[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 23. avgust 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

22. Aug 2001 17:04 (GMT+01:00)

Savet NATO u sredu u podne odobrio slanje svih 3.500 vojnika u Makedoniju

Zeleno svetlo za "Neophodnu žetvu"

Robertson lično telefonom obavestio Trajkovskog o početku operacije. Razoružavanje počinje već u četvrtak po podne? Skoplje očekuje da će teroristi predati tek trećinu oružja

SKOPLJE/BRISEL (Tanjug, Beta) - Savet NATO, koji čini 19 ambasadora članica, u sredu je u Briselu doneo odluku o raspoređivanju u Makedoniji ostatka od oko 3.500 vojnika, koji će u misiji "Neophodna žetva" 30 dana prikupljati oružje koje albanski ekstremisti i teroristi budu dobrovoljno predali.

U kratkom saopštenju posle sastanka Saveta kaže se da je glavnokomandujući NATO u Evropi, general Džozef Ralston dobio "izvršno naređenje" da započne misiju "Neophodna žetva".

Teroristički arsenal
Prema podacima MUP-a u Skoplju, teroristi imaju 9.000 automatskih i 2.000 poluautomatskih pušaka, 800 snajpera različitih kalibara, 8.000 pištolja i 1.500 puškomitraljeza. Raspolažu i s 20.000 ručnih bombi, 20.000 protivtenkovskih i protivešadijskih mina. Imaju i 500 protivoklopnih i protivavionskih teških mitraljeza, 900 minobacača, 3.000 "zolji", 300 ručnih minobacača, 150 raketa tipa "strela", toliko i raketa tipa "osa" i 100 protivavionskih raketa tipa "stinger". U arsenalu terorista, prema proceni MUP-a, jeste i 10 PVO raketa nemačke proizvodnje, 60 ručnih topova, 50 bestrzajnih topova, 100 teških protivtenkovskih i protivoklopnih mitraljeza, 10 haubica, 100 PVO topova i 20.000 granata za minobacače i topove.

Popis odložen za april 2002.
Skoplje je u sredu odlučilo da se popis stanovništva održi od 1. do 15. aprila iduće, umesto u oktobru ove godine. Ovo je drugo odlaganje popisa, jer je prethodno bilo odlučeno da se popis obavi u prvoj polovini aprila, ali je, kao i sada, odložen zbod bezbednosne situacije u zemlji. Popis će biti obavljen prema evropskim standardima koji eliminišu mogućnost zloupotrebe dvojnog popisivanja ili veštačko prikazivanje većeg broja stanovnika. Do sada jedini popis u samostalnoj Makedoniji održan je u junu 1994. Tada je u državi živelo nešto manje od dva miliona stanovnika i 26 etničkih zajednica. Najviše, 66,5 odsto, bilo je Makedonaca, Albanaca 22,9 odsto, Turaka 4 odsto, Roma 2,3 odsto i Srba dva odsto. Albanci tvrde da sada u Makedoniji čine između 30 i 35 odsto ukupnog broja stanovnika.

Albanci žele da NATO ostane duže
Predstavnici albanskih DPA i PDP založili su se da vojnici NATO-a ostanu u toj zemlji i pošto, u akciji "Neophodna žetva", završe prikupljanje naoružanja. "NATO bi trebalo da ostane u Makedoniji onoliko koliko mu treba da obuči albanske policajce", izjavio je Ilijaz Halimi iz DPA listu "Fakti" na albanskom. Obuka oko 1.000 albanskih policajaca, koji će biti uključeni u MUP do 2003, deo je dogovora iz Ohrida. "Tražićemo da NATO produži misiju kako bi i zaštitio albansku populaciju od makedonskih vojnih i paravojnih snaga", izjavio je istom listu Abdilhadi Vejseli iz PDP-a.

Biće to treća misija NATO na prostoru bivše Jugoslavije za poslednjih deset godina. Prvi put, međutim, NATO ulazi u misiju bez jasnih, preciznih i zaokruženih političkih preduslova, kao što je to bilo u slučaju BiH i Kosmeta. Za misiju NATO u BiH okvir je bio Dejton, a za Kosmet - rezolucija 1244.

Generalni sekretar NATO Džordž Robertson lično je putem telefona obavestio predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog o odluci NATO. Robertson je u sredu u 12,05 zvao Trajkovskog i rekao mu takođe da će u narednih 48 sati u Makedoniju doputovati vojnici NATO, a da prikupljanje oružja od albanskih ekstremista, kako je planirano, počinje već u četvrtak po podne ili najkasnije u ponedeljak. Oružje će biti uništavano u Krivolaku, a deo eksploziva na licu mesta.

Misiju NATO u Makedoniji predvodiće Britanci, sa oko 1.800 vojnika, a oko 1.700 će doći iz Češke, Francuske, Nemačke, Mađarske, Italije, Holandije, Norveške, Španije, Turske i SAD. Operacija "Neophoda žetva" biće realizovana u tri faze. U prvoj će biti izvršen raspored trupa i to na više punktova. Glavni štab će biti smešten u blizini Skoplja.

Jedan bataljon će se nalaziti severozapadno od Skoplja, a ostali u Kumanovu, Krivolaku i na skopskom aerodromu Petrovec. Druga faza podrazumeva prikupljanje oružja. To je i najsloženiji deo operacije. Albanski ekstremisti i teroristi tvrde da se u njihovim rukama nalazi oko 2.000 komada oružja. Prema najnovijem saopštenju makedonskog MUP-a, ta cifra je neuporedivo veća i iznosi čak oko 85.000 i pet miliona komada municije. Treća faza je rezervisana za povlačenje NATO vojnika.

MUP u Skoplju očekuje da će teroristi predati tek trećinu naoružanja NATO trupama. Naznačeno je i da ima oko 2.000 mobilnih pripadnika "ONA" i još 6.000 naoružanih Albanaca koji su neka vrsta logističke podrške.

Na kriznom području oko Tetova pretprošle noći se pucalo. U selu Lešok teroristi su zaposeli ceo manastirski kompleks, gde su u utorak minirali crkvu Svetog Atanasija. Mirno je bilo i u kumanovsko-lipkovskom regionu. Primećeno je samo "pomeranje terorista iz pravca (kumanovskih) sela Nikuštak, Višica i Matejče u pravcu manastira 'Sveta Bogorodica'".

Nemačka vlada neće se izjašnjavati o akciji NATO u Makedoniji sve dok o njoj ne bude doneta konačna odluka i dok ne bude prošao rok za prigovore na koji imaju pravo zemlje članice.

Prema navodima predstavnika savezne vlade, kabinet kancelara Gerharda Šredera bi odluku o upućivanju pripadnika nemačkih oružanih snaga u misiju u Makedoniji mogao da donese u četvrtak.

Odluku vlade treba da potvrdi parlament, pa će Šreder do kraja nedelje zatražiti vanrednu sednicu Bundestaga. Ako odluka bude pozitivna, u Makedoniju stiže 500 Nemaca.


vesti po rubrikama

^balkan

17:04h Savet NATO odobrio slanje svih 3.500 vojnika u Makedoniju

17:16h

Spisi CIA o "Oluji" treba da otputuju u Hag

17:29h Pobuna u bugarskim zatvorima još traje
17:42h Srbima povratnicima u Hrvatsku dosta praznih priča
17:53h

Premijer Orban podržao kandidaturu Budimpešte za OI 2012

19:54h Vraćeno 329 devojaka, žrtava trgovine ljudima
   


     


FastCounter by LinkExchange