[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 11. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Posle upada Nenada Čanka u TV Novi SAD i izrečenih uvreda

Jednodušna osuda svih u Vojvodini

Ista količina revolta i zbog ignorisanja parlamenta Pokrajine

NOVI SAD - Vaskoliki galimatijas nastao nakon što je u utorak uveče Upravni odbor RTS "iskadrirao" u Radio televiziji Novi Sad sasvim je izvesno neće imati samo "medijske" reperkusije. Ponašanje predsednika Skupštine Vojvodine i lidera LSV Nenada Čanka, koji je, čuvši za spornu odluku UO, uleteo u zgradu TV NS i razbio ploču sa znakom RTS uz uvredljive reči upućene na račun ove medijske kuće, naišlo je na gotovo jednodušnu osudu.

No, činjenica je i da se ova osuda odnosi samo na Čankov "neprimeren postupak", ali su revolt zbog ignorisanje stava pokrajinskog parlamenta o novim rukovodećim ljudima RTV NS izrazili i predstavnici RV, DS, SVM, GSS...

Najviše poslanika DS-a

Od 120 poslanika u Skupštini Vojvodine najviše ima DS (27), a potom slede LSV (24), SVM (17) i DSS (9). Koalicija Vojvodina ima 7 poslanika, koliko i SD, ND ima četiri, DHSS i SPS po dva, dok jednog poslanika imaju PDS, HNS, DHSV, DC, SDU, DZVM i GSS.

"Problem je mnogo dublji od samog naimenovanja novog rukovodstva RTV NS. Svedoci smo da nadležnosti za Vojvodinu, koje su bile obećane još na samom početka našeg mandata, pa i ranije u predizbornoj kampanji, nema ništa. Pre godinu dana smo najavili korenite reforme, ali smo danas svedoci da su građani opravdano nezadovoljni postignutim nivoom promena. A ako neko misli da se rešavanje pitanja Vojvodine i decentralizacije države može još dugo razvlačiti, grdno se vara", ocenio je za "Glas" visoki funkcioner SVM i potpredsednik pokrajinskog parlamenta Šandor Egereši, ocenjujući da je sasvim normalno da se RTV NS vrati pod okrilje Pokrajine.

Predsednik vojvođanskih reformista Miodrag Isakov oceni je odluku UO RTS kao "nesmotreni potez Beograda koji se bahato ponaša prema Vojvodini". "Na žalost, i nova demokratska vlast je nasledila tu osobinu da ne razmišlja puno o posledicama nekih svojih poteza. Načelno se izjašnjava za autonomiju Vojvodine, a praktično se ponaša isto kao i pređašnja vlast, centralistički i unitaristički, sa dozom arogancije i velikom dozom ponižavanja nas iz Vojvodine.

Slučaj RTV NS je samo jedan primer, a tako je u svim oblastima života, i zato su Vojvođani toliko gnevni, jer osećaju da se ništa nije promenilo u odnosu centralne vlasti prema Vojvodini", rekao je Isakov, najavljujući da će poslanici RV podržati inicijativu da se Skupština Vojvodine ponovo potvrdi kao osnivač RTV NS.

Klasični autokrata

Vojvođanski socijalisti upozorili su da su "autonomaši iskoristili imenovanje rukovodstva RTV Novi Sad da otvoreno započnu sa realizacijom politike secesije Vojvodine od Srbije". "Jasno je da se predsednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak ponaša kao klasični autokrata i uzurpator, koji hoće da o sudbini Vojvodine i njenih građana sam odlučuje", ocenio je SPS.

Nenad Čanak je, inače, potvrdio da će u današnje zasedanje Skupštine Vojvodine vanredno biti uvrštena i tačka dnevnog reda posvećena situaciji u RTV NS. "Odlukom UO RTS zgažena je volja 2,5 miliona Vojvođana. RTS je simbol prošlog vremena i diktata iz jednog centra na koji se više ne može pristati. Uostalom, sasvim je razumljivo što novosadska televizija, koja je građena parama Vojvođana, teži da istupi iz sistema RTS, jer je u njega svojevremeno nasilno uvučena", rekao je Čanak.

Odbor za informisanje pokrajinskog parlamenta naložio je u sredu vojvođanskoj vladi da pronađe način kojim bi Skupština Vojvodine vratila pod svoje okrilje osnivačka prava nad RTV NS, pri čemu bi to podrazumevalo i deobni bilans sa RTS-om.

10. Oct 2001 18:30 (GMT+01:00)

M. Stajić

 

Sad hoće i Naftagas

Čanak je u sredu otišao korak dalje od RTV NS i najavio da će pokrajinski organi vlasti preuzeti nadležnosti nad vojvođanskim delom NIS- (Naftagas) "ukoliko republičke vlasti nastave da ignorišu stavove Vojvodine". "Sasvim je logično da se mora da se pokrajinski parlament pita o svojoj imovini. I stoga se ne bih iznenadio da Skupština Vojvodine donese odluku o preuzimanju ingerencija nad delom NIS-a", rekao je Čanak u razgovoru sa rukovodiocima kompanije, dodajući da mu je srpski premijer Zoran Đinđić još pre šest meseci obećao da će "za šest dana" biti razrešen problem imenovanja novog UO NIS, na čijem se čelu i dalje formalno nalazi Živko Šoklovački. "Nažalost, Đinđić me je do sada 25 puta slagao", rekao je Čanak.

DSS će tražiti opoziv

DSS najavila je da će zbog preksinoćnih događaja u RTV NS zatražiti opoziv Nenada Čanka sa funkcije predsednika Skupštine Vojvodine. "Omalovažavanje celog naroda, naše države, njenog predsednika, i psovke upućene Srbiji kao okupatoru ne mogu se tolerisati. Svojim ponašanjem Čanak je doveo građane Vojvodine u poziciju da moraju da se stide", rekao je predsednik novosadskog DSS Dejan Mikavica. On je dodao da će DSS insistirati da se unutar DOS donese odluka o raspisivanju vanrednih izbora za pokrajinski parlament.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Jakšić o uslovu za izlazak Srba na izbore

17:25h

Perišić: Još bez odluke o kosovskim izborima

17:30h

Susret Ilijeskua i Pešića u Bukureštu

17:40h

Kolundžija o izborima na Kosmetu

17:45h

Referendum u Crnoj Gori u aprilu?

18:00h

Sednica Skupštine SRJ 24. oktobra

18:15h

DPS o najavi novog poziva Koštunice

18:30h

Posle upada Čanka u TV Novi SAD i izrečenih uvreda

18:45h

Koalicija Vojvodina: Huligansko ponašanje Nenada Čanka

18:50h

UO RTS-a povodom imenovanja direktora RTV Novi Sad

19:00h

SPS: Radikalizacija prilika

19:15h

Reagovanja na skidanje table RTS-a u Novom Sadu

 

 


     


FastCounter by LinkExchange