[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 11. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Mlađan Dinkić, guverner NBJ, objavio klasifikaciju banaka

U Srbiji u četvrtak 32 banke manje

Od srede i Slavija banka, novosadska Privredna banka i Valjevska banka bez dozvole za rad

BEOGRAD - Od srede još tri banke su ostale bez dozvole za rad, tako što je nad Slavija bankom i Privrednom bankom iz Novog Sada pokrenut stečajni postupak, a nad Valjevskom bankom proces likvidacije.

To znači da je do sada ukupno 18 banaka ostalo bez dozvole, a pošto se isto toliko pripojilo drugim bankama, danas nakon trijaže Centralne banke, domaći bankarski sistem ima 52 banke u Srbiji i još dve na Kosovu. U ovu godinu startovalo se sa 84 banke na teritoriji Srbije i dve na Kosovu, objasnio je na jučerašnjoj konferenciji za štampu Mlađan Dinkić, guverner NBJ objavljujući rejting- listu banaka.

Po njegovim rečima, banke kojima je dat tromesečni rok za dokapitalizaciju su, takođe, likvidne i imaju usklađeno poslovanje, a nedostaje im malo za ispunjavanje propisanog kapitalnog cenzusa i one to relativno lako mogu da obezbede same, ili pripajanjem sa drugim bankama. One su upravo kandidati za preuzimanje od strane stranih banaka, pošto od prvog septembra inostrane banke mogu da rade na ovim prostorima samo ukoliko dokapitalizuju ili kupe neku domaću banku, objasnio je guverner.

Novi pacijenti Agencije za sanaciju banaka, postali su borska Jugobanka, Niška banka, Prokupačka banka i Valjevska banka, za koje će se izvršiti procena opravdanosti sanacije.

U Slavija banku već u sredu je ušao novi stečajni upravnik, a to će, inače, ubuduće biti predstavnici Agencije za sanaciju banaka, kako bi se obezbedilo da se ovaj postupak što brže i efikasnije okonča, imovina nađe kupca, a deo radnika novo zaposlenje. Za sve banke sa većinskim društvenim kapitalom napravljen je socijalni program, o kojem će trebati da se izjasne sindikati, a prvi takav razgovor odražaće se danas, rekao je guverner.

Objava banaka koje su prikupile najviše nove devizne štednje, po njegovim rečima, treba da pojača konkurenciju i borbu za klijente, a Dinkić ističe da je u julu, avgustu i septembru u banke uloženo 70 miliona maraka nove štednje ili više nego za prethodnih pet godina. Od toga 45 miliona maraka građani su poverili domaćim, a 25 je uloženo u strane banke.

10. Oct 2001 17:06 (GMT+01:00)


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:06h

Mlađan Dinkić, guverner NBJ, objavio klasifikaciju banaka

17:14h

Nadzor nad Astra bankom i Prvom preduzetničkom bankom

17:21h

Dinkić: Gospodin Karić može taj novac da vrati u zemlju

17:28h

Direktor "Astra banke" tvrdi: Neće biti problema

17:39h

Usvojen bankarski kodeks za zamenu u evro

17:52h

Novi oglas za tendersku prodaju još 12 preduzeća

18:16h

"Jugo" na kredit ide kao alva

18:27h

"Sintelon" i nemački "Tarket Zomer" strateški partneri

18:53h

"Zastava namenski proizvodi" o proširenju tržišta

19:54h

Zamrznut štrajk EPS-a

      


FastCounter by LinkExchange