[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 20. septembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

19. Sep 2001 19:00 (GMT+01:00)

Avganistanski verski poglavari odluku o odgovoru na ultimatum odložili za danas

Bil Laden pobegao u planine

Talibanski vođa spreman za pregovore sa Amerikancima. Mula Omar traži strpljenje od SAD

KABUL - Savet ulema, vrhovno versko telo u Avganistanu, odložilo je za danas odluku o eventualnom izručenju saudijskog disidenta Osame bin Ladena, koga SAD sumnjiče da stoji iza terorističkih napada na Njujork i Vašington, prenose agencije.

Osim o izručenju, Savet ulema, ili Šura, trebalo je da razgovara i o tome da li da stane iza poziva vrhovnog avganistanskog verskog vođe, mule Mohamada Omara, na džihad, sveti rat protiv SAD - ukoliko ove napadnu Avganistan. Mula Omar je, međutim, na otvaranju zasedanja Šure, koju čini više stotina verskih poglavara, pozvao SAD na strpljenje, a Vašington da pruži konkretne dokaze o umešanosti Bin Ladena u atentate.

Savet bezbednosti traži izručenje
Savet bezbednosti UN zatražio je od talibana da "odmah i bezuslovno" izruče Bin Ladena, izjavio je predsedavajući Saveta Žan-David Levit. "Savet bezbednosti ima samo jednu poruku za talibane: poštovanje rezolucija Saveta, posebno Rezolucije 1333, odmah i bezuslovno", izjavio je on. Reč je o rezoluciji usvojenoj prošlog decembra u kojoj se od talibana traži da izruče Bin Ladena i zatvore centre za obuku terorista na svojoj teritoriji. UN su zavele vojne, političke i ekonomske sankcije kako bi primorale talibane da proteraju Bin Ladena.

Proteran Si-En-En
Talibani su juče zatražili od ekipe Si-En-Ena da napusti teritoriju njihove zemlje, saopštili su predstavnici ove tv-mreže. Novinar Si-En-Ena Nik Robertson, koji izveštava iz talibanskog glavnog štaba u Kandaharu, na jugu zemlje, jedan je od poslednjih zapadnih novinara koji se još nalaze u Avganistanu. Si-En-En se žalio na odluku i čeka odgovor.

Omar je kritikovao SAD da su nepravedno optužile Bin Ladena za napade na NJujork i Vašington, ali i apelovao na Vašington da ispolji strpljenje u vezi sa zahtevom za njegovo izručenje i izrazio spremnost da se sastane sa američkim predstavnicima kako bi razmotrili to pitanje. U njegovoj poruci pročitanoj na sednici Saveta ulema (verskih vođa), u bombama oštećenoj predsedničkoj palati u Kabulu, ocenjuje se da su optužbe bez ikakvih dokaza zapravo sračunate na to da se ugroze talibani. "Osama je porekao umešanost u terorističke napade.

Jako je loše što nas Amerika ne sluša i što nas optužuje za svakakve stvari i što nam preti vojnom akcijom", poručio je Omar. On je istakao da su predstavnici Avganistana i ranije razgovarali sa američkim zvaničnicima i da su spremni na to i sada, i podsetio da su raniji predlozi Avganistana - da se sveštenicima "bilo koje tri islamske zemlje" dozvoli da odluče o Bin Ladenovoj sudbini ili da se on stavi pod nadzor Organizacije islamske konferencije, koja okuplja 52 muslimanske zemlje - odbijeni.

"Apelujemo na američku vladu da ispolji potpuno strpljenje", rekao je Omar. "Želimo da Amerika prikupi sve informacije i da pronađe krivce. Uveravamo ceo svet da ni Osama ni bilo ko drugi ne može da koristi teritoriju Avganistana protiv bilo koje druge zemlje", dodao je on. "Ukoliko, međutim, Amerika i dalje želi da nas napadne i da uništi islamsku vladu u Avganistanu, želimo da vi donesete religioznu odluku, vi - uvaženi verski učitelji", dodao je Omar u svojoj poruci Savetu.

Za to vreme, stotine hiljada Avganistanaca beže iz svojih kuća u strahovanju od snažnih napada. Oni koji su preostali u Kabulu prave zalihe hrane. Međutim, čini se da su fundamentalistički talibani u neku ruku smekšali svoj beskompromisni otpor prema izručenju Bin Ladena, koji je, kako se veruje, napustio Kabul i sa telohraniteljima na konjima uputio se ka planinskom skrovištu.


vesti po rubrikama

^svet

19:00h Avganistanski verski poglavari odluku o odgovoru na ultimatum odložili za danas
19:01h Sutra u Briselu vanredni samit EU
19:02h Objava radikalnih islamista iz Pakistana
19:03h Prostačko ponašanje poslanika LDPR u ruskoj Dumi
19:05h Buš potpisao kongresnu rezoluciju o upotrebi vojne sile
19:53h Novi kompjuterski virus ugrozio velike kompanije i mrežne servere
   


FastCounter by LinkExchange