[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 14. septembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

13. Sep 2001 20:20 (GMT+01:00)

Ruska obaveštajna služba zna ko stoji iza terorističkih napada na Njujork i Vašington

Odgovorni Bin Laden,
Uzbekistanci i talibani

Moskva je još pre nekoliko nedelja upozorila Vašington na opasnost, a na prekjučerašnjem tajnom sastanku u sedištu CIA njen predstavnik je američkim obaveštajcima predao dokumenta i snimke telefonskih razgovora koji ukazuju na krivce

MOSKVA (Tanjug, Beta) - Specijalni predstavnik ruske obaveštajne službe predao je prekjuče jednom od zamenika direktora CIA, na tajnom sastanku koji je održan u sedištu CIA u Lengliju, dokumenta, među kojima su i snimci telefonskih razgovora, u vezi s terorističkim akcijama u Vašingtonu i Njujorku, saznaje se u vojnim i policijskim struktarama u Rusiji.

Bin Laden nije uhapšen
i nema bosanski pasoš

Talibanske vlasti u Avganistanu demantovale su izveštaje da je uhapšen Osama bin Laden. "Ne mislimo da Osama stoji iza nedavnih napada u Americi, budući da njegova grupa nema sposobnosti da organizuje udare takve snage", tvrde u Kabulu. Arapski "on-lajn" list "Ilaf" citirao je prethodno "fundamentalističke izvore" koji su nagovestili da su talibani uhapsili Bin Ladena i stavili ga pod nadzor, jednako kao i vođu egipatskog ogranka organizacije "Al Džihad" Ajmana Al-Zavarija i vojnog komandanta "Al Kaide" Muhameda Atefa Al-Mahnija. Šef MUP-a FBiH Muhamed Bešić demantovao je za Sense sarajevske "Dane" koji tvrde da je Ambasada BiH u Beču 1993. izdala pasoš Osami bin Ladenu: "To nije tačno. Sačinili smo kompletnu analizu i utvrdili da je to potpuno pogrešna informacija".

Prema podacima kojima raspolažu pomenuti izvori, tvrdi moskovska "Izvestija", ruski obaveštajci znaju ko su organizatori i počinioci ovih terorističkih akata. Štaviše, Moskva je nekoliko nedelja ranije upozorila Vašington na mogućnost takvih napada. Ruska obaveštajna služba tvrdi da iza terorističkih napada u Vašingtonu i Njujorku stoje: organizacija Osame bin Ladena, uzbekistanski Islamski pokret i talibanska vlada. Prema podacima ruskih obaveštajaca, među teroristima-kamikazama bilo je najmanje dvoje Uzbekistanaca koji su, zahvaljujući lažnim dokumentima, uspeli da uđu u Ameriku pre deset meseci. Akciju je organizovala grupa od 25 ljudi, pri čemu su svi učesnici prošli specijalnu obuku na teritoriji Avganistana i Pakistana, gde su između ostalog obučeni i za upravljanje avionom. Teroristi su pripremali akcije godinu i po dana.

Kako tvrde u ruskoj obaveštajnoj službi, Bin Ladenova organizacija uvek raspolaže sa skoro 400 fanatika-kamikaza, koji u bilo kojem trenutku mogu da krenu u akciju protiv građana i objekata SAD po čitavom svetu.


vesti po rubrikama

^tema dana

17:58h

SAD formiraju koaliciju za borbu protiv međunarodno terorizma

18:00h Gradonačelnik Njujorka o žrtvama terora na Menhetnu
18:01h Ministar odbrane Donald Ramsfeld: Uzvratićemo bez upozorenja
18:02h Brojna nagađanja o tome ko je upravljao otetim avionima
18:03h Ruska obaveštajna služba zna ko stoji iza terorističkih napada na Njujork i Vašington
19:16h Brisel aktivirao famozni "član 5"
19:18h Holivud odlaže premijere filmova o teroristima
   


FastCounter by LinkExchange