[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 3. septembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

02. Sep 2001 17:53 (GMT+01:00)

Otpor podneo krivičnu prijavu protiv direktora GIK "Banata"

Oštetio firmu za najmanje

pola miliona maraka

Direktor uzeo kredit za izgradnju betonskog mosta o kome nema podataka

ZRENJANIN - Otpor iz Zrenjanina podneo je krivičnu prijavu protiv generalnog direktora građevinske firme GIK "Banata" Radovana Anđelova i još nekih lica zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Samo Anđelov, prema proceni stručnjaka koje je Otpor angažovao, oštetio je preduzeće za najmanje pola miliona maraka.

Otpor je prijavu podneo Okružnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu 23. avgusta. Za sva krivična dela za koja se sumnja da je Anđelov počinio, postoji obimna dokumentacija koju je Otpor sa svojim saradnicima proteklih šest meseci prikupljao.

Među najbogatijima

Zanimljivo je da se Radovan Anđelov, generalni direktor GIK-a "Banat", nalazi na listi najbogatijih Zrenjaninaca. Aktivisti Otpora naveli su i da on živi u kući vrednoj između 500 i 800 hiljada maraka, a da je do 1991. godine zvanično živeo kao podstanar.

- Prema zapisniku, koji je sačinjen u Beogradu aprila 2000. godine po nalogu Saveznog deviznog inspektorata, utvrđeno je na osnovu računa da GIK "Banat" i odgovorno lice Radovan Anđelov, nisu uneli novac koji su naplatili na osnovu izvezene robe. Oko 493 hiljade maraka firma je naplatila, ali nije unela, dok 280 miliona italijanskih lira (280 hiljada maraka) nije ni uneto, ni naplaćeno. Ovoj firmi je naloženo da u roku od pet dana preduzmu mere oko naplate unosa deviza u zemlju, ostvarenih izvozom robe, a neizvršenje pomenutih mera je prekršaj iz člana 122 Zakona o deviznom poslovanju koji sadrži elemente krivičnog dela - rekao je za "Glas" Petar Lacmanović, aktivista Otpora, dodajući da nikad nije obavljena kontrola da li je taj novac unet u zemlju ili ne.

Lacmanović je napomenuo da je taj novac najverovatnije bio samo na papiru i da do naplate nikada nije došlo, za šta ima i argumente. Lacmanović je naglasio da je Anđelov u ime GIK "Banata" u tri navrata uzeo kratkoročne kredite od "Servo Mihalj" banke, u kojoj je Anđelov predsednik Upravnog odbora.

- Banka je, za izgradnju betonskog mosta, koji najverovatnije ne postoji (jer o njemu ne postoji nikakva dokumentacija), u tri navrata odobrila kratkoročni kredit u ukupnom iznosu od oko 13 miliona dinara. Istovremeno, za novac dobijen na osnovu tog kredita kupljene su akcije te iste banke, što je klasična malverzacija - rekao je Lacmanović.

Ova firma imala je još jedan kiks - nadoknadu za izvođenje građevinskih radova vrednih oko 1,2 miliona dinara primila je u devizama, što je na teritoriji SRJ zabranjeno. Devize su uplaćivane preko privatnog računa Miodraga Močorinskog, predsednika Nadzornog odbora, u Nemačkoj.

M. B.


vesti po rubrikama

^društvo

17:03h

Gde i kako roditelji nabavljaju školski pribor u poslednji čas

17:21h

U Srbiji u ponedeljak počinje nova školska godina

17:37h

Slavoljub Marković, inženjer zaštite bilja: Zbog slabe kontrole svašta pređe granicu

17:53h

Otpor podneo krivičnu prijavu protiv direktora GIK "Banata"

18:18h

U nedelju završene 38. Ljubičevske konjičke igre

18:34h

Školska godina u Crnoj Gori trebalo bi da počne 10. septembra

18:48h

Aleksinac: Patrijarh Pavle služio Svetu arhijerejsku liturgiju

 FastCounter by LinkExchange