[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 22. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Stravična sudbina četrdesetogodišnje Zorice Ilić, koju su roditelji maltretirali i držali pet meseci u podrumu

Pola godine bez svetlosti dana

Iako nesrećna žena ima samo četrdeset, izgleda kao starica

BEOGRAD - Sudbina Zorice Ilić, koja je pet meseci bila zaključana u podrumu i koju je otac nemilosrdno premlaćivao, "život" je o kome se može naći samo u romanima i filmovima sa bizarnom tematikom. Obično neko od gostiju ode slučajno do mračnog i zabačenog potkrovlja ili podruma, a onda iza ogromnih teških vrata čuje zapomaganje odstranjenog člana porodice. Tako se otkriva nepravda.

U stvarnom svetu - u osamnaestoj godini života, sada već četrdesetogodišnja Zorica lišena je poslovne sposobnosti i data je dijagnoza nadležnih - neophodna joj je tuđa nega i pomoć. Tu i takvu, procenjenu pomoć uzimaju njeni roditelji - čitavih 577 dinara. Zorica nije dobila ni to.

Kraj Leskovca u selu Dragovac, surovu i očajničku sudbinu Zorice, opštinskom Odboru za ljudska prava i kancelariji JUKOM-a prijavile su komšije. Više nisu mogli da slušaju - zapomaganje, glasno jaukanje koje je svake noći dopiralo iz podruma susedne kuće porodice Ilić.

Pet meseci Zoricu su roditelji držali zatvorenu u podrumu kuće. Kako svedoče komšije, nesrećna žena je bila zaključana svakodnevno, od ranih jutarnjih časova do kasno u noć, a često bi zaboravljali da je bar malo izvedu "na vazduh".

Pre oko godinu dana porodica Ilić doselila se iz sela Granica u opštini Bojnik u selo Dragovac. Kuća, stara i trošna, zidana od cigle, mala i prizemna. "Životni" prostor, koji su Zorici "pružili" roditelji je memljivi podrum, na jednom kraju kuće, bezmalo potpuno ukopan u zemlju. Mali otvor, oko 35 puta 35 santimetara u nivou zemlje, trebalo bi da predstavlja prozor. U podrumu ležaj, prljavi pokrivač, prašina i kojekakav otpad. Kako svedoče saosećajne komšije, roditelji su hranu ćerki ostavljali u plastičnoj posudi, u otvoru - prozoru. Ona bi je uzimala, ukoliko pre nje do mleka ili nečeg drugog što je dobijala ne stignu mačke ili neki lokalni pas.
Uz sve to, kako su posvedočili i Odboru i JUKOM-u, otac Bogosav je gotovo neprestano tuče, kako kažu, grozno psuje i maltretira.

Posledice su za okolinu bile neizdržive. A nesrećna žena bi celu noć kukala.
Zorica ima četrdeset godina, a svako bi rekao da je već oronula starica. Iznemogla, preplašena, sa ne više od četrdesetak kilograma.
Zorica je jedino bila slobodna, pričaju, kada bi joj dolazila sestra, koja ju je kupala i tada pristojno i nahranila. Dan pre nego što su došli nevladini aktivisti sa policijom, vapila je za svojom sestrom.
- Kada je oslobođena iz podruma pre nekoliko dana, bila je sva izubijana, sa ogromnom oteklinom i krvavim podlivom na licu, potpuno zatvorenim uhom od krvi i otoka, u prljavim ritama. Bez reči, molila je pomoć. Prilepila se za našeg aktivistu, psihologa Vesnu Karanfilović, misleći da je doktor. Tražila je pomoć za slomljenu vilicu, zbog velikih bolova, koje je tamo dole u tami podruma danima trpela - setno priča o još jednoj tragičnoj sudbini s kojom se susreće pravnik JUKOM-a Dragutin Vidosavljević.

Tog dana u dvorištu Zorica se neprekidno okretala ka policajcima i lekarima. Kaže da je već mrtva.
- Držali su je u neverovatno neljudskim uslovima. Videlo se da beži od oca. Ali, i pored svega strašnog što je doživela a što izgleda ne traje samo ovih pet meseci, jer imamo potvrdu da su nadležni upoznati sa ovim slučajem već godinama, čini se da ima očuvanu svest. I pored slomljene vilice, sa nama je uspostavila relativno dobro povezan dijalog, pričala šta je boli - kaže Vidosavljević.
Nakon što joj je ukazana prva pomoć, dogovoreno je da se istog dana kada je oslobođena iz podruma smesti u Medicinski centar u Leskovcu na neuropsihijatriju. Postignut je dogovor sa nadležnima da ostane u bolnici. Međutim, kako kaže Vidosavljević, iznova su je vratili u kuću gde je zlostavljanja. Komšije svedoče da su je roditelji, valjda po kazni, celu noć, između 16. i 17. držali, ovog puta napolju u dvorištu i na hladnoći. Na kraju ovog dela Zoričine priče, ipak, u petak rano ujutro smeštena je u bolnicu u Leskovcu, a angažovanjem aktivista dogovoreno je da se do srede smesti u ustanovu u Kulinama.

Protiv oca, kako najavljuju u Odboru za ljudska prava i kancelariji JUKOM-a, priprema se krivična prijava. Posle svega što je doživela, Zorica je od leskovačkih aktivista pomenute dve organizacije, Dragutina Vidosavljevića i Dobrosava Nešića, dobila ono što do sada nije imala - čiste haljine, majice i lepu, samo njenu čašu.

Ž. Jevtić


vesti po rubrikama

^društvo

17:33h

Povodom najave ministra pravde o razrešenju jednog broja sudija

17:34h

Stravična sudbina četrdesetogodišnje Zorice Ilić, koju su roditelji maltretirali i držali pet meseci u podrumu

17:38h Osiromašeni uranijum na jugu Srbije
19:31h Otkrivena nova pećina u planini Dubašnica
19:32h Šezdeseti "Veliki školski čas" u Kragujevcu
19:33h Alarmantna situacija u apotekama Velike Plane
19:36h Patrijarh Pavle u poseti Poljskoj
19:37h Prema podacima Fonda PIO Crna Gora
19:38h Seoski tračevi na Internetu
19:40h General Strugar juče otputovao u Hag
   


FastCounter by LinkExchange