[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 3. septembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

02. Sep 2001 14:30 (GMT+01:00)

Besana noć jugoslovenske fudbalske ekspedicije posle pobede u Bazelu

Tretman maltretman

BAZEL - Nekada smo samo na TV ekranu gledali film "Dug put kući", a u subotu uveče u Švajcarskoj ekspedicija jugoslovenske fudbalske reprezentacije videla je kako to izgleda uživo...

Fudbaleri, stručno rukovodstvo, novinari i gosti FSJ posle radosti zbog 2:1 velikih kao predvorje Svetskog kupa, doživeli su istinsku golgotu...

Sve je počelo kašnjenjem konferencije za novinare koja je maksimalno kratko trajala, bar kada je u pitanju bio razgovor sa članom selektorske komisije, Dejanom Savićevićem. Nastavak je usledio zbog zadržavanja naša dva reprezentativca na doping-kontroli, a po dolasku na aerodrom usledila je kontrola ručnog prtljaga i predugo deljenje bording-karata, pa se prva grupa ukrcala u JAT-ov "Boing 737" tek neki minut pre ponoći. A, kada je trebalo da krenu igrači, Stručni štab i grupa novinara službenik na aerodromu u Bazelu je zatvorio vrata i kratko rekao:
- Ne možete da poletite!

Usledio je tajac, a zatim uljudna molba za objašnjenje. Prvi "pregovarači" bili su Savo Milošević i generalni sekretar Partizana Žarko Zečević, koji je s direktorom Nenadom Bjekovićem i trenerom Ljubišom Tumbakovićem bodrio plave u Bazelu. Međutim, na sva pitanja Švajcarac blaziranog lica, s ciničnim smeškom je odgovarao:
- Stvarno mi je žao, ali moraćete da ostanete jer je prošla ponoć, a tada je naš aerodrom zatvoren.

Ubeđivanje je poprimalo sve žustriji ton, a činovnik se i dalje smeškao i tako iritirao sve.
- Gospodine, mi smo zvanična delegacija, ovo je reprezentacija Jugoslavije. Pa, nismo mi krivi što FIFA zahteva doping-kontrolu posle meča. Nemojte ovako da nam vraćate što smo vas pobedili - govorio je Žarko Zečević.

Slično je ponovio i Savo Milošević koji je izgleda baš bio simpatičan dotičnom Švajcarcu pa mu se tako stupidno cerio u lice da je naš golgeter, inače neraspoložen zbog snažnih bolova u povređenom ramenu, prosto eksplodirao.
- Ne možete tako da se ponašate s nama! Što mi se smejete u lice, odakle vam pravo. Pokažite bar malo respekta prema nama jer predstavljamo jednu zemlju. Mi smo reprezentacija Jugoslavije - sve gnevnije govorio je Milošević.

Nije vredelo... Ni razgovor generalnog sekretara FSJ Branka Bulatovića nije doneo rešenje jer je objašnjenje glasilo: Aerodrom nije teritorija Švajcarske već Francuske (!?), a zakon je jasan da od ponoći do šest ujutro ne radi: svi terminali su isključeni, zgrada zaključana i tu ne može ništa da se promeni! Svi smo se polako mirili sa sudbinom, a čelnici FSJ tada su se obratili švajcarskim pograničnim vlastima s molbom da nas puste da se vratimo u centar Bazela i u hotelu prespavamo bar neki sat do poletanja aviona.

Međutim, i ta solucija je dovedena pod znak pitanja jer je izlaskom sa švajcarske teritorije prestala da važi kolektivna viza. Sve je ličilo kao da će preko stotinu ljudi prespavati na foteljama u bescarinskoj zoni... Ipak, policija je dala "zeleno svetlo", za tili čas su rezervisane sobe u "Svis hotelu" u centru Bazela, ali onda nije bilo autobusa...

Vidno iznervirani, naši reprezentativci su se mahom odlučili za taksi, ostali su se ukrcali u autobus, ali ni tu nije bilo mesta za kompletnu ekspediciju, pa je jedan broj novinara i gostiju morao da sačeka da "prva tura" ode do hotela...

Na kraju, svi su se okupili tek nešto pre tri časa izjutra i otišli da "uhvate" dva-tri sata sna jer je povratak na aerodrom bio zakazan za šest časova. Konačno, oko 7.45 avion sa izmorenim putnicima poleteo je ka Beogradu. Većina fudbalera opet je utonula u san jer je i sat i po leta bar neki odmor pred trening koji je Dejan Savićević zakazao za 10.30 u Sportskom centru Partizana u Zemunu.

B. Cvetojević


vesti po rubrikama

^sport

14:30h

Besana noć jugoslovenske fudbalske ekspedicije posle pobede u Bazelu

14:40h

Savo Milošević u ponedeljak na magnetnoj rezonanci

14:50h

Sad dolazi ono najteže: overiti vizu za baraž u meču protiv Slovenije

15:00h

Uoči meča protiv Slovenije, mladima "igra" samo ubedljiv trijumf

15:15h

Selektor Gajić pred učešće odbojkaša na Prvenstvu Evrope

21:10h

Pobedom protiv Nemačke (86:73), Jugoslavija se plasirala u četvrtfinale EP u Turskoj

 FastCounter by LinkExchange