[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 02. avgust 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

01. Aug 2001 20:01 (GMT+01:00)

GLAS u Haškom tribunalu

Florans Artman, pred dolazak istražitelja suda u SRJ, poručuje

Ne dižemo optužnice po narudžbini

Optužnica protiv Miloševića biće naknadno proširena zločinima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj i dopunjena masovnim grbnicama otkrivenim po Srbiji, veruje Artmanova

HAG - Dolazak istražitelja Haškog tribunala u Beograd, planiran za narednu sedmicu, najavljuje početak novog pristupa otkrivanju zločina i zločinaca u ratnom sukobu na Kosovu i Metohiji. U Tribunalu smo saznali da će njihov zadatak biti istraživanje zločina protiv Srba.

Portparol glavnog tužioca tribunala Florans Artman, odgovarajući na pitanje "Glasa" da li se posle toga može očekivati podizanje optužnica i protiv kosovskih Albanaca, rekla je da se one "ne podižu po narudžbini". Pri tom, nije želela da komentariše izjave jugoslovenskih i srpskih zvaničnika o tome koji bi albanski lideri mogli da se nađu u Hagu.

Artmanova je naglasila da će istražitelji razgovarati s rodbinom nestalih Srba i svedocima zločina, od kojih će sakupiti izjave koje će kasnije biti proverene.
- Svaka pomoć nam je dobrodošla. Ako želimo da uspemo u istrazi, neophodno je da ostvarimo saradnju s ljudima koji mogu da u njoj da pomognu. Međutim, ne treba očekivati da će rezultati biti odmah vidljivi, jer će istraga potrajati - upozorava Artmanova i primećuje da teško dolaze do svedoka i da se, upravo zbog straha od svedočenja, mnogi zločinci nikada neće naći pred sudom.

U razgovoru za "Glas" Artmanova je najavila i proširenje optužnice protiv Slobodana Miloševića za zločine na Kosovu i Metohiji, ali i u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Pritom je negirala da je optužnica protiv Miloševića političke prirode.

- Kad je reč o proširenju optužnice, moram da naglasim da nisu u pitanju ni želje tužioca da optuži bivšeg jugoslovenskog predsednika, niti izazov za pravnike, ili spremnost da se ispita reagovanje sudija, niti potvrda da dosad nismo dobro radili. Optužnica za zločine na Kosovu biće proširena čim dobijemo dodatne elemente koji se odnose na masovne grobnice. Na teritoriji Srbije su, kao što je poznato, otkrivene masovne grobnice i, ako bude dovoljno dokaza i novih elemenata za proširenje optužnice, i ako ih sud potvrdi, tužilac će to uraditi. Ako bude nedostajao neki deo, optužnica neće biti proširena.

Pažnju javnosti izaziva najavljeno proširenje optužnice za zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Podizanje optužnice u vezi Miloševićeve uloge u ratnim sukobima na prostorima ove dve republike bivše SFRJ predviđeno je za oktobar.

Artmanova ima spreman odgovor na pitanje zbog čega se optužnica za zločine u BiH i Hrvatskoj podiže posle one vezane za Kosmet, kad se rat u ovoj srpskoj pokrajini dogodio kasnije.

Istina je da su se zločini na Kosovu dogodili posle onih u BiH i Hrvatskoj i da je logično da se optužnica pre podigne za njih. Ali, bilo je mnogo lakše uspostaviti direktnu komandnu odgovornost Slobodana Miloševića za ono što se događalo na Kosovu, jer je bio predsednik SR Jugoslavije u vreme kad je ona otvoreno bila u ratu. Kao predsednik države bio je vrhovni komandant vojske, a komandovao je i policijom.

Međutim, od 1991. do 1995. godine Milošević je bio predsednik Srbije koja zvanično nije bila u ratu. U tom slučaju teško je dokazati njegovu de jure komandnu odgovornost, iako je de fakto imao - objašnjava portparol glavnog tužioca Haškog tribunala Florans Artman.

LJILJANA STALETOVIĆ


vesti po rubrikama

^tema

20:01h

Florans Artman, pred dolazak istražitelja suda u SRJ, poručuje: Ne dižemo optužnice po narudžbini

20:22h

Lični stav: Izetbegovićeva krivica

20:45h

Ko je ovaj čovek: Ljupčo Georgijevski

      


FastCounter by LinkExchange