[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Optuženi za ubistvo četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali saslušani u Okružnom sudu

Ilić i Bujošević porekli zločin

Priznali smo ubistvo po nalogu nepoznatog muškarca iz RDB-a. Rečeno nam je da će biti donet zakon o zaštiti svedoka i da ćemo posle šest meseci biti pušteni iz pritvora sa novim identitetom i materijalnom nadoknadom

BEOGRAD - Bivši pripadnici Jedinice za specijalne operacije Resora državne bezbednosti Nenad Ilić (27) i Nenad Bujošević (32), koji su optuženi za ubistvo četvorice funkcionera SPO i pokušaj ubistva lidera ove stranke Vuka Draškovića, porekli su juče u Okružnom sudu u Beogradu, bilo kakvu vezu sa ovim zločinom.

Bez Vuka Draškovića

Vuk Drašković bio je juče u Palati pravde pre početka suđenja, ali je izjavio da mu neće prisustvovati, jer na optuženičkoj klupi nisu svi oni za koje SPO tvrdi da su odgovorni za ubistvo. - Neće dugo proći i Srbija će biti slobodna zemlja i svi koji su odgovorni biće izvedeni pred lice pravde. Svi koje sada štiti Đinđić - rekao je Drašković.
Ispred Palate pravde juče se okupilo nekoliko desetina pristalica SPO-a, koje su nosili transparente među kojima i "Uhapsite Legiju, Đinđićevog Bin Ladena".

Bujošević i Ilić su tokom istrage priznali ubistvo, ali su na jučerašnjem ispitivanju izjavili da su to uradili jer im je krajem februara ove godine u Institutu bezbednosti nepoznati muškarac ponudio da potpišu takve izjave zbog "višeg interesa".

- Taj muškarac dao mi je fasciklu u kojoj je bilo 17 strana kucanog teksta, koji je trebalo da proučim i onda potpišem izjavu. Rečeno mi je da to treba da uradim jer iza toga stoji vrh, a da će to sprečiti izručenje Slobodana Miloševića. Rečeno mi je da će biti donet zakon o zaštiti svedoka i da ću posle šest meseci biti pušten iz pritvora sa novim identitetom i materijalnom nadoknadom. Pošto od svega toga nije ništa ispunjeno rešio sam da kažem istinu - ispričao je prvooptuženi Ilić.

On je rekao da je njega i Bujoševića na ispitivanje pred istražnog sudiju džipom dovezao njihov komandant - pukovnik Milorad Luković zvani Legija.

Na kraju je dodao da je u trenutku zločina sa porodicom bio kod tetke u Kragujevcu. Nenad Bujošević je izjavio da je od nepoznatog muškarca za pripremanje izjave kojom je navodno priznao zločin, dobio fasciklu sa 150 do 200 strana teksta.

- Taj čovek mi je rekao da je moje lažno priznanje od interesa za državu, službu i jedinicu i da treba da ukažem na Radomira Markovića, a da će on da ukaže na Slobodana Miloševića - objasnio je Bujošević.

Incidenti na suđenju

Tokom suđenja obezbeđenje u sudnici i oko sudnice bilo je pojačano, a pojedini zatvorski stražari nosili su automatske puške. U jednom trenutku advokat oštećenih Dragoljub Todorović povisio je ton dok je govorio, na šta je nekolicina mladića iz publike reagovala, a onda počela da viče Bujoševiću: "Ne damo te brate! Srbija! Srbija!"
Posle nekoliko minuta na primedbu Vladimira Božovića, drugog advokata oštećenih, da se Bujošević smeje, burno su reagovali oštećeni, zbog čega su optuženi na par minuta izvedeni iz sudnice.

Pošto ni njemu nisu ispunjena ista obećanja i on je, kako je rekao, rešio da kaže istinu s tim što je naglasio da nije bio u istom vozilu sa Ilićem kada je dovezen pred istražnog sudiju. Kada mu je Ilić na suočenju rekao šta je izjavio odgovorio mu je: - Moguće je da je i tako bilo.

Na pitanje punomoćnika oštećenih advokata Rajka Danilovića, da li mu se čini normalno da prihvati zadatak koji mu nudi nepoznata osoba odgovorio je:
- To je RDB, tamo ništa nije normalno.

Ubistvo Veselina Boškovića, Zvonka Osmajlića, Vučka Rakočevića i Dragana Vušurevića, izvedeno pomoću kamiona sa peskom koji je izazvao saobraćajnu nesreću, dogodilo se 3. oktobra 1999. godine na Ibarskoj magistrali, nadomak Lazarevca. Nenad Ilić je optužen da je vozio kamion, a Nenad Bujošević da mu je pružao logističku podršku u belom kombiju, koji je išao iza kamiona. Za zločin su optuženi i bivši šef RDB Radomir Marković i načelnik RDB za Beograd Milan Radonjić, koji će danas biti saslušani.

S. Stanimirović


vesti po rubrikama

^hronika

18:18h Optuženi za ubistvo četvorice funkcionera SPO porekli zločin
18:24h Nepoznat uzrok teške saobraćajne nesreće kod Pirota
18:26h Spoljno-trgovinski deficit 1.930 miliona dolara
18:36h U Nikšiću sahranjen pevač Rođa Raičević
18:51h Osumnjičen bivši generalni direktor Fabrike duvana u Nišu

19:39h

Plavšićeva svedok na suđenju Miloševiću?

19:51h

Ljubljana: Strani diverzanti obučavani u Pančevu

00:28h Pucnjava u Višnjici
   


     


FastCounter by LinkExchange