GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Primer

Jedino Slovenci ne ruše spomenike


Postoji priča da je Tito, obilazeći neko mesto u Srbiji, naišao na spomenik na kome je razbijena tabla pošto je pisalo da spomenik podiže Aleksandar Karađorđević.

Kada je upitao ko je to uradio, odgovoreno mu je: "To su ovi naši omladinci". Na to je on rekao: "Tako ćete vi i meni jednog dana". I zaista, mi smo narod koji sa svakom promenom vlasti pokušava da menja i istoriju. Tako je posle Drugog svetskog rata porušeno mnogo starih spomen obeležja, a od devedeset prve ponovo se krenulo u rušenje onoga što je podignuto posle 1945. godine. U Hrvatskoj je, takođe porušeno i demolirano mnogo spomen obeležja, naročito u mestima gde su živeli Srbi. Pošteđena su obeležja u nekim mestima gde i danas žive Srbi, na primer u Draženici i Jasenku.

Ipak, nova vlast u Hrvatskoj, odlučila je da zadrži Hrvatsku u društvu saveznika iz Drugog svetskog rata, koji su se borili protiv fašizma. Proglasili su 22. juni za državni praznik kao dan kada je u Hrvatskoj počeo ustanak protiv fašizma i okupatora. Srbija je postupila suprotno, pa je ukinula sve praznike kojim se obeležavala borba Srbije protiv okupatora.

Ne tvrdim da je najpogodniji dan sedmi juli, ali zar mi koji smo podneli najveće žrtve i bili priznati od saveznika kao jedna od zemalja koja je dala najveći doprinos u Drugom svetskom ratu, danas sebe svrstavamo u red onih koji su se odmah priključili Hitleru i Musoliniju.

A, kako to rade Slovenci? Nedavno sam obišao neka mesta u Sloveniji i severozapadnoj Italiji. Iznenadilo me da su u Sloveniji sačuvani i da se uredno održavaju svi spomenici iz NOR-a.

Na primer, u Metlici stoje biste istorijskim velikanima Slovenije iz ranije istorije. Tu je i bista Otona Župančića, ali i bista narodnih heroja iz NOR-a. Pre dve godine postavljena je i bista Josipa Broza Tita. Tu je i top na kome je uklesano ćirilicom "Top kraljevine SHS" i nikome to ne smeta. To je za narod i za vlast deo istorije.

Slično je i u drugim mestima gde su vidno istaknute crvene petokrake na spomenicima. Još više me iznenadilo kad sam ušao u Italiju. U okolini Trsta veliki broj spomenika palim borcima protiv fašizma i žrtvama fašističkog terora. Ispisane table na slovenačkom i italijanskom jeziku "vittime del vascismo", sa istaknutim petokrakama. Pa zar Italijanima čija je vlast bila fašistička, ovo ne smeta, a nama koji smo se borili protiv fašizma, smetaju slični spomenici!?

Pitam se, kada ćemo se mi urazumiti i prestati da menjamo istoriju sa promenom vlasti?

Mr Nikola Radulović
Beograd