[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 29.  septembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

28. Sep 2001 16:09 (GMT+01:00)

Novo oglašavanje saudijskog disidenta

Bin Laden: Džihada će biti i bez mene

On je ponovo porekao da je odgovoran za napade na SAD i rekao da mudžahedini deluju na prostoru od Mjanmara do Bosne

KARAČI, KABUL (Tanjug, Beta-Rojters) - Glavni osumnjičeni za terorističke napade u SAD, Osama bin Laden, ponovo je porekao da je odgovoran za te napade i naglasio da će islamski sveti rat - "džihad", biti nastavljen čak i ako njega samog ne bude bilo.

"Kao musliman, neću slagati. Nisam bio u toku događaja kada su izvršeni napadi, niti bih podržao ubijanje muškaraca, žena i nevine dece", tvrdi Bin Laden u intervjuu objavljenom u dnevniku "Umat", koji izlazi na urdu jeziku u Karačiju, na jugu Pakistana.

List navodi da je proganjani saudijski milioner, kome su novinarska pitanja poslata preko zvaničnika talibanskog režima u Kabulu, upozorio da će se u mnogim zemljama u kojima su mudžahedinske organizacije aktivne, nastaviti "sveta borba", čak i ako, kako je rekao, "ja ne budem tu".

Još jedan pokušaj
Delegacija pakistanskih verskih lidera doputovala je u Kandahar, na razgovore sa talibanima. Izvori bliski verskim zvaničnicima rekli su Rojtersu da će pokušati da ubede talibane da predaju Bin Ladena ili se suoče sa realnošću američkog napada. Uz delegaciju, u Kandahar je stigao i talibanski ambasador u Pakistanu, mula Abdul Salam Zaef.

AFP prenosi da je Bin Laden, među regionima u kojima deluju mudžahedini, pomenuo Avganistan, Čečeniju, Palestinu, kao i Bosnu, Sudan, Mjanmar (Burmu) i područje Kašmira.

Komentarišući predlog Vašingtona da UN obavežu sve zemlje da "zamrznu" finansije svakoga ko ima veze sa terorističkim akcijama, Osama je ocenio da to neće poremetiti delovanje njegove organizacije Al-Kaida. "Zahvaljujući Alahu, Al-Kaida ima više od tri različita izvora finansiranja. Mladi ljudi visokog obrazovanja vode je širom sveta. Mi nemamo nekoliko stotina ili nekoliko hiljada, već nekoliko stotina hiljada sledbenika, koji su potpuno upoznati sa svim stvarima i imaju rezervna rešenja", objasnio je Bin Laden.

Inače, list "US today" juče piše da se već dve nedelje u Avganistanu nalaze američki komandosi koji tragaju za Bin Ladenom. Uz pozivanje na neimenovane zvaničnike Pentagona u Vašingtonu i pakistanske vojne zvaničnike, u tekstu se tvrdi da su pripadnici američkih specijalnih jedinica stigli u Pakistan dva dana posle terorističkih napada u SAD i da su, zatim, ušli na teritoriju Avganistana s naređenjem da uhvate Bin Ladena, ubiju ga ili drže zarobljenog, dok ne počnu američki vazdušni napadi, prenosi Rojters.

Predstavnica za štampu Pentagona odbila je da komentariše navode umedijima, uz obrazloženje da ministarstvo odbrane to nikada ne radi. Zvaničnici u Pentagonu i u Pakistanu, prenosi agencija, ocenili su da će američki "rat protiv terorizma" biti nova vrsta nekonvencionalnog rata, u kojem bi "specijalci" mogli da imaju ključnu ulogu.

Iz istih izvora, koji su direktno upućeni u američke antiterorističke operacije, saznaje se da su američke snage za specijalne operacije, prvo pristigle u pakistanske gradove Pešavar i Kvetu, a da su zatim ekipe sastavljene od tri do pet vojnika, uz podršku helikoptera iz baza van Avganistana, počeli da se raspoređuju unutar talibanske teritorije. Komandosi su naročito pretraživali pećine i podzemne bunkere na jugozapadu Avganistana, blizu Kandahara, citira "Ju-es-ej todej" visoke zvaničnike američke i pakistanske vojske.

Američke oružane snage već pomažu i antitalibanskoj Severnoj alijansi, saopštili su "Vašington tajmsu" visoki zvanični administacije u Vašingtonu. Neimenovani zvaničnici su rekli vašingtonskom dnevniku da je ta pomoć za sada ograničena na savete i razmatranje potreba Severne alijanse, ali da je odluka Vašingtona da počne da naoružava glavnu opoziciju talibanima "veoma blizu". Pentagon hoće da pomogne Alijansi, ali odluka kasni zbog, između ostalog, zabrinutosti oko Pakistana, koji bi u tom slučaju mogao da odustane od pomoći SAD, budući da je Islamabad protivnik Severne alijanse.

"Kiti houk" se vraća u luku
Američki nosač aviona "Kiti houk" se u nedelju vraća se u svoju matičnu luku, nakon što je prošle sedmice u pratnji nekoliko japanskih razarača krenuo prema nepoznatoj lokaciji, prenela je agencija Kjodo, pozivajući se na izvore u obalskoj straži. "Kiti houk" je u sklopu američke Sedme flote napustio Jokosaku 21. septembra i krenuo prema nepoznatom odredištu. Mediji u Tokiju prenose da Vašington smatra da je razmestio dovoljno snaga u Indijskom okeanu.


vesti po rubrikama

^svet

16:09h Bin Laden: Džihada će biti i bez mene
16:13h "Gardijan" o američkoj kampanji protiv terorizma

16:24h

Vašington traži od Izraela povećanu uzdržanost
16:31h Rusija pooštrava mere posle isteka roka za predaju oružja

16:34h

SAD tvrde da su istragom onemogućeni novi teroristički udari
16:56h Francuska se distancira od namera SAD
17:07h

Radio Slobodna Evropa ostaje u centru Praga

23:28h Sudan bez sankcija
   


FastCounter by LinkExchange