[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 30. avgust 2001.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

29. Aug 2001 18:01 (GMT+01:00)

SR Nemačka odobrila Srbiji kredit bez garancija

Sto miliona maraka

za energetski sistem

BEOGRAD - SR Nemačka odobrila je Srbiji sto miliona maraka za rehabilitaciju energetskog sistema u našoj zemlji. Novac je obezbeđen, iako pregovori u Pariskom klubu o reprogramiranju dugova nisu završeni. Reč je o kreditu bez garancija, samo na osnovu političkog poverenja dve zemlje - izjavio je premijer Vlade Srbije dr Zoran Đinđić, posle potpisivanja Protokola o kreditiranju projekata o energetskom sistemu Srbije.

Uskoro o poskupljenju struje

Premijer Đinđić je rekao da Vlada nije diskutovala o poskupljenju struje i da će javnost o tome biti obaveštena. "Objasnićemo ljudima da Međunarodni monetarni fond, koji se pojavljuje kao kreditor za rehabilitaciju energetskog sistema, zahteva da određeni deo ekonomskih troškova u proizvodnji električne energije bude pokriven cenom struje. U Srbiji postoji jedno netačno uverenje da je sadašnja cena struje, svetska cena, što nije tačno, jer je cena struje u našoj zemlji 2,5 - 3 puta jeftinija u odnosu na zemlje u okruženju koje imaju najjeftiniju struju. Ako želimo da energetski sistem postavimo na noge, on mora sam sebe da finansira, jer ga mi trenutno finansiramo iz budžeta", zaključio je premijer Đinđić.

Ovaj dokument u Vladi Srbije potpisali su ministar finansija Božidar Đelić i član Upravnog odbora menadžera Kreditanstalt fur Wiederaufbau bank Ingrid Mateus Majer. Kredit će garantovati Vlada SR Nemačke.

Kako je novinarima objasnio premijer Đinđić, ova sredstva su izuzetak po tome što su za ovakve kredite potrebne garancije.

"Nadamo se da će u narednih dvanaest meseci kapaciteti za proizvodnju struje biti podignuti na optimalni nivo i da će možda ova zima biti poslednja u kojoj ćemo morati da uvozimo električnu energiju. Takođe se nadamo da je ovaj kredit poslednji te vrste, i da ćemo u narednih mesec-dva uspeti da u Pariskom klubu reprogramiramo i smanjimo naša dugovanja i da ćemo ponovo biti zemlja koja može normalno da uzima kredite i svoje obaveze finansira na regularan način kao što to čine sve druge zemlje", istakao je premijer Đinđić.

Predstavnica velike nemačke banke Ingrid Mateus Majer je rekla da SR Nemačka s pažnjom prati reformske procese u našoj zemlji i da želi da se operativno uključi u razvoj Srbije. Ona je ukazala i na dugogodišnju tradiciju u trgovinskim i privrednim vezama dve zemlje.

Potpisivanju protokola prisustvovali su ministri za ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Pitić i rudarstva i energetike Goran Novaković.

P. Pašić


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:01h

SR Nemačka odobrila Srbiji kredit bez garancija

18:19h

U petak stiže jeftinije meso iz rezervi

18:24h

"Rat" Republičke i Savezne vlade oko izgradnje fabrike duvana

18:41h

Skupština "Zastave" usvojila program transformacije i konsolidacije

18:58h

Delegacija Dojče banke kod Dinkića

19:06h

Za potrošače prirodnog gasa: Smanjenje kamata za dug

      


FastCounter by LinkExchange