" "
[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 09. avgust 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

08. Aug 2001 16:30 (GMT+01:00)

GLAS saznaje

Postoji li teroristička organizacija koja se oglasila odgovornom za ubistvo policajaca na jugu Srbije?

ANA-u planirala Prizrenska liga

Još "u povoju, od pre mesec i po dana", ili prekrštena OVPBM? Na udaru Crna Gora na kraju turističke sezone. Nove akcije u kopnenoj zoni (izvor u Prištini). Amnestirani ponovo pod oružjem, ekstremizam nije savladan (Čogurić)

"Albanska nacionalna armija", teroristička organizacija koja se prvi put oglasila kao odgovorna za ubistvo dvojice i ranjavanje dvojice policajaca u petak veče u Muhovcu, u samoj zoni kopnene bezbednosti, pokušava da ubedi svet da ipak postoji. Zaludna su bila nastojanja pojedinih vođa zvanično rasformirane OVPBM da negiraju njeno postojanje. ANA je, kao deo psihološkog rata, planirana kao još jedna pretnja miru i sejač terora na tlu Jugoslavije. Tragedija u Muhovcu je dobra prilika za njenu promociju.

Iza ANA-e Tači?

ANA je organizacija u povoju, tvrdi naš izvor, nastala pre nešto više od mesec i po dana. Njena vojna struktura je tajna. Imaju svoje uniforme i ambleme, a glavni organizator je Hašim Tači.
Iz najave ANA-e da se priprema da podigne veliki spomenik Lešiju u Velikom Trnovcu, može se zaključiti da je Leši osnivač ove terorističke organizacije koja je samo promenila ime.

Bivši komandant OVPBM Šefćet Musliju, koji je na Kosmetu, odlučno je odbio povezivanje ANA-e sa OVPBM, rekavši da čak ne zna ni za njeno postojanje.

Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik državnog koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu Nebojša Čović izjavio je po ubistvu policajaca da je "Albanska nacionalna armija" regionalna teroristička organizacija, čija je ideja da poveže sve terorističke organizacije u jednu, na prostoru na kome žive Albanci.

Šta je ANA? "Glas" traži odgovor u Prištini. Naši izvori iz albanskih krugova podsećaju da je pre formiranja OVK na Kosovu i Metohiji osnovan FARK, smišljen kao preteča "oružanim snagama Kosova".

Ideja o FARK-u potiče u stvari još iz vremena Prizrenske lige, a aktuelizovana je 1937. i na njenoj realizaciji se radi i danas. FARK je bio zamišljen tako da ima svoja teroristička krila koja će delovati pod različitim nazivima, zavisno od teritorije na kojoj izvode akcije - OVK za Kosovo, OVPBM za "istočno Kosovo", ONA za zapadnu Makedoniju, a postoji i "specijalna armija" za oblast Ćamrija u severnom Epiru.

ANA bi, po tome, dakle bila transformisani FARK. Iz ANA-e najavljuju nove akcije za jesen.

Milovan Čogurić, odgovarajući na pitanja o najnovijim provokacijama albanskih ekstremista u okolini Bujanovca i Medveđe, podseća da je država povukla velikodušne poteze amnestirajući sve Albance koji su bili pod oružjem i nosili uniforme.
- I, naravno, vraćaju se oružju i teroru. To znači da ekstremizam nije uopšte sasečen - kaže Čogurić i dodaje da brojni Albanci, pošteni ljudi, misle drugačije i ne žele sukobe.

Naš sagovornik ističe da će se, ukoliko terorizam uzme maha, nastaviti antiterorističke akcije. Svim građanima biće obezbeđeni mir i sigurnost, bez menjanja granica, posebnih autonomija i specijalnih statusa. Garant tome je Vojska Jugoslavije, čiju sposobnost da se suprotstavi ekstremistima i teroristima priznaju i vojni stručnjaci zapadnih zemalja. S tim se slaže i Čogurić. On ponavlja da su naša vojska i policija spremne da u svakom trenutku uspešno suzbiju ekstremizam i terorizam svih vrsta. Ali, dodaje, država sve probleme mora da reši diplomatskim putem. Vojska i policija mogu se upotrebiti samo u krajnjoj nuždi.

Što se pripadnika ANA-e tiče, oni, tvrde njima bliski izvori u Prištini, planiraju postavljanje protivpešadijskih i protivtenkovskih mina unutar nekadašnje zone kopnene bezbednosti.

Naši izvori, međutim, upozoravaju da bi do ozbiljnijih akcija moglo da dođe početkom jeseni, a u Crnoj Gori na kraju turističke sezone. Vođe nekadašnje OVK, OVPBM i sadašnje KZK boravili su u Ulcinju ne samo radi kupanja i sunčanja. Jedan od naših sagovornika, koji je letovao u tom gradu, tvrdi da u ovom letovalištu vlada prava albanska euforija i da su po plažama i kafićima"padali dogovori" o akcijama protiv crnogorske vlasti.

Da li će Crna Gora postati novo žarište, a Ulcinj i Tuzi sedište tamošnjih ekstremista, i predstoji li nam vruća jesen, videćemo. Jedno je sigurno, tvrdi naš izvor - ANA, ako je iole moćna kako se predstavlja, čeka ishod događaja u Makedoniji.

LJILJANA STALETOVIĆ

 

Kad Rabelji žali

Odmah po ubistvu policajaca, iako ga niko nije prozvao, oglasio i jedan od bivših vođa albanskih naoružanih ekstremista takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca Muhamed Đemaili, zvani Rabelji. Rabelji je u Prištini, gde se trenutno nalazi, izjavio da nema nikakve veze s ubistvom dvojice policajaca, naglasivši da je za napad na patrolu čuo preko radija, kao i da žali zbog ubistva.
- Zbog čega se ograđuje, kad ga niko nije ni prozvao? - pita se Čogurić.


vesti po rubrikama

^tema

16:30h

"Glas" saznaje: Postoji li teroristička organizacija koja se oglasila odgovornom za ubistvo policajaca na jugu Srbije?

16:45h

Istekao zakonski rok za prijavu poreza ekstra bogataša

      


FastCounter by LinkExchange