića
18:02h Okrugli sto "Izbori - da ili ne" u Gračanici
18:03h SRS: Odbijen Šešeljev zahtev za holandsku vizu
   
 


     


FastCounter by LinkExchange