[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 3. septembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

02. Sep 2001 16:30 (GMT+01:00)

GLAS istražuje

Koje su posledice uredaba Vlade Srbije o prometu duvana?

Ozakonili šverc cigareta

Država ostaje bez prihoda, koji je svuda ogroman, a Kosmet se tretira kao strana zemlja. Srbija gubi velike pare

PIŠE: Kosta Čavoški

Povodom optužbi da je njegova vlada upletena u kriminal, Zoran Đinđić je srdito tražio dokaze, obećavajući da će odmah podneti ostavku čim dokazi koji to potvrđuju budu obelodanjeni. Pri tom je, jadničak, smetnuo s uma da se ključni dokazi o švercu cigareta nalaze u uredbama koje je njegova vlada nedavno donela.

Da bi otklonili bilo kakve zapreke švercu cigareta, Đinđić i njegovi ministri su najpre Kosmet protivustavno izdvojili iz sastava Srbije i SRJ i u pogledu primene privrednih, poreskih i carinskih propisa učinili potpuno nezavisnim područjem, upravo onako kako to žele Unmik i arbanaški separatisti. To je prvi put učinjeno 20. februara 2001. godine Uredbom o posebnoj taksi za izravnavanje poreskog opterećenja za robu u prevozu ("Službeni glasnik RS", br. 13/2001).

Članom 1. stavom 3. ove Uredbe propisano je da se za cigarete i naftne derivate, koji se preko teritorije Srbije prevoze za Kosmet, ne plaća carina nego posebna taksa u iznosu od 150.000 dinara u deviznoj protivvrednosti po cisterni, odnosno šleperu.

Ova Uredba je protivustavna i protivzakonita. Protivustavna je jer je, prema članu 77. tački 2. Ustava SRJ, materija "spoljnotrgovinskog i carinskog sistema" u isključivoj saveznoj nadležnosti, tako da je bilo koji republički propis o carinama i spoljnotrgovinskom prometu očigledna uzurpacija. A protivzakonit je jer izdvaja Kosmet iz jedinstvenog carinskog područja koje je, prema članu 2. stavu 2. saveznog Carinskog zakona ("Službeni list SRJ" br. 45/92; 16/93. i 50/93) "ograničeno carinskom linijom koja je istovetna s državnom granicom Jugoslavije".

Poslepočetnog koraka, usledilo je neprikriveno ozakonjenje šverca cigareta. To je učinjeno 11. juna 2001. Uredbom o uslovima i načinu obračunavanja javnih prihoda, sadržini i načinu vođenja evidencije za robu koja se upućuje, odnosno prodaje licima s teritorije AP Kosovo i Metohija ("Službeni glasnik SR", br. 33/2001). Članom 1. ove Uredbe utvrđuje se da se na Kosmet može prevoziti strana roba koja nije ocarinjena, dok se članom 2. stavom 3. uređuje da se na Kosmet može upućivati strana roba koja nije prethodno obeležena "kontrolnim akciznim markicama". Reč je naravno o cigaretama koje se, prema saveznim propisima, uopšte ne mogu uvesti u zemlju ako nisu prethodno obeležene tim markicama. A najbolji dokaz da ove strane cigareta nisu oporezovane najvišim stopama jeste član 5. stav 3. kojim se, pored minimalne takse od tri odsto, utvrđuje posebna, besmisleno mala taksa od 150.000 dinara (5.000 nemačkih maraka) po šleperu cigareta, odnosno cisterni nafte.

Završni potez u ovom ozakonjivanju šverca predstavlja istoimena Uredba od 3. avgusta 2001. ("Službeni glasnik RS", br. 48/2001). Jedina novina u odnosu na prethodnu Uredbu jeste da se na neocarinjenu stranu robu bez kontrolnih akciznih markica, koja se upućuje na Kosmet, plaća taksa od pet odsto, uz 168.000 dinara (5.600 nemačkih maraka) po šleperu cigareta, odnosno cisterni nafte, koji se upućuju na Kosmet.

Ostaje još da se objasni zbog čega se Vlada Srbije odlučila da ozakoni šverc cigareta i čemu ta kontrabanda praktično vodi. Cigarete bez kontrolnih akciznih markica su, poput heroina i oružja, roba bez porekla namenjena švercu. Savezni zakon zabranjuje da cigarete bez akciznih markica ulaze u zemlju ili prelaze preko njene teritorije u treću zemlju, dok Đinđićeva vlada svojim uredbama to ne samo dopušta nego i podstiče. I u tom pogledu ona je nadmašila Slobodana Miloševića koji je, doduše, svojim ljudima dopuštao da, na štetu državnog budžeta, švercuju cigarete, naftu i drugu traženu robu, ali nikada nije donosio uredbe kojima se takav šverc ozakonjuje.

Zoran Đinđić je verovatno prvi premijer koji je vlastitim uredbama omogućio da strane cigarete bez plaćene carine i drugih poreza ulaze u zemlju. Jer, dok se u druge zemlje švercovane cigarete krijumčare samo tajnim kanalima, u našu zemlju one, zahvaljujući Đinđiću, ulaze potpuno slobodno bez kontrolnih akciznih markica kao dokaza da su sve carine i porezi plaćeni. Toga više nema ni u Crnoj Gori, jer je 24. avgusta 2001. Predrag Marković, direktor Direkcije javnih prihoda Crne Gore, izjavio da će na "tržištu Crne Gore moći da se prodaju samo cigarete s akciznom markicom. Sve cigarete u prodaji, koje ne budu obeležene (akciznom markicom), biće tretirane kao ilegalno uvezene. Duvan i alkoholna pića bez akciznih markica biće oduzimani, a protiv njihovih vlasnika biće podnete krivične prijave." Drugim rečima, čak i za crnogorske vlasti, za koje u Evropi postoji sumnja da su najbliže mafiji, cigarete bez akciznih markica nisu ništa dugo doli švercovana roba čiji se promet i prodaja svim silama moraju suzbijati.

Praktično posledice ovako ozakonjenog šverca cigareta su izuzetno pogubne i dalekosežne. Njima se najpre država lišava značajnih budžetskih prihoda od carina i poreza na cigarete, koji se u svim državama sveta naplaćuju po najvišim stopama. Jer, ako je Kosmet integralni deo naše države, nema ni ustavnog osnova niti bilo kog drugog valjanog razloga da se u toj našoj južnoj pokrajini cigarete puštaju u promet bez akciznih markica. Inače ispada da je, kad su u pitanju cigarete, Kosmet za Đinđićevu vladu strana zemlja, a kad je posredi kisela voda "Knjaz Miloš" iz Aranđelovca, onda je integralni deo naše zemlje.

Pa koliko to naša država gubi zbog ovog ozakonjenog šverca? Ako se, recimo, uveze jedan šleper "Partnera", koji je skoro najjeftiniji, s kontrolnim akciznim markicama, država dobija oko 130.000 nemačkih maraka. Ukoliko se te iste cigarete uvezu bez akciznih markica za navodnog kosmetskog uvoznika, država dobija samo 168.000 dinara (5.600 nemačkih maraka) po šleperu i još bednih pet odsto od vrednosti robe.

Neko će naravno primetiti da je možda bolje da se preko naše teritorije na Kosmet protivzakonito upućuju cigarete i bez akciznih markica, jer se ipak neka minimalna taksa naplaćuje, pošto bi u protivnom kosmetski trgovci mogli da neocarinjene cigarete dobavljaju preko Makedonije, Albanije ili Crne Gore. Nevolja je, međutim, u tome što se na našim ulicama prodaju švercovane cigarete bez akciznih markica i što postoji osnovana sumnja da su to upravo one cigarete koje su, po Đinđićevim uredbama, upućivane na Kosmet bez akciznih markica, pa tamo nisu ni stizale ili su se sa Kosmeta tajnim kanalima vraćale u Srbiju. A time se dalje smanjuje prihod države od carina i poreza, pošto se skuplje cigarete s akciznim markicama sve teže prodaju u konkurenciji sa švercovanim cigaretama bez tih markica.

Posle ove nevolje, koja je svima poznata, velika je verovatnoća da se prevozom cigareta bez akciznih markica za Kosmet zapravo finansira arbanaški terorizam protiv naših sunarodnika, a možda i strana okupacija tog dela naše zemlje. Kako je "uvoznik" takvih cigareta jedna trgovinska firma iz Prištine (da baš ne kažemo firma iza koje se krije arbanaška mafija), ona je kadra da ih ilegalno prodaje ne samo na Kosmetu nego i u Makedoniji, Albaniji, Crnog Gori i BiH, a možda i Italiji. Lavovski deo tog prihoda sigurno je namenjen "patriotskim" svrhama - naoružavanju i običavanju terorista, ratu u Makedoniji i proterivanju i ubijanju preostalih kosovskometohijskih Srba. Konačno, nije isključeno da se i Unmik snalazi na licu meta tako što se bavi švercom cigareta i time bar delom finansira svoju okupacionu vlast. Eto do čega sve dovode i šta sve omogućavaju Đinđićeve protivustavne i protivzakonite uredbe.

Naposletku, valja zapaziti čudnu koincidenciju između ovih uredbi, koje dopuštaju i podstiču šverc cigareta, i repa u javnosti koji se već duže vremena vuče za Đinđićevim imenom. Najpre je u zagrebačkom "Nacionalu" Đinđić, zajedno sa svojim poslovnim i političkim ortakom Milom Đukanovićem, osumnjičen kao učesnik u međunarodnom švercu cigareta. Zatim se lično založio za izgradnju još jedne tvornice stranih cigareta u Kragujevcu, pored već postojeće niške tvornice duvana, pod izgovorom da će to doneti velike prihode. Potom je u nemačkom izdanju "Financial times" iznova podgrejana sumnja da je upleten u međunarodni šverc cigareta. A u međuvremenu je - to bar ne može da porekne - u svojoj vladi donosio uredbe koje taj šverc ozakonjuju i podstiču.

Na sve ove optužbe, sem ove poslednje nesumnjive činjenice, Đinđić je odgovorio da on kao nepušač ne može biti upleten u šverc cigareta. Koliko j to nama poznato, ni najveći trgovci drogom ne koriste lično narkotike, ali rado troše novac od njihove prodaje.


vesti po rubrikama

^tema

16:30h

"Glas" istražuje: Koje su posledice uredaba Vlade Srbije o prometu duvana?

16:45h

Ko je ovaj čovek: Veselin Šljivančanin

 FastCounter by LinkExchange