[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 16. septembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

15. Sep 2001 17:02 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek

Osama bin Laden

(Noćna mora za SAD)

Početak - rođen je ili 1956. ili 1958 godine u Rijadu, kao sedamnaesti sin od 52 (ili 53) dece Muhameda Avada bin Ladena, građevinskog magnata. Za majku se zna samo da je bila deseta i najmanje "korišćena" žena ovog bogataša, a kao dokaz navodi se i činjenica da je šeik s njom izrodio samo jedno dete. Neki tvrde da je majka najpoznatijeg i najtraženijeg američkog neprijatelja- pojedinca, poreklom Pakistanka, dok drugi misle da se radi o skromnoj ženi iz unutrašnjosti Saudijske Arabije.

Detinjstvo - bio je tiho i skromno dete, željno tatine ljubavi. Pristalice psihoanalitičkog objašnjenja svega i svačega, uzroke za sadašnje delatnosti gospodina - "noćna mora za SAD", traže u njegovom detinjstvu. Takvi navode da je "odrastanje u zapećku" veoma uticalo na kasniju potrebu "skretanja pažnje na sebe", i još i više - "oceubistvo".

Jer, činjenica je da su supermodernog teroristu dobrim delom stvorile CIA, onomad kad su ga "kljukale" raketama Stringer i milionskim svotama dolara u borbi protiv SSSR-a. Sad, kad se on svim sredstvima obračunava s "roditeljem", i kad ga dovode u vezu s bombardovanjem Amerike, obe strane demantuju bilo kakvu povezanost. Ofcorce.

Nacionalnost - Saudijac. U početku se zalagao za svetu borbu za slobodu Saudijske Arabije i Izraela, a protiv Jevreja i "krstaša". Međutim, posle svađe sa saudijskim monarhom, kojeg je označio kao saradnika omraženog mu Zapada, spisku meta pridodao je i zemlju rođenja. Kolevka mu se revanširala i prvo mu, 1994. oduzela pasoš, potom ga 1996. i proterala iz svog naručja. Sledećih godina njegova adresa je najčuvanija tajna. Obavešteni preciziraju da je trenutno u Avganistanu, državi u kojoj je imao kampove za obuku terorista "svih boja".

Verska opredeljenost - kao mladić (ako je verovati delu američkih medija) inficirao se religijom dok je radio na obnovi islamskih svetinja: Meke i Medine. Ovaj podatak ide u paketu s biografskim detaljima na osnovu kojih je ovaj čovek diplomirani inženjer građevine.

Obrazovanje - drugi, kobajagi poznavaoci lika i dela "jahača apokalipse" (kako ga zovu u SAD) kažu da je napustio srednju školu 1973. i sve do početka rata u Libanu (1975) skitao Bejrutom, i borio se za naklonost jedne lepe trbušne plesačice u nekom noćnom klubu... Prema ovim izvorima, s desetkom je diplomirao i životnu školu. Prema trećoj teoriji, završio je ekonomiju i menadžment Univerzitetu "Kralj Abdul Aziz" u Džedi...

(Noćna mora za SAD)- predstavnice "teorije 1" ističu da se briljantni student građevine (vele da se školovao u Rijadu, Džedi i Londonu) porodičnim poslom bavio za vreme letnjih raspusta. Dalje navode da je već tad pokazivao sjajne menadžmentske osobine koje su, mnogo godina kasnije u sasvim drugačijem Bin Ladenovom angažmanu (obuci terorista i sklapanju poslova s naručiocima) došle do izražaja.
Bogati sin, bogatog šeika, otisnuo se u vode terorizma 1979. kada su Sovjeti napali Avganistan.

Iz samo njemu znanih razloga sovjetsku invaziju doživeo je veoma lično, i sve svoje vreme i novac uložio je u obučavanje, mobilizaciju i transport arapskih terorista, u borbi protiv Rusa. Svoje dobrovoljce grupisao je u "Islamski front spasa" i odradio veliki posao za SAD u vreme sukoba s "državnim neprijateljem broj jedan - grupno", odnosno, Sovjetskim Savezom. Javna je tajna da je CIA bila veoma velikodušna prema svom "pitomcu" Ladenu.

Posle pobede nad SSSR-om, vratio se porodičnom biznisu i 1989. rasformirao je Front. Kada su ga saudijske vlasti proterale iz zemlje - zbog loše reklame, raširenih ruku dočekao ga je sudanski vladar Hasan al Turabi. U toku boravka u Sudanu, sumnja se da je finansirao bar tri kampa za obuku terorista...

Međutim, spoljni saradnik američke SDB, u jednom
trenutku okrenuo je "ćurak naopako". Sve njegove dalje aktivnosti usmerene su na obračun s vojnim i civilnim ciljevima u SAD. Oglasio je Fatvu - svetu borbu protiv SAD i svih 300 miliona dolara ličnog bogatstva zaveštao "ovoj stvari".

Stranački angažman - predsednik je "najopasnije partije na svetu - terorističke organizacije" od koje strepe i levi i desni...

Zanimljivosti - ima(lo) ga je svuda - od Afrike do Somalije, od Bosne i Albanije, preko Kosova i Čečenije do srca Amerike. Malo sam, malo uz pomoć američkih novinara, "napravio je od sebe najsposobnijeg ubicu, ali i dežurnog krivca".

Čovek kojeg SAD traži zbog niz terorističkih akcija po Africi i Aziji u poslednjih pet godina (eksplozije u ambasadama u Tanzaniji i Keniji 1998. kada je poginulo više od 200 ljudi) pilotira svojim džetom do Irana, Švajcarske, preko Filipina i "širom planete". Istovremeno, koristeći najmoderniju kompjutersku opremu, kontroliše silne milione dolara na računima u bankama diljem sveta...

Kažu da se krije u nekoj pećini, jede hleb od integralnog brašna i jaje deli na tri dela (verovatno štosa radi), daje "ekskluzivne" intervjue za CNN, Time, ABC i britanski Indenpendent - i plasira gotovo istovetnu priču svima... Navodno, čita Harolda Robinsa, pisca mnogih bestselera, a kad mu dosade i borba i slava, utehu traži u naručju jedne od četiri (ili tri) uvek spremne žene...

ZORICA VULIĆ-ZARIĆ

 


vesti po rubrikama

^tema

15:07h Ljubodrag Stojadinović i Bojan Aleksov, istoričar, na tribini "Prigovor savesti" u Galeriji "Glas"

17:10h

Lični stav: Objava rata iznutra

17:12h Ko je ovaj čovek. Osama bin Laden
17:14h Sjedinjene Američke Države, Evropa i islamski ekstremisti
17:16h Koji su bitni razlozi za raspisivanja vanrednih izbora
17:22h Kako raskovati teške okove bede u koje je uramljen obrazovni sistem u Srbiji
   


FastCounter by LinkExchange