[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 3. septembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

02. Sep 2001 17:15 (GMT+01:00)

U ponedeljak uveče u 20 sati vanredna sednica Predsedništva DOS-a

Na dnevnom redu Dušan Mihajlović

Milovanović: Posle poslednjeg sastanka, očigledno došlo do novih dogovora. Batić: Umesto da se stvari smiruju, sad je eskalirao novi problem

BEOGRAD - Članovi Predsedništva DOS-a sastaće se u ponedeljak uveče u 20 sati na vanrednoj sednici u sedištu ove koalicije, a ključna tema o kojoj će razgovarati biće učestali napadi nekih članica DOS-a na ministra policije Dušana Mihajlovića i pominjanje njegove smene.

Dobar ministar

- Dušan Mihajlović je na prethodnom sastanku Predsedništva DOS-a rekao da je spreman da se povuče s funkcije, ako DOS to želi. To tada niko nije tražio. Od kako je Mihajlović na čelu MUP-a, smanjen je kriminal, rešen je veliki broj slučajeva, a rezultati naše policije bolji su od rezultata ove službe u susednim zemljama - istakao je Dragan Milovanović.

Samo nekoliko dana od poslednje maratonske sednice Predsedništva, prve od kako je istupanjem DSS-a iz Republičke vlade zavladala ozbiljna kriza u ovoj koaliciji, izjave pojedinih lidera DOS-a ponovo su je rasplamsali. Naime, predsednik NS-a Velimir Ilić rekao je da bi se DSS vratila u Vladu Srbije ako bi se ministar policije Dušan Mihajlović povukao s tog mesta, a pomenuo je i ime novog kandidata za tu funkciju.

Posle toga, premijer Srbije Zoran Đinđić je upitao "u kom svojstvu Ilić predlaže smenjivanje ministra policije, da li kao portparol DSS-a", a glasno su negodovali i drugi članovi DOS-a. Na zahtev nekoliko lidera vladajuće koalicije za hitno održavanje sednice Predsedništva, Dragan Milovanović, predsednik ASNS-a, koji će predsedavati sednicom u ponedeljak uveče, u nedelju je sastanak zakazao.

- Na poslednjoj sednici Predsedništva niko nije tražio ostavku ministra Mihajlovića i nije mi jasno zašto je to Velimir Ilić izjavio. On je baš tražio jedinstvo DOS-a - kaže za "Glas" Dragan Milovanović, predsednik ASNS-a i ministar za rad u Vladi Srbije.

- Sve što se dešava u poslednje vreme, kritike i optužbe DSS-a na račun Republičke vlade, posete njenih predstavnika gradovima Srbije kao u predizbornoj kampanji, zahtevi za smene koji sada podržavaju i drugi iz koalicije, ukazuju da je očigledno posle poslednjeg sastanka Predsedništva došlo do nekih novih dogovora - komentariše Milovanović.

Po njegovom mišljenju, to se radi pod pritiskom snaga koje je DOS pobedio 5. oktobra, a koje su, kako je rekao, sada zakamuflirane u ruhu nekih stranaka DOS-a.

Predsedništvo DOS-a na poslednjoj sednici nije razmatralo kadrovske promene, a kako kažu neki od lidera partija članica DOS-a nije ni konkretizovana tema za sledeći sastanak, već je samo ostala otvorena mogućnost da se tema o opštoj odgovornosti nastavi.

Vladan Batić, predsednik DHSS-a, kaže da se nijednom rečju nije pominjala bilo kakva smena.
- Ovo će biti vanredna sednica i umesto da se stvari smiruju, sad je eskalirao novi problem - prokomentarisao je kratko Batić.

Dragoljub Mićunović i Nebojša Čović, koji su zajedno s Dušanom Mihajlovićem, kopredsednici koalicije DAN, ocenili su ove napade na ministra policije kao "ometanje istrage o zločinima prošlog režima i da se opozicionim strankama, na posredan način, pridružuju i neke članice DOS-a koje traže Mihajlovićevu smenu bez argumenata".
- Stav DA je da se držimo dogovora, a ako dogovor ne postoji, sve što se radi jeste neozbiljno. Treba sesti i dogovoriti se. Ovo što se sada radi nije ni kao raštimovani orkestar, svako svira u svoju trubu - kaže Nada Kolundžija, potpredsednik DA.

S obzirom da su na prošlom sastanku političke pozicije lidera DOS-a ostale nepromenjene, malo je onih koji veruju da će razgovor u ponedeljak uveče nešto promeniti. S druge strane, nezvanično se govori, moguće je da će se od ove sednice odlučnije krenuti s promenama u Republičkoj vladi.

V. Nikolić

 

Pravilnik

Po novom Pravilniku o radu koji je usvojen na prošlom zasedanju Predsedništva DOS-a, predsedavajući sednicom će se smenjivati po abecednom redu imena stranke. U ponedeljak uveče će "domaćin" biti Dragan Milovanović, predsednik ASNS-a, a sledećom sednicom predsedavaće Vladan Batić, lider DHSS-a.


vesti po rubrikama

^politika

17:00h

Đinđić o budućem ministru Bošnjaku

17:15h

Vanredna sednica Predsedništva DOS-a u ponedeljak

17:20h

Perović najavio formiranje komisije za referendum

17:30h

Marović uveren: Koncentraciona vlada izvesna

17:40h

"Dan": Đukanović spreman na ustupke

17:45h

Haški tužilac Karla del Ponte u ponedeljak u Beogradu

17:50h

SRS za prestanak izručenja Tribunalu

18:00h

Vučinić pred posetu Karle del Ponte

18:15h

Glavni odbor DS-a utvrdio novi program

18:20h

Kutiljero: Ima napretka na jugu Srbije

18:30h

Đinđić o izručenju Miloševića: Neophodna akcija

18:45h

Goldston: Uskoro novi izveštaj o Kosmetu

18:55h

Bojović: Marović skriva suštinu krize

19:10h

Verski lideri tradicionalnih verskih zajednica Kosmeta usvojili plan akcije za pomirenje

19:20h

Ilić: Optužio sam Mihajlovića na sednici DOS-a

23:40h

Vuksanović: "Hoće da me likvidiraju"

 

 


     


FastCounter by LinkExchange