[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 30. avgust 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

29. Aug 2001 18:16 (GMT+01:00)

Lider SRS traži od ministra Dušana Mihajlovića nagradu od 900.000 maraka

Šešelj "razrešio" ubistva

Ćuruvije, Badže i Gavrilovića

Za smrt vlasnika "Dnevnog telegrafa"Šešelj okrivio Zorana Davididovića Ćandu i Branka Jeftovića Jorgu. Likvidaciju generala policije Stojčića naručio Stanko Subotić,a Momira Gavrilovića sadašnji šefovi tajne policije, tvrdi lider radikala

BEOGRAD(Beta) - Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da je u sredu uputio ministru policije Dušanu Mihajloviću tri dopisa sa informacijama o nerazjašnjenim ubistvima za čije je rešavanje MUP obećao novčane nagrade.

Šešelj je, na konferenciji za novinare, rekao da za dostavljene informacije o ubistvima novinara Slavka Ćuruvije, generala policije Radovana Stojčića Badže i nekadšnjeg funkcionera SDB Srbije Momira Gavrilovića traži da se na žiro račun SRS-a uplati 900.000 maraka u dinarskoj protivvrednosti.

U jednom od dopisa, Šešelj navodi da su Ćuruviju ubili Zoran Davidović Ćanda i Branko Jeftović Jorga, a da je Davidović "svom tastu (zameniku načelnika Uprave kriminalističke policije) Draganu Karleuši pričao da je sa Brankom Jeftovićem Jorgom ubio Slavka Ćuruviju".

Zatvor na Dedinju

Komentarišući tvrdnje da je Gavrilović imao privatan zatvor, Šešelj je kazao da Gavrilović "nikada nije imao zatvor", ali da su oni koji su izneli takve tvrdnje "možda mislili na podrum vile SDB-a na Dedinju u koji se zatvaraju strani špijuni". On je dodao da je Gavrilović u vreme bivšeg načelnika SDB-a Jovice Stanišića "znao mnogo, a najviše o premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, Dušanu Mihajloviću i drugim čelnicima DOS-a", kao i o ljudima iz sadašnjeg vrha SDB-a, koje je nazvao "kriminalcima".

Šešelj obaveštava Mihajlovića i da je Davidović od Karleuše "zahtevao da ćuti i nikome ništa ne govori povodom ubistva Ćuruvije".

On dalje optužuje biznismena Stanka Subotića Caneta da je organizator ubistva policijskog generala Radovana Stojčića Badže, navodeći da su svi podaci i dokazi o ubistvu Stojčića "bili obezbeđeni i sakriveni u MUP-u Srbije za vreme prethodne vlasti".

Zbog ubistva Stojčića, navodi dalje lider SRS-a, za Subotićem je raspisana poternica, zbog čega odlazi u Hrvatsku, a da mu je dolaskom DOS-a na vlast "ukinuta poternica i omogućen nesmetan boravak u Srbiji".

Za organizovanje ubistva Momira Gavrilovića Šešelj je u dopisu optužio načelnika SDB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića, koji je, kako dalje tvrdi, naložio praćenje Gavrilovića na dan kad je ubijen 3. avgusta. Goran Petrović najavio je da će podneti tužbu protiv Šešelja zbog širenja lažnih vesti, jer je i pre dva dana rekao da je SDB pratila Momira Gavrilovića 3. avgusta kada je ubijen.

U dopisu Mihajloviću, Šešelj ocenjuje da Petrović i Mijatović "kao profesionalci usmeravaju pretkrivične radnje na nebitne stvari, a sa ciljem da se rasvetljavanje relevantnih činjenica i okolnosti potisne u stranu i krivično gonjenje ne postigne svrhu".

Šešelj je uputio pitanje Petroviću "ko je bejzbol palicama smrskao glavu" sekretarici bivšeg šefa SDB Beograda Milana Radonjića i zašto poternica nije raspisana i za to ubistvo.

On je ocenio i da Petrović i Mijatović neće imati hrabrosti da podnesu tužbu protiv njega, iako su to najavili, i dodao da se neće pozivati na poslanički imunitet.

Mihajlovićev brat optužen za otmicu

Prema Šešeljevim tvrdnjama, brat ministra Dušana Mihajlovića "lično je učestvovao u otmici biznismena Milorada Miškovića i njegovom oslobađanju, pošto je Miškovićeva porodica isplatila pet miliona maraka". On je optužio Mihajlovića i da je "organizovao aferu oko navodnih leševa" i za to "zloupotrebio jednog kriminalca Dragana Vitomirovića vlasnika "Timočke krimi revije", koji je izbačen iz SDB-a zbog krađe zlata na Kosovu". Šešelj je optužio Mihajlovića i da je u vreme dok je Nova demokratija bila u Vladi Srbije od "preduzeća 'Jugopterol' prebacio ogromne sume na račun svojih firmi 'Lutravagum' i 'Lutraagrar' bez ugovora i pokrića". "U 2001. godini prebacio je na 'Lutraagrar' 1.134.000 dinara", rekao je lider radikala.


vesti po rubrikama

^hronika

18:16h

Šešelj "razrešio" ubistva Ćuruvije, Badže i Gavrilovića

18:28h

Uhapšen bivši direktor Kliničkog centra u Nišu

18:39h

Odlaže se suđenje za trostruko ubistvo u "Interkontinentalu" (6)

18:51h

Posle saobraćajne nesreće kod Kikinde

19:12h

Na Kosmetu poginula Šveđanka prilikom paraglajdinga

      


FastCounter by LinkExchange