[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 11. avgust 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

10. Aug 2001 18:52 (GMT+01:00)

Mađarski ministar pravde odlučuje o sudbini jugoslovenskog pilota

Šišić mora hitno na VMA

NOVI SAD - Mađarska ministarka pravde dr Iboja David, ukoliko u najkraćem mogućem roku ne donese odluku da major Emir Šišić bude vraćen u SRJ, praktično potpisuje njegovu smrtnu presudu - upozorio je u petak na konferenciji za novinare advokat Nikola J. Novaković, branilac pilota VJ koji je još 9. maja uhapšen na graničnom prelazu Horgoš na osnovu hrvatske poternice prosleđene Interpolu.

Šišić nije leteo

Prema Novakovićevim rečima, presuda Županijskog suda u Varaždinu, kojom je Šišić u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora, "nije se zasnivala na jeziku prava već na jeziku mržnje". "Svi navodni dokazi da je Emir oborio taj helikopter bili su posredni, rekla-kazala, jer niko od svedoka nije imao direktna saznanja da je on tog 7. januara 1992. uopšte leteo. A nije, i na tome će se zasnivati naša odbrana u ponovljenom postupku, ukoliko do njega dođe", najavio je Novaković.

Krajem jula u Budimpešti je održano tzv. perliminarno suđenje, kojim je praktično započeo proces ekstradicije Šišića u Hrvatsku, gde je on u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora zbog obaranja helikoptera posmatračke misije Evropske unije 7. januara 1992. iznad Varaždina. Međutim, poslednju reč oko izručenja majora VJ ima ministarka pravde susedne države, koja može odbaciti zahtev za ekstradiciju upravo zbog pilotovog zdravstvenog stanja.

"Šišić boluje od raka limfnih ćelija želuca, i lečen je na Vojnomedicinskoj akademiji hemioterijom i biološkom terapijom, metodom koju, pored onkologa sa VMA, primenjuju jedino još u SAD. Svi termini za uobičajene redovne lekarske kontrole su probijeni, a sada se približava i termin kada on mora da bude podvrgnut terapiji, ili će bolest tako napredovati da će najgori ishod postati gotovo izvestan.

Inače, na pomenutom suđenju u Budimpešti pilotu VJ je određen pritvor od šest meseci, uz mogućnost produženja za još šest meseci, što praktično znači da on do odluke ministarke pravde u zatvoru teoretski može sedeti do maja 2002. U slučaju da Šišić ipak bude izručen hrvatskim vlastima, ponovljeno suđenje, do kojeg po sili zakona mora doći, teško da bi moglo biti zakazano u roku kraćem od 7-8 meseci..

M. S.


vesti po rubrikama

^hronika

18:14h

U Vranju uhapšeno pet rukovodilaca Kompanije "Jumko"

18:23h

Subotica: Prodavala bebu za 10.000 maraka

18:38h

Optužena Marija Milošević

18:46h

Uhapšen Stevica Mladenovski (32) zbog pokušaja silovanja

18:52h

Mađarski ministar pravde odlučuje o sudbini jugoslovenskog pilota

19:09h

Branka Savić (8) jedanaesta žrtva nesreće na putu Podgorica-Cetinje

19:17h

Sudar voza i železničkih kola u Topčideru, poginuo radnik ŽTP

19:29h

Pokrenut pretkrivični postupak zbog zagušenja Interneta

19:33h

Gordana Čomić povređena u saobraćajnoj nesreći

      


FastCounter by LinkExchange