[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

  SAD  

Bušova administracija rešena da u novom ratu ide do kraja

Na četiri fronta

Vojni, bezbednosni, diplomatski i humanitarni aspekti intervencije

VAŠINGTON (Sense) - U vazdušnim i raketnim udarima na strateške ciljeve u Avganistanu - pre svega po aerodromima u Kabulu, Džalalabadu i Kandaharu, ključnom punktu za najavljeno iskrcavanje specijalnih jedinica - napravljena je pauza do sinoć, za kad je Pentagon najavljivao nastavak operacije združenih vazduhoplovnih i pomorskih snaga SAD i Velike Britanije.

U međuvremenu, iz Bele kuće, Stejt departmenta i Pentagona neprestano su emitovane poruke da će se u ovom prvom ratu u 21. veku ići do kraja - bez obzira koliko taj rat protiv međunarodnog terorizma bude trajao i koliko će u njemu biti žrtava.

Predostrožnost

Mere predostrožnosti su preduzete jer je FBI, koji je stavljen u najviši stepen pripravnosti, ocenio da bi nakon vojnog napada na Avganistan moglo doći do odmazde novim terorističkim napadima u SAD, javlja Beta. FBI je svim lokalnim policijskim snagama u SAD naložio prelazak u najviši stepen pripravnosti zbog straha da bi moglo doći do terorističkih napada u znak odmazde zbog početka napada na Avganistan. FBI je "zatražio od svih policijskih snaga da održe najviši nivo obazrivosti i da budu spremni da odgovore, ako bude potrebno, na svaki akt terorizma ili nasilja", navodi se u saopštenju službe. Policija je pozvana da proceni neophodnost preduzimanja svih dodatnih bezbednosnih mera, "s obzirom na vojne operacije i sadašnji nivo pretnje". I u zgradama kontrole leta i objektima civilne avio-federacije širom SAD pojačane su mere bezbednosti. Administracija civilne avio-federacije (FAA) ionako radi pod nivoom bezbednosti koji je viši od uobičajenih. Zvaničnici federacije kazali su da se civilni saobraćaj odvija normalno, da su svi glavni aerodromi otvoreni, a da vojne patrole širom zemlje nastavljaju s obezbeđivanjem putničkih linija.

Prva etapa rata protiv tog globalnog zla "koje ugrožava ne samo Ameriku, već i ceo civilizovani svet" (Džordž Buš), vodi preko Avganistana i terorističkih uporišta koje je u ovoj centralnoazijskoj zemlji godinama stvarao Osama bin Laden sa svojim saradnicima. Vašington je taj rat započeo - i vodiće ga do kraja - na četiri fronta.

VOJNI: Oružane snage SAD su izvođač glavnih radova, asistiraju Britanci, a Buš je u prekjučerašnjoj poruci naciji i svetu posebno ukazao na neposrednu i posrednu saradnju još 38 zemalja. Saveznici iz Kanade, Australije, Nemačke i Francuske najavili su spremnost da i svojim trupama pomognu u kampanji protiv Osame bin Ladena i njegove organizacije, što je kombinacija koju Pentagon, kako se čini, ostavlja za neku kasniju fazu - kad na nepristupačnom terenu Avganistana počne potera za državnim neprijateljem broj 1 i njegovim sledbenicima iz Al-Kaide.

DIPLOMATSKI: Iz Bele kuće i Stejt departmenta nižu se telefonski pozivi državnicima sa raznih strana sveta. Predsednik je razgovarao sa kolegama iz Grupe 8 (najrazvijenije države i Rusija), dok su potpredsednik Dik Čejni i državni sekretar Kolin Pauel zaduženi za ostale. To je, međutim, tek početak. Za sredinu nedelje najavljen je odlazak Pauela u Pakistan i Indiju, koji po mnogo čemu imaju ključnu ulogu u tekućoj operaciji zatvaranja međunarodnog obruča oko talibanske vlasti i njenog štićenika. Naglasak je u svemu tome na onome što se ponavlja od prvog dana: ovo nije rat protiv islama, već obračun sa muslimanskim otpadnicima koji su se okupili oko Bin Ladena.

HUMANITARNI: Bombe i krstareće rakete zamenili su u ponedeljak ujutro na avganistanskom nebu američki transportni avioni iz kojih se - na područje koje kontroliše opoziciona Severna alijansa - izbacuju padobrani sa pošiljkama hrane, lekova, odeće i ostalih nužnih potreba za preko milion izbeglica od talibanske strahovlade. U tim "pošiljkama sa neba", kako je saopšteno u Pentagonu, nalazi se i nekoliko desetina hiljada tranzistorskih radio aparata programiranih za prijem jednog propagandnog antitalibanskog programa. U tu svrhu, u vazdušnom prostoru iznad Avganistana kreće se i jedan poseban avion američkog ratnog vazduhoplovstva, opremljen svim potrebnim uređajima za non-stop emitovanje "odgovarajućeg programa".

BEZBEDNOSNI: Taj front otvoren je na domaćem terenu, s tim što se Amerikancima razasutim po svetu šalje iz Stejt departmenta krajnje ozbiljno upozorenje da obrate maksimalnu pažnju na svoju bezbednost. Kod kuće, u svim velikim gradovima - a posebno u Vašingtonu - preduzete su maksimalne preventivne mere, uz dosada neviđeno angažovanje (u mirnodopskim uslovima) pripadnika Nacionalne garde i rezervnog sastava oružanih snaga. Otkazuju se mnoge javne manifestacije, oko Bele kuće, Kongresa, Stejt departmenta i ostalih federalnih objekata u prestonici postavljaju se zaštitni betonski blokovi, na ulicama je više nego ikad policije i raznih drugih uniformisanih lica. Sve u svemu, ova nenormalna situacija počinje, zapravo, sve više da biva normalna za Ameriku i život koji se ovde vodi posle 11. septembra.

SLOBODAN PAVLOVIĆ


vesti po rubrikama

^tema dana

16:00h Bušova administracija rešena da u novom ratu ide do kraja
16:10h

London najavljuje "nemilosrdnu i kontinuiranu" kampanju

16:15h Evropa jedinstvena u podršci Americi, ali ne i u procenama operacije u Avganistanu
16:25h Putin podržao udare kao deo međunarodne akcije protiv terorizma
16:35h Talibani odlučni da se suprotstave zapadnim silama
16:45h Izrael u pripravnosti, ali ne očekuje odmazdu
16:51h Važan zaokret u strateškom stavu Pariza
16:59h Antiameričke demonstracije u avganistanskom susedstvu
00:09h Ponovo udari na aerodrome
   


FastCounter by LinkExchange