[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 09. avgust 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

08. Aug 2001 17:01 (GMT+01:00)

Albanski teroristi iz zasede napali konvoj policijskih i vojnih vozila na putu Skoplje - Tetovo

Ubijeno 10 makedonskih

vojnika, trojica ranjena

Oružani napad, izveden tromblonskim minama i automatskim oružjem, dogodio se u sredu ujutro kod mesta Karpaluk i Grupčin. Gađali i helikopter MA. Ohridski sporazum u petak? Ekstremisti napali Tetovo iz više pravaca

TETOVO (Srna, Tanjug, Beta) - Deset makedonskih vojnika je ubijeno, a tri su ranjena u oružanom napadu na kolonu policijskih, vojnih i civilnih vozila koja se u sredu ujutro kretala putem Skoplje - Tetovo.

Napad je iz zasede, kako se veruje, izvršila grupa albanskih pobunjenika. Za sada nepoznata lica, napad su izvršila tromblonskim minama i automatskim oružjem, kod mesta Karpaluk i Grupčin. Do zaključenja ovog izdanja iz Skoplja nije stigla potvrda da li su žrtve civili ili samo pripadnici policije i vojske. Prema nezvaničnim informacijama, jedan kamion makedonskih snaga spaljen je u napadu tromblonom. Vatra iz automatskog oružja otvarana je i na dva autobusa s rezervistima policije, koji su se kretali od Skoplja prema Tetovu.

Autoput je trenutno zatvoren za saobraćaj. Portparol Vlade Antonio Milošoski napad u sredu je ocenio kao "pobunjeničku ofanzivu", kojom je odsečen pristup Tetovu. On je dodao da se čini da se pobunjenici spuštaju s planina u pokušaju da zauzmu više teritorija na severu zemlje. Napad na konvoj se dogodio samo nekoliko sati uoči nastavka pregovora u Ohridu između makedonskih i albanskih političara, za koje se očekivalo da će rezultovati potpisivanjem mirovnog sporazuma o okončanju višemesečne albanske pobune.

Na slobodi pet otetih radnika

Petorica radnika skopske građevinske firme "Mavrovo", kidnapovanih u utorak kada su na putu Skoplje - Tetovo izvodili radove, oslobođeni su kasno preksinoć i prebačeni u kumanovsku bolnicu. Među otetima bila su četiri Makedonaca iz Kumanova i jedan Rom iz Velesa. U bolnicu su primljeni s vidnim povredama po telu, među kojima su i rane u obliku naziva naoružanih ekstremista "OVK", nastalim od upotrebe sečiva. Radnici su izjavili da su ih naoružani Albanci tokom zatočeništva "tukli i terali da viču 'živela OVK'".

Ovaj napad ostaće zapamćen kao napad s najvećim brojem ubijenih vojnika u jednom napadu. Albanski teroristi juče gađali i helikopter koji se kretao prema Popovoj šapki na Šari.

Ekstremisti su u sredu oko 13 sati napali Tetovo iz više pravaca. Neimenovani zapadni diplomata je za Rojters izjavio da "albanski pobunjenici zauzimaju zgrade na dve, do tri ulice od vojne kasarne u Tetovu". Oglašavali su se i pojedinačnom i rafalnom paljbom kod tetovskih sela Poroj, Džepčište, Šipkovica i Germo, a MA je uzvraćala samo u samoodbrani. Teroristi se nalaze ispred Šarene džamije u centru Tetova, a na izlazu iz grada prema Gostivaru pretresaju građane. U naselju "Blok 82" u sredu je grupa naoružanih ljudi u uniformama s oznakom "OVK" pretresala građane i kuće rezervista policije i MA.

U ohridskoj vili "Biljana" nastavljeni su finalni razgovori prvaka po dve makedonske i albanske partije, koji bi, kako se prognozira mogli najkasnije u petak da budu i završeni parafiranjem završnog dokumenta. Na jučerašnjoj rundi rešavalo se pitanje - kojim mehanizmom će se u Sobranju menjati Ustav. U Ohridu je u sredu, s početkom u 17 časova, održana sednica Saveta bezbednosti Makedonije na kojoj je razmatrana najnovija eskalacija nasilja u kojem ima ubijenih i povređenih.

Rat i naftovod

Sukob albanskih ekstremista i MA sve više preti da ugrozi ostvarenje ambicioznog projekta gradnje naftovoda kroz Balkan. Tako je, prema pisanju "Berliner cajtunga", u SAD registrovana albansko-makedonsko-bugarska naftna kompanija "AMBO" planirala da u julu počne s prikupljanjem novca za izgradnju 900 km dugog naftovoda. Naftovod bi trebalo da ide od bugarskog Burgasa, preko Makedonije, do albanske obale. Za izgradnju je potrebno 1,3 milijarde dolara i samo tri godine. Uprkos sukobima, veruje se da će gradnja biti završena do 2005. Prema ocenama stručnjaka, sukob u Makedoniji je samo jedno od opravdanja za neotpočinjanje izgradnje naftovoda. SAD takve "skupe i nepraktične projekte" podržavaju "pre iz strateških nego iz ekonomskih razloga", te oni zato i teku sporo, citira list američke stručnjake.


vesti po rubrikama

^balkan

17:01h

Albanski teroristi iz zasede napali konvoj policijskih i vojnih vozila na putu Skoplje - Tetovo

17:26h

"Oluja nad Krajinom" čami u bunkeru HTV-a

17:39h

Bobetko: U Hag ni kao svedok

17:57h

"Figaro" o odsustvu volje Zapada da uhapsi Karadžića i Mladića

23:39h

Revolt Makedonaca: Spaljena džamija u Prilepu, nemiri na ulicama Skoplja

      


FastCounter by LinkExchange