[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 22. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Zašto je za poslovanje " Astra banke" Kipar bio zanimljiva destinacija

Novac depozitara
u privatne svrhe?

Ako se dokaže da su pare iz " Astra banke" tako kružile preko Kipra, moguća je i krivična odgovornost

BEOGRAD - Jedna stvar je plaćanje poreza na ekstra profit, koji je za "Astra banku", određen u visini od 67,8 miliona maraka, a na šta iz banke saopštavaju da su u zakonskom roku uložili žalbu RUJP na visinu i obračun ekstra profita, a drugo je raspitivanje tužilaštva da li je porodica Karić koristila pare depozitara za privatne svrhe, što bi, ukoliko se pokaže kao tačno, povlačilo i krivičnu odgovornost.

Prema ekonomskoj analizi stanja "Astra banke", koje je nedavno javno obelodanio guverner NBJ, najveća stavka u aktivi banke je gotovina, a opet najveći deo ove gotovine, 86,8 odsto, odnosi se na devizna sredstva na računu njene Poslovne jedinice- IBU Nikozija, u ukupnom iznosu od preko 67, 4 miliona dolara. Odlukama donesenim u "Astra banci" u Beogradu ova kiparska poslovna jedinica je odobrila plasmane u ukupnom iznosu od 72,4 miliona dolara, koji su u celosti pokriveni depozitima banke. Deo tih kredita odobren je tokom 1996. i 1997. godine, ali problem je u tome što najveći deo plasmana nije vraćen, pa su i ocenjeni kao visoko rizični i centralna banka je smatrala opravdanim uvođenje njene administracije u "Astra banku", kako bi se, između ostalog, utvrdilo mogu li se ti krediti uopšte naplatiti i praktično novac vratiti depozitarima u Srbiji.

Odliv i preko "Mobtela"
Zanimljivi su i odlivi u prošloj godini u kiparskoj poslovnoj jedinici "Astra banke", koji pokazuju da su pare izlazile i preko " Mobtela", koji je istovremeno iskazivao gubitke u zemlji. I opet je od 18.135.570 dolara najviše plaćeno pomenutim kiparskim firmama, uz dodatak Astra grupe. Nezvanično se pominje da je" pronađen" i značajan dug " Mobtela" prema Eriksonu, što se iz objavljene tabele i skromne uplate ne bi moglo zaključiti. Inače, administracija centralne banke u " Astra banci" , koja ima zadatak da naplati što više potraživanja, procenjuje se, najviše šansi ima da to postigne sa 25 miliona dolara plasiranih " Mobtelu", naravno u razumnom vremenskom roku i uz realan plan naplate. Takođe, se procenjuje da bi se ovom naplatom mogli podmiriti deponenti banke.

Ono što je Mlađan Dinkić, guverner NBJ, okarakterisao kao zabranjeno, istakavši da se ne može koristiti u lične svrhe novac depozitara, pretumbavanjem preko drugih računa, vezano je za činjenicu da je novac plasiran povezanim licima i Karićevim firmama, a reč je o četiri kompanije sa sedištima na Kipru- Dak internešenelu, sa formalnim sedištem u Irskoj, a u stvari baziranoj na Kipru, njenom nasledniku firmi Hovburi, zatim firmama Polivos u Jusiko koji je u vlasništvu Bogoljuba Karića. U Jusiko je plasirano 29.102.520 dolara, u Hovburi 36.833.767, u Polivos 6.300.556 dolara, što je praktično skoro ceo iznos plasmana koji je išao preko Kipra.

U traganju za tim gde su ove pare dalje otišle NBJ će dobiti pomoć od Centralne banke Kipra, koja je pozitivno odgovorila na njen zahtev i uvela nadzor nad finansijskim transakcijama " of šor" filijale " Astra banke" u Nikoziji. Ono što se već sada zna je da se lep deo, celih 24.331.650 dolara, vratio, ali na privatne račune Karića, a guverner smatra da je korišten za izgradnju njihovih vila po Dedinju. I to je ono gde će tužilaštvo, verovatno, imati posla.

Za pomenuto kruženje novca Dinkić je nedavno na konferenciji za štampu dao jednostavnu formulu- novac deponenata " Astra banke" je ovde u bilansima banke, plasiran je na Kipar, firmama i Karićima lično i dobrim delom je završio u njihovim privatnim kućama. U prvim reakcijama iz "Astra banke", pa i samog Bogoljuba Karića, bilo je reči o sankcijama koje su određivale način poslovanja i tvrdnji da će dokazati da su pare plasirane krajnjim korisnicima, što čeka i RUJP.

B. Jager

Sutra: Kako se novac" vratio kući"


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:00h Astra banka se žalila u zakonskom roku na visinu ekstraprofita
16:02h

Zašto je za poslovanje " Astra banke" Kipar bio zanimljiva destinacija

16:05h

Banke zatrpane zahtevima za potrošačke kredite

16:06h Sporazum SRJ i SAD o podsticanju investicija
   


     


FastCounter by LinkExchange