[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 1. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

30. Sep 2001 17:02 (GMT+01:00)

Prljavo poslovanje Javnog preduzeća Zemunsko informativno poslovni sistem

Papuče za Šešeljeve poltrone

Radikali kupovali nameštaj, pištolje, odela, cipele, pa čak i papuče novcem iz opštinske kase

U zapisniku Finansijske policije o kontroli poslovanja Javnog preduzeća „Zemunsko informativno poslovni sistem" za period od 1. januara 1997. godine do 31. decembra 2000. godine na više od 50 strana opisane su sve finansijske transakcije bivše vlasti. Na poslednjoj sednici SO Zemun, Andreja Mladenović, potpredsednik opštine i predsednik Upravnog odbora JP „Zemunsko informativno poslovni sistem"(ZIPS), izneo je okvirno delove ovog zapisnika koji se odnose na finansiranje „Velike Srbije", novina SRS, iz opštinske kase.

Kako Mladenović ističe, zapisnik su sačinila stručna lica odeljenja finansijske policije, na osnovu uvida u poslovne knjige ZIPS-a i pri tom su utvrđene brojne nepravilnosti. Posle završenog uvida u poslovanje ovog preduzeća, izveštaj Finansijske policije je dostavljen bivšim direktorima Tomislavu Nikolić, Momiru Markoviću i sadašnjem v.d. direktora Nebojši Simonoviću.

- Preko računa JP „ZIPS" bivša vlast je u prethodnom periodu kupovala kompjutersku opremu, kancelarijski i drugi nameštaj, pištolje, odela, cipele pa čak i papuče - kaže Andreja Mladenović, predsednik UO „ZIPS-a".

Poklonio sebi plac
IO SO Zemun, na sednici održanoj 1. marta ove godine, doneo je odluku kojom se poništava rešenje Odeljenja za imovinsko-pravne i stambene poslove od 7. septembra 1999. godine, kojim je dato na korišćenje Danici Šešelj iz Batajnice ul. Posavskog odreda br. 36, građevinsko zemljište bez naknade, radi dogradnje porodične stambene zgrade.

- Tvrdim da dok smo mi u Izvršnom odboru ove opštine, nijedno rešenje nije doneto mimo zakona, kakvih je bilo na hiljade za vreme vlasti Vojislava Šešelja u Zemunu, pogotovu što se tiče zemljišta, stanova i potkrovlja. Većina takvih rešenja su pravno ništavni. Izvršni odbor je poništio rešenje kojim je Šešelj građevinsku parcelu poklonio svojoj majci Danici, odnosno sebi bez naknade - kaže advokat Đorđe Nedeljković, član IO SO Zemun. Po njegovim rečima, Šešelj je prodao oko 7.000 placeva i to uglavnom izbeglicama.

Ova tendencija, prema Mladenovićevim rečima, nije bila toliko uočljiva, ali već od 1998. godine uzima maha. Tako su tokom 1997. godine, preko računa „ZIPS-a", od PP „Tora" nabavljena tri pištolja CZ 99, kalibra 9mm, za koje ne postoji nikakva odluka Upravnog odbora, niti lista zaduženja kome je dato ovo oružje. Po ovom izveštaju, a uvidom u sklopljene ugovore, Finansijska policija je konstatovala da se u 90 odsto slučajeva radi o kupoprodaji tavanskog prostora uglavnom fizičkim licima, a koji teritorijalno pripadaju opštini Zemun. Za ove prodate prostore nije se moglo tačno utvrditi u čijem su vlasništvu. Tako sklopljene ugovore nije overio sud niti poreski organ, te se može konstatovati da promet nije ni izvršen.

- Što se tiče prodaje placeva i tavanskog prostora na ovaj način, svi ugovori su nevažeći, a sve dalje zavisi od Direkcije za imovinu Republike Srbije, čije je to vlasništvo i bez čijeg odobrenja nije moglo doći do prodaje. U ovom slučaju to više nije stvar preduzeća „ZIPS" već suda - objašnjava Andreja Mladenović sudbinu tako sklopljenih ugovora bivše vlasti. U ugovoru o zakupu na 20 godina zgrade Narodnog pozorišta u Zemunu, zaključenom krajem jula 1997. godine između ZIPS-a i Kamerne opere „Madlenijanum", nije precizirana cena dugoročnog zakupa, a nije naznačen ni račun na koji treba uplatiti novac od dugoročnog zakupa.

- Zgrada Narodnog pozorišta je izdata na 20 godina za više od 900.000 nemačkih maraka zakupnine. Tu su i obaveze rekonstrukcije izdatog objekta. Ugovorom je takođe precizirano da je zakupac dužan da Zemunskoj bolnici obezbedi opremu za šta do sada nemamo nikakvu potvrdu da je to urađeno. Što se tiče rekonstrukcije, ona je u toku - kaže Mladenović.

Tako je rešenjem 06 - 576 / 98 -1 od 23. decembra 1998. Izvršni odbor SO Zemun uputio osnovna sredstva na upravljanje i gazdovanje JP ZIPS u ukupnom iznosu od 2.242.555,00 dinara. Tu je kancelarijski nameštaj u vrednosti 1.829.698 dinara, hardverska oprema od 215.733 dinara kao i telefonska centrala i klima uređaji za 151.260 dinara i fotoaparat od 45.864 dinara. U ZIPS-u Finansijska policija nije našla propratnu dokumentaciju iz koje bi se videla količina, vrsta i vrednost primljene opreme kao i potpis ovlašćenog lica. Ova ista sredstva, a na osnovu odluke Upravnog odbora ZIPS-a koja je doneta 1. decembra 1999. godine, ustupljena su SRS na upravljanje i gazdovanje.

- Ni sada se ništa ne zna ko je to sve naručivao i zaduživao. Uglavnom oprema i sve ostalo nikada nije stiglo u „Poslovni prostor" već je naručivano i slato i sedište Srpske radikalne stranke - kaže Mladenović.

Preko ZIPS-a je takođe sklopljen ugovor sa Dejanom Obradovićem, a kao predmet se navodi ustupanje lokacije čija je prethodna namena bila rukometno i košarkaško igralište u dvorištu Magistrata. U ugovoru se navodi da se lokacija ustupa investitoru za podizanje poslovnog centra privremenog karaktera. Investitor se obavezuje da u roku od tri dana uplati izlicitirani iznos od 3.500.000 dinara. Ugovor je sklopljen 20. septembra 1999. godine, a sredstva su uplaćena dva meseca pre toga, navodi se u izveštaju Finansijske policije. Što se tiče ovog ugovora, i on je kao i ostali pravno gledano nevažeći. Kako nezvanično saznajemo, podignuti poslovni centar „Zemunikum" je u proceduri legalizacije.

U zapisniku Finansijske policije stoji da je preko računa ZIPS-a jedne godine kupljeno 18 pištolja ukupne vrednosti 266.579,25 dinara, 40 komada muških odela u vrednosti od 112,785,60 dinara. Tu je i 14 pari cipela i 58 pari papuča u vrednosti od preko 120.000 dinara. Ni za jednu od ovih stavki ne postoji odluka Upravnog odbora ovog preduzeća. Takođe je preko ovog preduzeća finansirano i izdavanje lista „Velika Srbija" izdavača SRS u vrednosti od 2.474.589 dinara.

Tokom kontrole Finansijske policije naknadno su dostavljene odluke o kupovini i poklonu 14 pištolja zaposlenima sa spiska nadzorne službe poslovnog prostora. Po izjavi Momira Markovića, tadašnjeg direktora „ZIPS-a"oružje je poklonjeno radnicima tog preduzeća.

Kristina Vlahović


vesti po rubrikama

^panorama

17:02h

Prljavo poslovanje Javnog preduzeća Zemunsko informativno poslovni sistem
17:08h Svet religije: Krst i polumesec
17:12h Pripreme za rekonstrukciju mosta u Novom Sadu
   
 


     


FastCounter by LinkExchange