[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 09. avgust 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

08. Aug 2001 18:13 (GMT+01:00)

Bivši funkcioner SDB na dan ubistva razgovarao sa savetnicima predsednika Koštunice

Gavrilović predlagao nove šefove policije

Pre mesec i po dana razgovarao i sa predsednikom SRJ. Koštunica je stekao neizmerno poverenje u bivšeg kontraobaveštajca

BEOGRAD - Bivši visoki funkcioner Službe državne bezbednosti Momir Gavrilović Gavra ubijen u Beogradu petak 3. avgusta, na dan ubistva u Palati federacije razgovarao je sa savetnicima predsednika SRJ Gradimirom Nalićem i Radetom Bulatovićem, potvrđuju za naš list izvori bliski saveznoj administraciji i pokojnom Gavriloviću.

Razgovoru je kako "Glas" saznaje trajao od 9,30 sve do 13 časova. Prema rečima sagovornika kojima se neposredno pre ubistva poverio Gavrilović, na sastanku je bilo reči o reorganizaciji policije, konkretno Resora javne bezbednosti. Kako se tvrdi, Gavrilović je sagovornicima detaljno izložio plan za obračun sa organizovanim kriminalom u Srbiji i predložio nekoliko kadrovskih rešenja.

Stanišićev kadar

Momir Gavrilović je beogradsko dete, sin poznatog lekara. Ima rođenog brata koji živi u Las Vegasu. U SDB je radio od 1985. godine uglavnom na kontraobaveštajnim zadacima i važio je za jednog od najsposobnijih kadrova koje je tajna policija ikada imala. Učestvovao je u akciji hapšenja ministra Save Vlajkovića i vraćanja Dafine Milanović sa granice prilikom pokušaja bekstva. Važio je za poverljivog čoveka Jovice Stanišića, bivšeg načelnika SDB. Jedno vreme je bio i zamenik komandanta 11. Korpusa Vojske Republike Srpske Krajine stacioniranog u Erdutu. Tu je upoznao Željka Ražnatovića Arkana. Septembra 1999. napustio je policijsku karijeru i okrenuo se privatnom biznisu. Sa jednim prijateljem počeo je da uvozi sportsku odeću marke "gant", imao je dva mala butika u Beogradu (jedan u hotelu "Hajat"). Pokojni Gavrilović je, kako tvrde njegovi prijatelji, bio veoma skroman čovek, sa ženom i 15-mesečnim detetom živeo je u stanu od 45 kvadrata. Oni koji su ga poznavali odlučno odbacuju mogućnost da je ubijen zbog nekakvog duga ili neraščišćenih poslovnih računa.

Interesantno je da se Gavrilović pre mesec i po dana sastao sa predsednikom Vojislavom Koštunicom. Obavešteni sagovornici kažu da je posle tog sastanka Koštunica stekao veliko poverenje u Momira Gavrilovića i uputio ga na saradnju sa svojim najbližim saradnicima. Kao bivši kontraobaveštajac Gavra je raspolagao sa mnogim informacijama koje su mogle biti od koristi u borbi države sa mafijom.

Momir Gavrilović je oduvek bio naklonjen srpskoj opoziciji, a upućeni kažu i da je 5. oktobra "odradio veliki posao" ne bi li komandante specijalnih policijskih jedinica ubedio da stanu na stranu naroda. Neposredno posle "oktobarske revolucije", kažu naši izvori, Gavrilović je živeo u strahu od moguće osvete. U poslednjih nekoliko meseci, uveren da je opasnost prošla, potpuno se opustio i živeo bezbrižno.

Gavrilović je u petak 3. avgusta ujutro trebalo da ide na službeni put, ali je obaveze odložio da bi stigao na sastanak sa Nalićem i Bulatovićem. Zvaničnu potvrdu tajnog sastanka nismo mogli da dobijemo ni u policiji niti u Kabinetu predsednika SRJ. Kada je čula zbog čega zovemo sekretarica u predsedničkom Kabinetu nas je hitro obavestila da su "svi na godišnjem odmoru" i zalupila slušalicu.

Gradimir Nalić takođe nije bio spreman na bilo kakav komentar. Kada smo ga prekjuče pozvali telefonom, na pitanje da li se zaista na dan ubistva sastao sa pokojnim Gavrilovićem, Nalić je samo rekao: "Ne znam zašto bi to vas zanimalo. Ništa ne znam, ja sam na godišnjem odmoru!".

D.J.V.


vesti po rubrikama

^hronika

18:13h

Gavrilović predlagao nove šefove policije

18:22h

Novi detalji optužnice protiv Šuvakovića, Živadina Jovanovića

18:39h

Nastavlja se istraga ubistva na Ibarskoj magistrali

18:43h

Identifikovano svih deset žrtava teške saobraćajne nesreće na putu Cetinje -Podgorica

18:48h

Tragedija porodice Smiljković iz Zemuna

18:56h

Bračni par Zdjelar stabilno

19:07h

Krivične prijave protiv sedmorice direktora u Smederevu

19:12h

Braća Nikolić iz Zabele ranila dvojicu mladića

22:18h

Bivši ljudi na vlasti posetili Komisiju za ispitivanje privrednog kriminala

22:36h

U jezeru kod Vršca: Udavila se dva mladića

      


FastCounter by LinkExchange