[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 20. septembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

20. Sep 2001 01:16 (GMT+01:00)

Predsedništvo DOS-a o izlasku Srbe na izbore na Kosmetu

I dalje bez odluke

Jednoglasno prihvaćen izveštaj Nebojše Čovića. Poslanički klub DOS-a u Veću republika

BEOGRAD - Predsedništvo DOS-a sinoć nije odlučilo o izlasku Srba na izbore na Kosovu i Metohiji, ali rešilo je da nastavi razgovore o uslovima života kosmetskih Srba u saradnji sa međunarodnom zajednicom i Unmikom.

U saopštenju Predsedništva piše da su lideri stranaka DOS-a jednoglasno prihvatili izveštaj Nebojše Čovića o njegovoj poseti Savetu bezbednosti UN, i "dalo mu podršku za dalje aktivnosti". Takođe, piše da je Predsedništvo DOS-a ovlastilo Nebojšu Čovića da nastavi razgovore sa predstavnicima Unmika, Kfora i Oebsa, o uslovima za verifikaciju stranaka za izbore na Kosovu i Metohiji.

Nećemo izbore
- Ako odluče da izađemo na izbore, a niko ne oslobodi otete Srbe, ponovo ćemo izaći na barikade.Srbi ne smeju da ćute, jer nije ovo samo porodična, već nacionalna tragedija. Nigde u svetu nije nestalo 1.300 ljudi, a da niko prstom nije maknuo.U ovom momentu naše Udruženje neće pristati na izađemo na izbore - rekao je Sima Spasić.

Vladan Batić, lider DHSS, nakon sastanka izjavio je novinarima da je odlučeno da Veće republika u Saveznoj skupštini osnuje poslanički klub DOS-a, čiji će predsednik biti general Momčilo Perišić. Batić je rekao da će Izborni štab DOS-a proveriti stanja u 18 opština Srbije, gde su najavljeni lokalni izbori za 4.novembar.

Sastanak Predsedništva DOS-a počeo je sinoć oko 20 časova, i trajao je do ponoći.Na sednicu nisu došli dr Vojislav Koštunica, predsednik SRJ, Rasim LJajić, lider SDS, i predstavnici vojvođanskih partija.Ispred Saveza za promene, gde se održavao sastanak Predsedništva vodeće koalicije, okupili su se predstavnici Udruženja otetih Srba sa Kosova i Metohije.Sima Spasić, koordinator ovog udruženja, rekao je da su došli da podrže Čovića, jer "izleda ne zavisi sve samo od njega, nego i od nekih drugih članova DOS".

Premijer Srbije Zoran Đinđić, koji je na sastanak stigao oko dva sata nakon zakazane sednice, rekao je da očekuje da se sa Unmikom razreši ptanje školstva, zdravstva, sudstva i policijske zaštite srpskih enklava i srpskog naroda na Kosmetu.

- Na taj način približićemo se korak do ostvarenja uslova za izlazak Srba na izbore, i to bi trebalo da bude prihvaćeno kao zajednička platforma. Za Albance na Kosovu bilo bi dobro da imaju u Srbima partnere za ulazak u Evropu, rekao je Đinđić.

V. Mikić


vesti po rubrikama

^politika

20:18h Čedomir Jovanović o neuspešnom sastanku
20:20h Nebojša Čović: Povratak Srba ključ za rešenje Kosmeta
20:21h Đinđić: Besmisleno bez Đukanovića
20:22h DOS sledeće sedmice o Vladi i povratku DSS
20:23h Odložen razgovor o federaciji, Koštunica poručio
20:25h Pokrajinski odbor SPS Kosmeta traži
20:37h Dragan Maršićanin: Nedolazak Đukanovića kukavički čin
20:39h Bulatović o Đukanovićevom nedolasku
20:40h Savezni ministar za manjine tvrdi: Albanci pripremaju novu formaciju
20:43h Zbog neslaganja u rukovođenju, SPS u ozbiljnoj krizi
20:47h Pelević protiv izlaska Srba na izbore na Kosovu
     
 


     


FastCounter by LinkExchange