[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 11. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Veće Univerziteta u Beogradu o uslovima za upis

"Prazna godina" obavezna za sve fakultete

Studenti koji ne ispune uslov za upis u narednu godinu moći će da biraju između mirovanja svih obaveza i drugog ispitnog roka u oktobru i smanjenja uslova za upis

BEOGRAD - Posle duže debate u kojoj se čulo dosta raznolikih stavova o zahtevima akademaca za smanjenje uslova članovi Veća Univerziteta u Beogradu potvrdili su juče odluku donetu na poslednjoj sednici o pravu studenata na "praznu godinu", uz naglasak da je taj zaključak obavezan za sva fakultetska rukovodstva "jer je rezultat dogovora Ministarstva prosvete, studenata i većine dekana". Ovom skupu prisustvovalo je i desetak predstavnika brojnih studentskih organizacija.

Studenti koji ne ispune uslov za upis u narednu godinu moći će, prema jučerašnjem usaglašenom stavu u Kapetan Mišinom zdanju, da biraju između mirovanja svih obaveza i druge opcije u kojoj se dozvoljava drugi ispitni rok u oktobru i smanjenje uslova za upis- ukoliko na to pristanu fakulteti.

Izuzetak za medicinu

Zbog opasnosti da Medicinski fakultet stane s radom jer nema studenata, dekan dr Slobodan Apostolski je predložio nešto drugačiji koncept izlaska iz upisne krize. U suprotnom ovaj Fakultet se suočava sa činjenicom da u drugu godinu može da se upiše svega 147 studenata, u treću 70, u četvru sedam u petu-nijedan i u šestu- tek troje studenata. Zato je veće MF predložilo da se sada u drugu godinu upišu studenti koji ispune uslov po statutu, a od treće do poslednje godine- po kliznoj šemi koja podrazumeva postepeni upis po statutarnim pravilima.

Dekani su se takođe dogovorili o smanjenju uslova za prelaz u poslednju godinu studija, te da nema polaganja ispita unapred, bez odslušane nastave, osim kad je u pitanju strani jezik. Ova poslednja odrednica odnosi se samo na one visokoškolce koji ubede profesora da dobro vladaju stranim jezikom.

- Ono što smo čuli od predstavnika studenata nije jedinstveno. Mi smatramo da se sa tim raznolikim zahtevima rastura univeriztet i da se radi na štetu BU i studenata. Želimo da pomognemo da se uspostavi nastava i režim studiranja koliko je moguće i nadamo se da od iduće godine više neće biti traženja dodatnih ispitnih rokova i menjanja uslova- rekla je dr Marija Bogdanović, rektor Univerziteta u Beogradu na početku rasprave o studentskim zahtevima.

Poziv da se konačnpo uvede red u univerzitetski atar uputio je i resorni ministar dr Gašo Knežević. Uz napomenu da se sa ustupcima čini medveđa usluga studentima, on je upozorio da se već dugo stvaraju invalidne generacije i da su za veliki broj nepoloženih ispita u dobroj meri krivi sami studenti. On se založio za godinu u kojoj će se stabilizovati univeriztetski teren i obrazovanju vratiti kvalitet.

Na ETF u nedoumici

U sličnoj poziciji u kojoj je Medicinski, našli su se i predavači na ETF i Filozofskom fakultetu. Ali je dekan Filozofskog, dr Živan Lazović, ipak najavio mogućnost da se na njegovom Fakultetu ne prihvati preporuka o "praznoj godini". Umesto toga upravnici odeljenja predlažu dogovor u zavisnosti od situacije na smerovima.

- Krajnje je vreme da se susretnemo sa sopstvenom odgovornošću, ako u tome uspemo, rešićemo veliki problem- poručio je ministar.

Martina Vukasović iz Studentske unije Srbije upozorila je na tenziju i haos koja se širi fakultetima jer studenti ne dobijaju iste informacije od fakultetskih i studentskih službi i onih koje prosleđuju prosvetne vlasti. Konkretno - kad se pomene "prazna godina", na mnogim fakultetima samo sležu ramenima.

Na Veću BU dekani su se žalili na multiplikovanje studentskih zahteva unedogled i na pojavu raznih studentskih organizacija, ali su upućivali kritike i na sopstveni račun jer su se mnogi dekani dogovorili sa studentima o smanjenju uslova- iako je takva odluka bila suprotna zaključcima sa poslednje sednice Veća. Zato su se juče čula i mišljenja da je najbolje da se sve oko upisa u narednu godinu spusti na fakultetski nivo.

10. Oct 2001 18:12 (GMT+01:00)

O. Nikolić

 

Hoće dekana

Oko stotinu studenta Pravnog fakulteta juče su ponovo u 12 sati blokirali Bulevar kralja Aleksandra. Blokada je trajala desetak minuta.
- Naš glavni zahtev je da Ministarstvo prosvete i sporta potvrdi odluku NNV o postavljenju novog dekana. Takođe zahtevamo i smanjenje uslova za upis naredne godine, još jedan ispitni rok u oktobru, razumnu cenu za obnovu godine i jasno definisanje statusa mirovanja - rekao je Nemanja Aćimović, član Saveza studenata Pravnog fakulteta, koji je i za danas najavio protest.

V. S.


vesti po rubrikama

^društvo

17:18h

Ministar Đelić najavio izmene Uredbe o zamrzavanju plata

17:26h

Sindikat NIS-a najavio protest za ponedeljak

17:37h

U svim pogonima RTB od srede generalni štrajk

17:42h

Savezni ustavni sud odlučio: Na oceni Uredba o verskoj nastavi

17:53h

SRJ vraćena u Međunarodnu agenciju za atomsku energiju

18:06h

Predlog za ocenu ustavnosti tarifnog sistema za prodaju struje

18:12h

Veće Univerziteta u Beogradu o uslovima za upis

18:19h

U zdravstvu Srbije nešto se malo promenilo, ili nimalo

18:26h

Ministar energetike: Više para za one koji rade

18:32h

Prosečna zarada oficira VJ u septembru 8.574,70 dinara

18:53h

Vojna vežba kod Budve

19:11h

Novi Sad: Sa dinarima u RS

19:19h

Bos pešači 350 kilometara

19:27h

Prodato 50 vozila "Zastave" na kredit

19:38h

Duplo "skidanje" na BK Televiziji

19:51h

Dogodine let Pula-Beograd

 FastCounter by LinkExchange