[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 13. avgust 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

12. Aug 2001 17:01 (GMT+01:00)

Makedonija opet zatražila odlučnu akciju NATO

U ponedeljak potpisivanje

okvirnog sporazuma ?

Ne prestaju nagađanja da bi potpisivanje ipak moglo da bude odloženo. Nastavak borbi u selima severno od Skoplja

SKOPLJE - U sve većim napetostima u Makedoniji moguće je da planirano potpisivanje mirovnog sporazuma planirano za ponedeljak bude odloženo za nekoliko dana, saznaje londonski "Sunday telegraph". Zbog razbuktavanja sukoba sa albanskim pobunjenicima makedonska vlada je, podseća list, pod velikim pritiscima javnosti da ne prihvati predloženi sporazum pa će verovatno biti potrebno dodatno vreme. Kada i ako dođe do potpisivanja mirovnog sporazuma malo ko, ističu britanski izveštači, veruje da će to doneti smirivanje situacije.

Makedonska vlada zato želi "odlučnu i hitnu akciju" NATO. Ministar inostranih poslova Ilinka Mitreva zatražila je da međunarodna zajednica preduzme odlučniju akciju kojom bi zaustavila delovanje albanskih terorista, ističući da se oni nikada neće složiti sa planom koji predviđa predaju oružja NATO trupama, javlja Rojters.

Zatvoriti granicu

NATO povećava napore da obezbedi granicu između Makedonije i Kosova, preko koje albanski pobunjenici ulaze na makedonsku teritoriju, izjavio je jedan portparol NATO.
"Odgovaramo na poziv predsednika (Trajkovskog)", izjavio je on. "NATO i Kfor čine sve što je moguće kako bi pokušali da izbegnu infiltracije i krijumčarenje oružja s jedne na drugu stranu granice, a to nije lak zadatak pošto je konfiguracija terena takva da bi bilo nemoguće zatvoriti tu granicu 100 odsto", dodao je on.

Mitreva tvrdi da čak i ako u ponedeljak bude potpisan mirovni sporazum, teroristi neće pristati svojom voljom da se razoružaju. "To je akt hrabrosti", napisala je Mitreva u otvorenom pismu UN, NATO i Evropskoj uniji, i dodala da isto očekuje i od međunarodne zajednice.

Ipak, u nedelju su se u Skoplju obavljale poslednje pripreme za potpisivanje okvirnog dogovora o promeni Ustava do kojeg bi trebalo da dođe u ponedeljak, i još tri prateća dokumenta čijom bi realizacijom trebalo da bude izbegnut građanski rat i u zemlju se vrati mir. Sve partije, čiji bi lideri u utorak trebalo da potpišu dogovor, najavljuju da sukobi neće sprečiti da da se to i uradi.

Što se tiče situacije na terenu, u nedelju su na području sela Ljuboten, severno od Skoplja, obustavljena oružana dejstva makedonskih snaga bezbednosti po položajima albanskih ekstremista, nakon što su prethodno vojska i policija tamo krenule u čišćenje terena, javio je izveštač Bete sa terena.

Akcija makedonskih snaga, u kojem je pod plamenom više kuća, usledila je nakon napada naoružanih Albanaca na policijsku stanicu u susednom, većinski makedonskom selu Ljubanci.

Ljuboten važi za jedno od jačih uporišta naoružanih albanskih ekstremista na severu Makedonije. Na prilazu ovom selu, u petak je u eksploziji dve protivtenkovske mine nastradalo osam makedonskih vojnika.

Žestoke borbe vodile su se u nedelju i kod Raduše, severozapadno od Skoplja, i severno, na Skopskoj Crnoj Gori. Uporišta makedonske armije i policije gađana su i sa kosmetske strane, o čemu je predsednik Boris Trajkovski obavestio generalne sekretare UN i NATO, Kofija Anana i Džordža Robertsona, kao i američkog državnog sekretara Kolina Pauela. Inače, autoput Skoplje-Tetovo je ponovo zatvoren zbog dejstava pripadnika ONA.


vesti po rubrikama

^balkan

17:01h

Makedonija opet zatražila odlučnu akciju NATO

23:12h

Nastavljene pa obustavljene borbe oko Aračinova

      


FastCounter by LinkExchange