[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 16. septembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

15. Sep 2001 18:56 (GMT+01:00)

Zeleno svetlo za primenu sile dao i Donji dom Kongresa SAD

Buš proglasio
vanredno stanje

Ratni plan već razrađen, a vojne pozive dobilo 35.000 rezevista. "Svi Amerikanci koji nose uniformu neka budu spremni jer mi smo u ratu", poručio američki predsednik i dodao da Bin Laden greši ako misli da može da se sakrije od SAD koja će napadače pronaći i isterati iz njihovih rupa

VAŠINGTON (Tanjug, Beta) - Posle Senata, i Predstavnički, donji, dom Kongresa SAD odobrio je kasno preksinoć rezoluciju kojom se predsedniku Bušu daje ovlašćenje da "koristi svu potrebnu i odgovarajuću silu" protiv počinilaca prošlonedeljnog terorističkog napada na SAD. Sve američke TV mreže juče ujutro su javile da je Buš u međuvremenu proglasio i da je zemlja u stepenu najviše pripravnosti što znači da je uvedeno vanredno stanje na čitavoj teritoriji SAD.

Buš je juče u Kemp Dejvidu s najbližim savetnicima već razradio plan rata protiv terorizma, a već je izdat i nalog za poziv 35.000 rezervista od 50.000 koliko je odobrio Kongres.

Isplovila američka krstarica
"Kaupens", Britanci već u Suecu
Američki nosač krstarećih raketa "Kaupens" isplovio je juče iz japanske baze Jokosuka i uputio se ka nepoznatom pravcu. "Kaupens" je tipa "takonderoga", težak je 9.957 tona i opremljen PVO sistemom "idžis". U Japanu je smešteno 48.000 vojnika SAD. Šest brodova britanske ratne mornarice prošlo je juče kroz Suec.

Moskva ne da
blanko za silu

Rusija je juče saopštila da se protivi prekomernoj upotrebi sile kao sredstva kažnjavanja počinilaca terorističkih napada na SAD. Predsednik Putin je rekao da Moskva želi da se sprovede temeljita istraga i da "zlo mora da bude kažnjeno". "Ali, ne smemo da se ponašamo kao banditi koji napadaju s leđa. Moramo odvagati naše odluke i bazirati ih na dokazima", kaže Putin.
Nemački Bundestag doneće tokom naredne nedelje odluku o učešću Bundesvera u mogućoj odmazdi SAD. Blanko upotrebi sile protivi se i Francuska.

"Svi Amerikanci koji nose uniformu neka budu spremni jer mi smo u ratu", izjavio je juče Buš u Kemp Dejvidu i dodao da je da je Osama Bin Laden "glavni osumnjičeni" za te napade i da "teško greši ako misli da može da se sakrije od SAD i njenih saveznika". "Pronaći ćemo one koji su to učinili, isteraćemo ih iz njihovih rupa", rekao je Buš.

Preksinoćna rezolucija daje inače Bušu zeleno svetlo da izvrši napade na pojedince i zemlje za koje utvrdi da su "planirale, odobrile, počinile ili pomogle terorističke napade". Pravnici rezoluciju upoređuju s onom koju je Kongres usvojio 1991. kada su tadašnjem istoimenom šefu Bele kuće i ocu sadašnjeg predsednika date odrešene ruke za ratne akcije u Persijskom zalivu.

Svih 98 članova Senata glasalo je za usvajanje tog teksta, dok je u Donjem domu rezolucija prošla sa 420 glasova za i jednim glasom protiv. Predstavnica Kalifornije Barbara Li, demokrata, izjasnila se protiv, zahtevajući od svojih kolega da "dobro razmisle o posledicama" kako se ne bi dogodilo da se "stvari izmaknu kontroli".

Na Bušov zahtev, Kongres je odobrio i 40 milijardi dolara za borbu protiv terorizma i obnovu NJujorka i Vašingtona.

Pakistan je u potpunosti prihvatio listu zahteva SAD za logističku i drugu pomoć u slučaju da SAD napadnu Avganistan gde se krije terorista Osama bin Laden. U listi zahteva je i zatvaranje granice s Avganistanom i dozvola za prelete. U Islamabadu se procenjuju da je, posle pakistanske odluke, gotovo izvesno da će SAD izvršiti "masivan napad" na Avganistan. Tvrdi se i da je Pakistan već obavestio talibane šta im se sprema.


vesti po rubrikama

^svet

16:02h U upadu Izraelaca u kamp na jugu Gaze poginula dva Palestinca
16:03h Požar nadomak Groznog bukti već 24 časa
16:08h Antitalibanski pokret potvrdio smrt svog lidera
16:09h Posle 15 godina pregovora
18:56h Zeleno svetlo za primenu sile dao i Donji dom Kongresa SAD
18:57h Kabul preti napadom na susede koji budu pomagali SAD
18:58h Hajka na teroriste u SAD, ali i širom Evrope
19:05h Sestrin avion udario u kulu u kojoj je brat radio
19:17h Odustao od leta balonom
00:38h Ruski pukovnik savetuje SAD
00:40h Kopnena akcija?
00:42h Teroristi bili i u Italiji
   FastCounter by LinkExchange