[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 14. septembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

13. Sep 2001 17:58 (GMT+01:00)

SAD formiraju koaliciju za borbu protiv međunarodno terorizma

Sprema se novi
krstaški rat

Kongres treba da donose rezoluciju kojom se predsedniku SAD dozvoljava upotreba vojne sile u odmazdi protiv odgovornih za terorističke napade

VAŠINGTON (Sense) - Predsednik SAD Džordž Buš posetio je razrušeno zapadno krilo Pentagona, džinovske petougane zgrade ministarstva odbrane, koje je u utorak ujutru pretvoreno u grobnicu više stotina ljudi, i tom prilikom ponovio svoju poruku da je Amerika spremna da se svim raspoloživim sredstvima obračuna sa teroristima koji su udarili na "slobodu i temelje" njenog društva - u ratu koji joj je nametnut i koji će se voditi do "konačne pobede".

A, da će taj rat protiv međunarodnog terorizma uskoro uslediti, kao i da će Bušova administracija dobiti za njegovo vođenje traženu zakonsku podršku, videlo se u spremnosti Kongresa da i na tom osetljivom terenu podrži predsednika. U Predstavničkom domu i Senatu, naime, počelo je formulisanje nove kongresne rezolucije o "upotrebi sile" u borbi protiv sponzora međunarodnog terorizma, odgovornih za napade u Njujorku i Vašingtonu. Pomenuta rezolucija trebalo bi da bude usvojena tokom jučerašnjeg dana, a šta će to konkretno značiti u praksi - čuće se i videti uskoro.

"SAD stvaraju globalnu koaliciju za borbu protiv međunarodnog terorizma, a istovremeno se preduzimaju diplomatske, političke i vojne mere da se sa sigurnošću ustanove odgovorni za napade u Njujorsku i Vašingtonu", izjavio je državni sekretar Kolin Pauel, ponavljajući upozorenje koje se iz sata u sat čuje sa nadležnih vašingtonskih mesta da će se smatrati odgovornim sve one države koje obezbeđuju podršku, pružaju utočište, organizuju obuku ili na bilo koji drugi način pomažu terorističke grupe.

Buš je - u ime ratovanja protiv neprijatelja koji još nije javno identifikovan - zatražio od Kongresa značajna dodatna sredstva za rešavanje neposrednih problema koje je izazvala katastrofa u Njujorku i Vašingtonu, kao i za obezbeđivanje veće sigurnosti građana. Pominje se, za početak, fond od nekih 20 milijardi dolara.

Šta se sve pod tim podrazumeva nije još sasvim jasno, ali je vrlo izvesno da predsednik neće imati problema sa tim delom nacionalnog budžeta imajući u vidu prekjuče usvojenu odlučnu rezoluciju o potrebi beskompromisne borbe SAD sa međunarodnim terorizmom.

U taj krstaški rat protiv terorista, njihovih finansijera, pomagača i zaštitnika Amerika ne želi da krene sama. Buš je, u poruci naciji, pozvao zapadne saveznike da mu se pridruže u obračunu sa tim "najvećim protivnikom slobode i demokratije", a od preksinoć stižu i nagoveštaji da Amerika računa u tom novom ratu i na neke zemlje čija bi podrška mogla da bude od i te kakve koristi.

U toku su, naime, intenzivne konsultacije Stejt departmenta i Saveta za nacionalnu bezbednost sa predstavnicima Egipta, Jordana i Pakistana, pri čemu bi eventualna saradnja vlade u Islamabadu bila od posebnog značaja - imajući u vidu nekoliko elemenata. Počev od toga da Pakistan toleriše na svojoj teritoriji pripadnike nekoliko ekstremnih islamskih organizacija, zatim da se graniči sa Avganistanom - utočištem ozloglašenog terorističkog vođe Osame bin Ladena, glavnog osumnjičenog za napade na Svetski trgovinski centar i Pentagon. I, konačno do činjenice - poslednje, ali ne i najmanje važne - da vojnim vlastima u Islamabadu ne bi zasmetala određena američka odrška u nuklearnim i ostalim sporovima koji se non-stop vode sa susednom Indijom.

U Vašingtonu je, što se toga tiče, sa zadovoljstvom primljena nedvosmislena solidarnost i podrška Evropske unije i NATO u ovim trenucima lečenja teških rana zadobijenih 11. septembra. Buš je, kako je saopšteno u Beloj kući, razgovarao na tu temu sa liderima Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Kanade, Rusije i Kine - a za juče je bio najavljen nastavak tih konsultacija sa američkim saveznicima i partnerima iz drugih krajeva sveta.

SLOBODAN PAVLOVIĆ


vesti po rubrikama

^tema dana

17:58h

SAD formiraju koaliciju za borbu protiv međunarodno terorizma

18:00h Gradonačelnik Njujorka o žrtvama terora na Menhetnu
18:01h Ministar odbrane Donald Ramsfeld: Uzvratićemo bez upozorenja
18:02h Brojna nagađanja o tome ko je upravljao otetim avionima
18:03h Ruska obaveštajna služba zna ko stoji iza terorističkih napada na Njujork i Vašington
19:16h Brisel aktivirao famozni "član 5"
19:18h Holivud odlaže premijere filmova o teroristima
   


FastCounter by LinkExchange