[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 31. avgust 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

30. Aug 2001 17:00 (GMT+01:00)

Savezna vlada usvojila Polazne osnove za zajedničku platformu o ustavnom preuređenju SRJ

Državom upravlja
dvodoma skupština

Jugoslavija kao savremena i funkcionalna federacija

BEOGRAD - Savezna vlada u četvrtak je prihvatila Polazne osnove za zajedničku platformu o ustavnom preuređenju SRJ i zaključila "da ih treba dograđivati u procesu političkog dogovaranja, uz aktivno učešće stručne javnosti".

Premijer Dragiša Pešić objasnio je da se ovim dokumentom predlaže ustavno preuređenje zajedničke države u savremenu, funkcionalnu federaciju, sa minimumom državnih funkcija koje treba da obavlja savezna administracija. O platformi će raspravljati Republička vlada, Savezna skupština, a posebnu fazu predstavljaće razgovori sa predstavnicima crnogorske vlasti.

Predsednik
Ustavno uređenje podrazumeva da će sistem državne uprave činiti dvodoma skupština - Veće država članica i Veće građana, Savezna vlada, Savezni sud, Narodna banka i ombudsman koji će štititi osnovna prava građana i posebna prava pripadnika nacionalnih manjina i etničkih grupa. Predsednika republike bira i opoziva Skupština, ali samo na osnovu mišljenja Saveznog suda o tome da je ustav prekršen.

Očekivane reakcije
Upitan da li iz Crne Gore stižu pozitivni signali da bi platforma mogla da "prođe", Pešić je kazao da "ekonomska i državna politika građanima Crne Gore nije donela ništa dobro i da je rukovodstvo ove Republike prinuđeno da se okrene konceptu zajedničke države". Komentarišući izjave Miodraga Vukovića, visokog funkcionera DPS-a, da je ova platforma najgore rešenje, premijer je rekao: "Poznajem matricu njegovog razmišljanja i očekujem još gore reakcije. Njegove izjave me ne obeshrabruju".

- Savezna država u međunarodnim odnosima predstavljaće jedan političko-pravni subjektivitet, čime se obezbeđuje efikasan ulazak u savremene regionalne i evropske integracione procese. Predviđeno je da u isključivoj nadležnosti federacije budu spoljna politika, odbrana i kontrola granica, monetarni i carinski sistem, obligaciono pravo, hartije od vrednosti, sudski i upravni postupak - saopštio je Pešić u četvrtak na konferenciji za novinare.

Platformom su predviđene i tzv. mešovite, odnosno paralelne nadležnosti u oblasti osnovnih prava i sloboda, zaštite nacionalnih i etničkih zajednica, svojinskih odnosa, poreskog i bankarskog sistema, saobraćaja i veza, penzijskog sistema i osiguranja imovine i lica, spoljnotrgovinskih poslova.

- Cilj ustavne reforme je racionalno organizovana, efikasna i stabilna država u kojoj će se dogovorena podela nadležnosti poštovati i time izbeći unutrašnje krize koje potresaju sadašnju federaciju. Predlog platforme je potpuno otvoren za usavršavanje , uz uslov da se sačuva međunarodnopravni subjektivitet federacije. Ova uslov postavljavamo uvereni da bi odvajanje Crne Gore i Srbije naneo štetu i jednoj i drugoj državi članici, što ne možemo dozvoliti - rekao je Pešić.

Savezni ministar unutrašnjih poslova Zoran Živković smatra je "krajnje vreme da se urede odnosi u SRJ i da se postave čvrsti temelji za razvoj republika". On je rekao da platforma nije "zakucana", da se o njoj može diskutovati, ali uz uslov da federacija i dalje ima jednu stolicu u UN. Živković je napomenuo da je Veće država članica samo "terminološka modernija odrednica".

D. M. S.


vesti po rubrikama

^politika

17:00h

Savezna vlada usvojila Polazne osnove za zajedničku platformu o ustavnom preuređenju SRJ

17:15h

Vuković: Koštunica neće sa mnom da razgovara

17:20h Sastanak Bulatovića, Šoća i Bojovića
17:30h Rakčević protiv koncentracione vlade
17:40h Lista za Sandžak: Pozitivni signali iz Podgorice
17:45h Bulajić o prioritetima DOS-a u narednom periodu
17:50h SPS o pritiscima na Srbe da izađu na izbore
18:00h Premijer Zoran Đinđić o rekonstrukciji Srpske vlade
18:15h Dr Obren Joksimović: Ako me ne ubiju, napisaću knjigu
18:20h Šešelj: DOS je u velikom haosu
18:30h ND: DSS simulira i prekida dijalog
18:40h Generalni sekretar SPO-a: DOS ima alternativu
18:50h Iz dela SD-a koje podržava Obradovića: Vrhovni sud donosi presudu 5. septembra
19:05h DSS o inicijativi "autonomaša"
   
 


     


FastCounter by LinkExchange