[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 23. avgust 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

22. Aug 2001 18:00 (GMT+01:00)

Predsednik SRJ Koštunica u sredu u Gornjem Milanovcu, Čačku i Kraljevu

Promene u Vladi
će "prodrmati" državu

Jedino me zanima da se velikom zlu, kriminalu, stane nma put. Hoću da vidim šta tišti narod

ČAČAK - Ako strani investitori čitaju, i to veoma često, napise u kojim se govori o organizovanom kriminalu, o švercu duvana i ako se to objavljuje u uglednim zapadnim listovima, to je onda razlog za njihovu sumnju i da stave prst na čelo i razmisle da li da ulažu u takvu zemlju. Pitanje odnosa stranaka u koaliciji nije nešto što u demokratskim državama zemlju može da destabilizuje.

Promenama u sastavu Vlade ne može se jedna država destabilizovati. Naprotiv, tim promenama se ona može "prodrmati" i učiniti demokratskom i odgovornom, jer demokratska država je odgovorna. Država i vlast koji beže od istine podstiču elemente nestabilnosti .

Komunizam zamenjen amerikanizmom

- Neke ličnosti u političkom i javnom životu zemlje su jednu odeću zamenili drugom i bespogovornu poslušnost Moskvi ili Brionima zamenili su potpunom poslušnošću Vašingtonu. Pojednostavljeno rečeno, komunizam je zamenjen amerikanizmom . Srbiji ne treba ni jedno ni drugo, Srbiji treba normalne demokratije i normalan politički život. Srbija treba da bude Srbija u svetu kakav jeste, u saradnji sa Zapadom i sa Amerikom, ali ne pod Zapadom i Amerikom. To je moje najdublje političko uverenje - rekao je u sredu u Čačku predsednik SRJ Vojislav Koštunica.

Državotvorni potez

Koštunica je u sredu boravio i u Gornjem Milanovcu i izjavio da "vlast koja ne sluša glas naroda ne može dugo trajati" i dodao da je cilj njegove posete tom gradu, Čačku i Kraljevu da "vidi kako stvari izgledaju". On je rekao i da je izlazak predstavnika njegove DSS iz Republičke vlade "državotvorni, a ne razgraditeljski" potez. Na konferenciji za novinare Koštunica je demantovao napise u medijima da su njegovi saradnici razgovarali s bivšim visokim službenikom državne bezbednosti Momirom Gavrilovićem o kadrovskoj politici u policiji. "Kadriranja nije bilo", rekao je on.

Samo ona vlast koja se sačuva s vlastitom odgovornošću i istinom je stabilna - rekao je u sredu u razgovoru s čačanskim privrednicima u Domu kulture predsednik SRJ Vojislav Koštunica, pošto je s predsednikom Savezne vlade Dragišom Pešićem i predsednikom republičke Skupštine Draganom Maršićaninom posetio najveći čačanski kolektiv kompaniju "Sloboda" i susreo se sa opštinskim rukovodstvom.

Poseta Čačku je jedna u nizu, planiranih u čitavoj Srbiji, rekao je Koštunica, da bi se "videle prilike i čulo šta tišti narod i privredu i da se u postojećim okolnostima menja što se može menjati".

- Mene zanima samo da se jednom velikom zlu stane na put, a to je kriminal. On je u decembarskoj kampanji prošle godine istaknut kao nešto prioritetno, protiv čega se moramo boriti, jer reforme nisu mogućne uz kriminal i korupciju. Toga ima i to se mora suzbiti, jer iskustva zemlja u tranziciji pokazuju kako nedovoljno jako pravosuđe i nedovoljno sposobna policija mogu da doprinesu da se razmahnu korupcija i kriminal. To se može dogoditi u tolikoj meri da ova država može postati zatočena od strane kriminalaca, zarobljena, ucenjena i pritisnuta kriminalom - rekao je Koštunica i podsetio da je prihvatio da se na listu DOS-a nađe njegovo ime, uz uslov da se očuva zajednička država i uspostavi pravna država. A pravne države nema ako kriminal i korupcija uzmu maha - smatra predsednik savezne države Koštunica.

Predsednik SRJ izjavio je i da je razgovarao sa premijerom Srbije i predsednikom Demokratske stranke Zoranom Đinđićem i najavio da će sastanak predsedništva DOS-a o problemima u toj koaliciji biti zakazan početkom iduće nedelje.

On je u prepunoj sali Skupštine opštine komentarisao prekjučerašnju konferenciju za novinare MUP-a Srbije, rekavši da tvrdnje koje su funkcioneri policije izneli o poslovima kojima se bavio nekadašnji pripadnik DB-a Momir Gavrilović "pokazuju frapantnu nesposobnost MUP-a". "Ako je MUP znao da je Gavrilović to što jeste, zašto nešto nije preduzeo? Šta su radili do sada?", kazao je jugoslovenski predsednik. U poslednje vreme sam imao prilike da čujem objašnjenje da će se ubistvo Slavka Ćuruvije, ubistva na Ibarskoj magistrali, kao i otmica Ivana Stambolića rešiti kada se reše neki raniji slučajevi, kao što je to ubistvo pomoćnika ministra policije Radovana Stojčića Badže. Zašto onda ne bi krenuli od onoga ko je ubio Miloša Obilića", kazao je Koštunica.

M. N.


vesti po rubrikama

^politika

17:00h "Glas" podseća: Sukob dva tabora u vladajućoj koaliciji odavno tinja
17:10h Ivković: Koštunica i Đinđić su potpuno isti
17:15h Joksimović: Padnem li ja, pašće i Vlada!
17:25h Unmik demantovao: Hakerup govorio samo o izborima
17:40h U petak Hakerup i Čović s rodbinom nestalih
17:45h Trajković o kosmetskim izborima: O izlasku nema ni govora
17:55h SNS za formiranje koncentracione vlade
18:15h

Mićunović najavio da će okupiti stranačke lidere

18:30h Budišin: DSS ipak neće da obara Vladu
18:40h Posle uspešnog sastanka DOS-a u Novom Sadu, svi prijatno iznenađeni
18:50h DOS Pančeva uputio protest Vladi Srbije
18:00h Predsednik SRJ Koštunica u Gornjem Milanovcu, Čačku i Kraljevu
19:15h Pešić najavio opoziv ambasadora SRJ u Vašingtonu
23:57h Prag: Ilić predao akreditive
   
 


     


FastCounter by LinkExchange