GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Protest

Nasilje nad pravom i politikom

Odluka Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije da "privremeno" za pravnog sledbenika Socijaldemokratije proglasi grupu građana, koje predvodi Slobodan Orlić, aktuelni sekretar za informacije Vlade SRJ, predstavlja nasilje nad prvom i politikom, iz sledećih razloga:

1. Članovi Orlićeve grupe razrešeni su članstva u Predsedništvu Socijaldemokratije na sednici GO, kojoj je prisustvovala i za odluku o razrešenju glasala velika većina članova GO. Na istoj sednici, izabrani su novi članovi Predsedništva, umesto razrešenih iz Orlićeve grupe. Predsedništvo o novom sastavu održalo je sednicu i isključilo iz SD-a ranije članove Predsedništva iz Orlićeve grupe. Predsedništvom predsedava predsednik SD-a, a samo kada je on sprečen to može činiti zamenik predsednika. Članovi Orlićeve grupe su se sastali pošto su bili razrešeni članstva u Predsedništvu. Jasno je da Orlićeva grupa nije imala nikakav pravni osnov za sastajanje, niti za odlučivanje.

2. Ministarstvu pravde obratio se pripadnik Orlićeve grupe pošto je bio razrešen članstva u Predsedništvu, pa nije bio legitimisan da to učini, te je Ministarstvo pravde bilo dužno da njegov podnesak odbaci kao neosnovan.

3. Ako se po sopstvenoj inicijativi upustilo u razmatranje zahteva sadržanog u podnesku, Ministarstvo pravde nije imalo nikakvog pravnog, političkog niti činjeničkog osnova da "privremeno" prihvati zahtev iz podneska da se Orlićeva grupa proglasi pravnim sledbenikom Socijaldemokratije.

U međuvremenu, SD je održala svoj 4. Kongres, izabrala predsednika stranke (dr Vuka Obradovića) GO, Predsedništvo i druge organe stranke. Grupa građana koju predvodi Slobodan Orlić već duže vreme nije imala niti ima bilo kakve veze sa SD-om. Zato pomenuta odluka Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije predstavlja nasilje nad pravom i politikom, kao i grubo i osiono ignorisanje elementarnih činjenica, koje su mu bile poznate. Pošto se pomenutom odlukom Ministarstva pravde nanosi velika šteta SD-u i pravnom i političkom životu u Srbiji i SRJ, neophodno je da ta odluka odmah bude povučena, ili poništena, u skladu s ovlašćenjima nadležnih organa.

Boško Rakonjac,
Beograd


Pitanje

Sutomore je Sveta Marija

Poznato je, da su mnoga mesta na priobalju Jadrana dobijala nazive po imenima svetaca. Italijani su to rešili svojom kratkom rečcom "san" (San Đorđo, San Remo, San Marino, itd.), dok je našem življu, poznatom po "komotnosti", izraz "sveti" bio predugačak, pa je i kraticu "sv." preinačio u "su".

Tako su nastali nazivi mesta: Supetar, Sumartin, Sutivan i drugi, a Crnogorci su i ime Sutamare, (Sv. Marija) preinačili u Sutomore, pa je ispalo da je i more postalo nekakav svetac! Ima li šanse, da se tom mestu vrati originalni naziv - makar i zvučao "suviše dalmatinski"?

Maks Stebal,
Novi Sad