[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 20. septembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

19. Sep 2001 20:23 (GMT+01:00)

Odložen razgovor o federaciji, Koštunica poručio

Srbija ne može da
bude talac oklevanja

Poslaću pravila za razgovore, a oni koji nisu došli neka kažu da li im odgovora vreme, godišnje doba ili vek

BEOGRAD - Na razgovore o budućnosti zajedničke države juče je došao samo - domaćin. Pozivu predsednika SRJ Vojislava Koštunice na dijalog o uređenju Jugoslavije nisu se odazvali crnogorski predsednik Milo Đukanović, premijer Filip Vujanović, ali ni premijer Srbije Zoran Đinđić. Delegacija iz Crne Gore odustala je od puta jer im, kako rekoše, smeta prisustvo saveznog premijera Dragiše Pešića kao predstavnika Vlade koju ne priznaju.

- Ne uspeju li ovi razgovori o budućnosti zajedničke države odgovornost će pasti, imenom i prezimenom, na one koji za to nisu bili voljni. Danas ću poslati predlog pravila za razgovore, a gospoda koja nisu došla treba pismeno da mi odgovore da li im odgovora ili ne vreme, mesto, godišnje doba ili vek. U zavisnosti od toga videću šta mi je činiti, ali neću dozvoliti da država na čijem sam čelu bude omalovažavana time da se više puta niko ne pojavi - upozorio je Koštunica, napominjući da je ipak optimista i da će razgovori početi u "razumnom roku".

Gde je Đinđić ?
Objašnjavajući zašto se pozivu za sastanak nije odazvao ni Zoran Đinđić, Koštunica je rekao da je od premijera dobio "neuverljivo objašnjenje da sastanak nije dobro pripremljen". Odgovarajući na pitanje - zašto poziv nije dobio Milutinović, Koštunica je odgovorio: "On nije učestvovao u izradi platforme".

Predlog pravila
Koštunica je planirao da se sledeći sastanak (da je jučerašnji uspeo) održi 28. septembra u Podgorici. Prema njegovim rečima, u predlogu koji će poslati sagovornicima biće spisak učesnika (isti kao i za jučerašnji sastanak), predlog da se odluke donose konsenzusom, a da javnost o ishodu bude obaveštavana zajedničkim saopštenjima.

Obrazlažući potrebu da savezni premijer Dragiša Pešić učestvuje na sastanku, predsednik SRJ je rekao da je spisak sagovornika sačinio na osnovu toga ko je učestvovao u izradi platformi.

- Postoji Platforma Vlade Crne Gore i zato su pozvani Đukanović i Vujanović i Platforma za redefinisanje odnosa koju su usvojile Savezna i Republička vlada. Zato je pozvan Pešić. Ako isključite predstavnike savezne vlasti odmah ste rekli da savezna država i ne postoji.

Kritikujući nedolazak delegacija iz Crne Gore, Koštunica je kazao da će Đukanović morati da objasni zašto "selektivno priznaje saveznu državu - priznaje VJ kada treba štititi granice i kada treba uzeti pare sa Donatorske konferencije u Briselu".

- Sa Đukanovićem sam se dogovorio da počnemo razgovore, a ako ne dođemo do dodirnih tačaka, onda Crnoj Gori predstoji da se na referendumu izjasni o svojoj i budućnosti savezne države. Srbija ne može biti talac oklevanja - hoću, pa neću referendum - zaključio je Koštunica, podsećajući da je sadašnja vlast pobedila na izborima zahvaljujući projugoslovenskom programu i da je "to ono što Đukanovića žulja".

D. M. S.


vesti po rubrikama

^politika

20:18h Čedomir Jovanović o neuspešnom sastanku
20:20h Nebojša Čović: Povratak Srba ključ za rešenje Kosmeta
20:21h Đinđić: Besmisleno bez Đukanovića
20:22h DOS sledeće sedmice o Vladi i povratku DSS
20:23h Odložen razgovor o federaciji, Koštunica poručio
20:25h Pokrajinski odbor SPS Kosmeta traži
20:37h Dragan Maršićanin: Nedolazak Đukanovića kukavički čin
20:39h Bulatović o Đukanovićevom nedolasku
20:40h Savezni ministar za manjine tvrdi: Albanci pripremaju novu formaciju
20:43h Zbog neslaganja u rukovođenju, SPS u ozbiljnoj krizi
20:47h Pelević protiv izlaska Srba na izbore na Kosovu
     
 


     


FastCounter by LinkExchange