[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

GLAS istražuje

Koliko će udari terorizma na SAD koštati svetsku ekonomiju i koga će pogoditi najviše?

Rušili Ameriku, ojadili
sirotinju 350 miliona dolara

Najnerazvijenije zemlje u Africi trpeće najviše zbog globalnog usporavanja. Jedino Kina nedodirnuta sa 7,5 odsto rasta

UJEDINJENE NACIJE (Tanjug-Ekos) - Teroristički napad na SAD, izveden pre tačno mesec dana, "koštaće" ove godine svetsku ekonomiju 350 milijardi dolara, pogađajući u najvećoj meri zemlje u razvoju na jugu i istoku Azije, ocenjuju eksperti Ujedinjenih nacija.

Ekonomski potresi posle akcija terorista na Svetski trgovinski centar u Njujorku i Pentagon u Vašingtonu samo su se nadovezali na već zamagljene globalne perspektive i odjekivaće širom sveta u mesecima koji slede, ističe se u upravo završenom izveštaju o globalnim izgledima za 2001. Uprave UN za ekonomske i socijalne poslove.

Napadi na SAD smanjiće ovogodišnji svetski ekonomsku rast za ceo procenat, na 1,4 odsto, procenjuje zvaničnik UN Jan Kiniburg i obrazlaže da to znači manjak od 350 milijardi dolara za svetsku ekonomiju vrednu 35 biliona. Američka ekonomija, najveća na svetu, u prvoj polovini godine je beležila rast, dok će u drugoj iskusiti pad privrednih aktivnosti. Za celu 2001. u UN očekuju rast u SAD za jedan odsto prema prethodno prognoziranih 1,8 odsto.

Istovremeno će Evropska unija registrovati ekonomski rast od 1,8 odsto, prema prethodno očekivanih 2,7 odsto, dok će japanske privredne aktivnosti opasti za pola procenta, prema ranije prognoziranom rastu za 0,7 odsto, ističe se u izveštaju UN.

Ekonomski rast u zemljama u razvoju istočne i južne Azije, čije ekonomije predvodi trgovina, biće ove godine 1,7 odsto u poređenju sa prethodno prognoziranih 4,1 odsto. U Africi eksperti UN očekuju rast od tri odsto (u ranijim prognozama 4,3 odsto), a u zapadnoj Aziji od 1,9 odsto (2,6 odsto).

Za razliku od ostalih, Kina će ostati nedodirnuta - ekonomski rast ove zemlje u 2001. se i posle 11. septembra procenjuje na sedam i po odsto. U sledećoj godini u UN očekuju oporavak svetske ekonomije, mada ne tako brz kao što se prethodno verovalo. Ekonomski rast u 2002. sada se procenjuje na dva odsto ili za jedan procenat manje nego u prethodnim prognozama.

Potresi posle 11. septembra posebno će se odraziti na svetsku trgovinu, koja će tekuću godinu završiti na istom nivou kao i prošlu, prognozira se u izveštaju. Tek u 2002. svetska trgovina će ubeležiti rast, ali ne za 6,5 odsto kako se ranije očekivalo, već za pet odsto.

Najsiromašnije zemlje sveta će neizbežno najviše trpeti zbog globalnog usporavanja jer su bogate zemlje uvek u boljoj poziciji za borbu sa teškim vremenima, ističe Kiniburg. Znatnu promenu globalnih ekonomskih perspektiva ovaj zvaničnik UN pripisuje razornim efektima terorizma u SAD na finansijski sektor, generalnom slabljenju ekonomskih aktivnosti, padu poverenja biznisa i potrošača i troškovima novih bezbednosnih mera.


vesti po rubrikama

^tema

16:30h

"Glas" istražuje: Koliko će udari terorizma na SAD koštati svetsku ekonomiju i koga će pogoditi najviše?

16:45h

"Glas" prenosi: Koliko dug put čeka balkanske zemlje do učlanjenja u najveće međunarodne organizacije?

16:55h Ko je ovaj čovek: Borisav Jović
   


FastCounter by LinkExchange