[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 16. septembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

15. Sep 2001 18:57 (GMT+01:00)

Kabul preti napadom na susede koji budu pomagali SAD

Talibani pozvali sve
muslimane na džihad

Lider talibana pozvao je juče sve muslimane širom sveta da se pripreme za džihad, a MIP u Kabulu je zapretio napadom na sve susedne zemlje koje se budu uključile i pomagale SAD u eventualnoj akciji odmazde i napadu na Avganistan.

"Ako neka susedna zemlja dozvoli da njeno tlo ili vazdušni prostor budu iskorišćeni u napadu na Avganistan, u tom slučaju ne može se isključiti mogućnost da napadnemo tu zemlju", kaže se u saopštenju iz Kabula. "Bićemo primorani da pošaljemo naše mudžahedine na njihovu teritoriju...oni će biti odgovorni za posledice", upozoravaju talibani. Istovremeno, lider talibana Mula Mohamad Omar je, posredstvom "Šerijat radija", pozvao muslimane širom sveta da se suoče sa pretnjom Amerike i da se pripreme za džihad, sveti rat.

"Budite spremni za džihad", poručio je Omar. Talibani su juče zamolili i sve strance da privremeno napuste tu zemlju zbog opasnosti od američke vojne intervencije.

Takođe su poručili i da je glavni osumnjičeni za napade na SAD Osama bin Laden slobodan da napusti Avganistan, ali da neće biti primoran na odlazak. "Ako želi da ode, nećemo ga zaustavljati. Ali, ako želi da ostane u Avganistanu, ne možemo ga naterati da ode," kažu talibanske diplomate odbacujući mogućnost Osaminog izručenja: "Nemamo dogovore ni sa jednom zemljom o izručenju". U strahu od američke odmazde, žitelji Kabula napuštaju svoje domove iako je Omar poručio narodu da se "s američkim napadom suoči hrabro i dostojanstveno".

Porodica Bin Laden
javno se odrekla Osame?
Porodica Saudijca Osame bin Ladena ogradila se od napada na NJujork i Vašington. List "Ašark al-Avsat" iz Londona prenosi saopštenje Abdulaha Avada bin Ladena koji se predstavio kao glava porodice, u kojem izražava saučešće porodicama poginulih.

"Glava porodice Bin Laden u ime porodice oštro osuđuje ovaj tragični incident u kojem su mnogi muškarci žene i deca bili žrtve i koji se kosi s učenjem naše religije", kaže se u saopštenju. Porodica Bin Laden porekla je svaku vezu sa Osamom. NJegov polubrat Bin Ladena osudio je u napade kao "kriminalan čin terorizma". Saudi Arabija oduzela je Osami državljanstvo 1994. zbog aktivnosti protiv kraljevske porodice.

CIA ga godinama obučavala
Saudijac Osama bin Laden biće vrlo ozbiljan i težak protivnik Americi zato što vrlo dobro i "iznutra" poznaje način funkcionisanja CIA jer ga je upravo ona godinama obučavala. "Mond" piše da je kao mlad inženjer i član bogate saudijske porodice, Bin Laden počeo da radi za CIA 1979. u Istanbulu. Na početku rata u Avganistanu, Laden je prvo bio odgovoran za logističku pomoć, a zatim je postao i finansijski posrednik u trgovini oružjem koju su delili Saudi Arabija i SAD.

N. J.


vesti po rubrikama

^svet

16:02h U upadu Izraelaca u kamp na jugu Gaze poginula dva Palestinca
16:03h Požar nadomak Groznog bukti već 24 časa
16:08h Antitalibanski pokret potvrdio smrt svog lidera
16:09h Posle 15 godina pregovora
18:56h Zeleno svetlo za primenu sile dao i Donji dom Kongresa SAD
18:57h Kabul preti napadom na susede koji budu pomagali SAD
18:58h Hajka na teroriste u SAD, ali i širom Evrope
19:05h Sestrin avion udario u kulu u kojoj je brat radio
19:17h Odustao od leta balonom
00:38h Ruski pukovnik savetuje SAD
00:40h Kopnena akcija?
00:42h Teroristi bili i u Italiji
   FastCounter by LinkExchange