[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 30. avgust 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

29. Aug 2001 16:40 (GMT+01:00)

Srbija garantovala, Tribunal dozvolio

Plavšić putuje u Beograd

Bivša predsednica RS biće na slobodi do suđenja

HAG - Biljana Plavšić će do početka suđenja u Haškom tribunalu iduće godine boraviti u Beogradu, odlučilo je u sredu tročlano veće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kojim je predsedavao sudija Ričard Mej iz Velike Britanije. Datum Plavšićkinog privremenog puštanja na slobodu biće naknadno određen.

Na statusnoj konferenciji u sredu, na kojoj je razmatran zahtev Biljane Plavšić da do početka suđenja bude privremeno na slobodi, učestvovali su predstavnik Vlade Republike Srbije ministar pravde Vladan Batić i predstavnici holandskog ministarstva spoljnih poslova i ministarstva pravde.

Statusna konferencija u sredu bila je inače nastavak one od 1. avgusta na kojoj, kako je na početku rekao sudija Mej, nije bilo sporno da li Plavšićevoj treba omogućiti da bude privremeno na slobodi, već gde će za to vreme boraviti. Tužilac Karla del Ponte tražila je da Plavšićeva boravi u Holandiji, s čim se u sredu nisu složili njeni branioci Robert Pavić i Judžin O,Saliven. Sudija Mej je zbog toga zatvorio konferenciju za javnost, pa su novinari mogli samo da iza debelog staklenog zida posmatraju šta se dešava u sudnici.

Sve vreme trajanja konferencije Plavšićeva, kao i uvek eleganta u tirkiz šanel kostimu i beloj košulji, najpre je bila nasmejana, a kako je vreme odmicalo, postajala je nervoznija. Posle duže rasprave, sudija Mej je doneo odluku da se Biljana Plavšić privremeno pusti na slobodu i početak suđenja sačeka u Beogradu. On je na kraju zahvalio predstavnicima holandske vlade i ministru Batiću.

Po završetku, Biljani Plavšić je prišla Karla del Ponte i njih dve su se zadržale u dužem razgovoru. Potom im je prišao i Batić, koji je čestitao Plavšićevoj, a ona mu je zahvalila. Njoj su potom prišli predstavnici holandske vlade, kojima je Plavšićeva takođe zahvalila.

LJ. STALETOVIĆ


vesti po rubrikama

^tema

16:30h

"Glas" na licu mesta: U četvrtak bivši predsednik Jugoslavije ponovo pred Haškim tribunalom

16:40h

Srbija garantovala, Tribunal dozvolio: Plavšić putuje u Beograd

16:50h

Batić: Želimo dvosmernu saradnju s Hagom

17:05h

Ko je ovaj čovek: Milenko Mika Smiljanić

 FastCounter by LinkExchange