[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 29.  septembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

28. Sep 2001 17:45 (GMT+01:00)

Čedomir Jovanović o radu Vlade Srbije, Crnoj Gori, Kosmetu...

DS posvećena Srbiji, a ne svom interesu

Očekujem kompromis sa DSS-om oko Vlade Srbije. Za sada ništa od izbora. DOS za zajedničku državu. Kosovske Srbe nećemo terati na birališta

- Mislim da su i ovoga puta izostali argumenti DSS, ali da uprkos svemu kod nas postoji spremnost na razgovor i analizu rada svakog ministarstva, ministra i nosioca funkcija. U svakom slučaju, otvaranje novih tema u okolnostima u kojima smo se približavali raspletu prethodnih, nije dobar i ovoga puta je isti slučaj, ali uprkos tom maniru DSS-a, uveren sam da će i Vlada i DOS u celini težiti kompromisu, kako bi se sproveli svi ključni ciljevi. Dakle, između reformi koje se neminovno moraju sprovesti i razgovora, koliko god oni bili teški, uvek biramo ovo prvo, kaže za "Glas" Čedomir Jovanović, šef poslaničke grupe DOS-a u Skupštini Srbije o predstojećoj raspravi o radu Vlade Srbije i mogućem povratku DSS-a u premijerov kabinet.

Da vam pravo kažem...
Da li Vam je poznato da je "običnom svetu" dosta političkog prepucavanja u Srbiji i da ga zanima jedino kako bolje da živi?
- Mislim da je dovoljno da kažem da je i meni lično toga dosta i da se tako osećam poslednjih nekoliko meseci, ali to je cena koju svi moramo platiti i gorka pilula koju svako od nas mora da proguta. S druge strane, mislim i da je dobro što je javnost svedok svega što se dešava u državi. U svakom slučaju, ne sumnjam u zdrav razum i potencijal koji postoji unutar Srbije, koji će kada dođe vreme, znati da proceni u kojoj meri su bili opravdani ili ne svi konflikti koji su po pravilu poticali ne sa naše strane, već od DSS.

Imate li vi lično zamerke na rad Vlade i da li su baš sve primedbe koje stižu iz DSS-a neosnovane? Uzgred, osećate li se korumpirano?
- Stavovi DSS mnogo više govore o atmosferi unutar te stranke nego u Vladi. Mislim da su oni posledica težnje ka nekoj preraspodeli političke moći koja neće imati svrhu ukoliko proizilazi iz rušenja DOS-a. Onaj ko misli da može opstati posle toga, pravi politički pogrešnu procenu. Mi sami pre svih postavljamo pitanje efikasnosti sopstvenog rada i o tim temama otvoreno razgovaramo. Mislim da smo bili više nego efikasni u segmentima oporavka društva, izgradnji novog imidža Srbije, povratka u svet i mislim da smo u potpunosti ispunili obećanja o demontaži represivnog aparata prethodne vlasti. Danas su problemi građana Srbije karakteristični za svako normalno društvo. Ima otvorenih egzistencijalnih pitanja, ali više niko ne strahuje da će mu pasti bomba na glavu ili da će mu porodica nestati u nekom novom ratu. Moramo ubrzati reforme i to je naš cilj, a nikako ne može biti karakteristika kojom se omalovažava sve ono što su DOS ili Vlada dosad učinili, jer posmatrano kroz vlade i države koje su prolazile i još prolaze tranziciju, mi smo mnogo efikasniji, brži, sa mnogo manje grešaka.

Mislite li da će se kriza izazvana sukobom između vaše stranke i DSS-a ipak okončati novim izborima?
- Biće ih onog trenutka kada se za to steknu demokratski preduslovi. Mi ne bežimo od izbora, ali nešto im mora prethoditi , dakle nefunkcionisanje izvršne vlasti i parlamenta. U ovom trenutku, mi po oba pitanju imamo dobre rezultate i stoga, po nama, nema razloga za vanredno glasanje. Što se tiče onog drugog plana, koji se tiče ustavne redefinicije našeg društva i odnosa unutar federacije, mislim da će izbori biti poslednji stepen tog ciklusa i to tek posle dogovora Beograda i Podgorice. DS je prošla i kroz izbore i kroz bojkot i nemamo strah za svoju poziciju na političkoj sceni, ali smo se poslednjih godinu dana u potpunosti posvetili poslovima koji ponajmanje imaju veze sa nekim stranačkim interesom.

Oko razgovora o federaciji, ko je po Vama u pravu, Đukanović, ili Koštunica?
- Mislim da su to legitimne pozicije dvojice političara i da to nije pitanje ličnih odnosa. S obzirom na to da i Koštunica i Đukanović personifikuju građane koji su ih izabrali, jasno je da se radi o dva projekta koji se međusobno ne mogu osporavati tako što će se drugoj strani oduzeti pravo i na politički rezon i na političko delovanje. Pozicija DOS-a je u tom smislu jasna - mi težimo očuvanju zajednice Srbije i Crne Gore. Smatramo da je u vremenu svetskih integracija potpuno besmisleno i retrogradno slediti neki suprotan politički kurs. Nikome ne oduzimamo pravo na drugačije mišljenje i smatramo da je vreme da se otvoreno razgovara o svemu. Nema tabu tema, ali isuviše dugo stojimo u mestu i takvo ponašanje ubuduće ne možemo da tolerišemo. Mislim da nijedan od njih dvojice nema ekskluzivno pravo da zastupa jednu ili drugu stranu. Pri tom, čini mi se da Đukanović to i ne pokušava, dok je Koštunica povukao jedan ishitren potez rečima da praktično više nema šansi za razgovor i da to pitanje treba rešavati nekim drugim načinom i na drugom mestu. Vidim da ipak postoji želja za kompromisom, bar što se tiče zvaničnika iz Podgorice.

Postoji mišljenje da će DOS "naterati" kosovske Srbe da izađu na izbore i time udovoljiti zapadnim mentorima. Ne mislite li da postoji opasnost da se na taj način legalizuje nezavisnost Pokrajine?
- To pitanje je suviše kompleksno da bi se u ovom trenutku na njega moglo konačno odgovoriti. Sve ono što DOS sada radi proisteklo je iz našeg nastojanja da se sa građanima Kosmeta, čije interese želimo da štitimo, ne ponašamo onako kako se ponašala prethodna vlast. U tom smislu oni nisu pioni u našim rukama, niti se poigravamo njihovom sudbinom. Naprotiv, naše ustručavanje od definitivnog "da" ili "ne" po pitanju izlaska na izbore upravo jeste najjasniji argument kojim se takva vrsta strahovanja i odbacuju i demantuju. Mi ćemo u svakom slučaju odlučiti uz konsultacije sa tim ljudima. Te izbore ne treba posmatrati kao inauguraciju koncepta nezavisnog Kosova, niti pak kao priliku da se Kosovo vrati u okvir Srbije, jer je i jedno i drugo isuviše ekstremno rešenje da bi bilo prihvatljivo, s jedne strane za SRJ i Srbiju, a s druge za međunarodnu zajednicu i Albance.

R. Nikolić


vesti po rubrikama

^politika

17:00h Reakcije stranaka u Srbiji na obraćanje predsednika SRJ
17:15h Reagovanja stranaka u Crnoj Gori
17:20h Batić razgovarao sa Đukanovićem
17:30h Ambasador SAD: Za Crnu Goru u Jugoslaviji
17:45h Čedomir Jovanović o radu Vlade Srbije, Crnoj Gori, Kosmetu...
18:00h Nejasnoće oko koalicije "Povratak" i dalje traju
18:10h "Zajedno za Jugoslaviju" čeka odgovor DOS-a
18:15h Sandžačka demokratska partija o pregovorima
18:30h Šta kosmetski Srbi mogu da očekuju od izbora (4)
18:35h Poništena registracija SD na saveznom nivou
18:40h "Glas" podseća (5): Crkva priznala Voju Koštunicu
18:55h SSJ: Vlada Srbije nateraće Srbe na izbore
19:10h Jugoslavija pred predsobljem NATO
     
 


     


FastCounter by LinkExchange