[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 02. avgust 2001.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

01. Aug 2001 15:38 (GMT+01:00)

U Vladi Srbije potpisan sporazum sa sindikatima

Formiran socijalno ekonomski savet

Cilj da cenu tranzicije ne plate najsiromašniji i da se, uz pomoć Vlade, napravi fer dogovor zaposlenih i poslodavaca

BEOGRAD - Potpisivanje sporazuma o formiranju ekonomsko-socijalnog saveta Republike Srbije veliki je korak u dobrom pravcu, ali samo jedan korak ka rešavanju problema. U ovom momentu potreban je ogroman napor svih institucija, ustanova i ostalih učesnika da se svi problemi koji budu proistekli iz procesa privatizacije reše tako da što manje koštaju i da cenu tranzicije ne plate najsiromašniji slojevi, nego da se napravi fer dogovor poslodavaca i zaposlenih uz pomoć Vlade - rekao je Zoran Đinđić, predsednik srpske vlade, u sredu prilikom potpisivanja ovog sporazuma između predstavnika Vlade i sindikata.

Sporazum su potpisali Milenko Smiljanić, predsednik Saveza sindikata Srbije, Ranka Savić, generalni sekretar Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata i Nebojša Atanacković u ime Unije poslodavaca Srbije. Premijer Đinđić je istakao da će za desetak dana svi sindikati potpisati ovaj sporazum.

Na prvom sastanku predstavnika sindikata i Vlade dati su okviri saradnje i postavljene su osnove kako da se definišu zajednički interesi, posebno kada se ima u vidu privatizacija kojom će se menjati ekonomski sistem države i položaj poslodavaca i zaposlenih.

Kada svi sindikati budu potpisali ovaj sporazum, uslediće razgovori i donošenje zajedničkih odluka. - Svi smo zajednički odgovorni za sve što nam se dešava u zemlji. Na sastancima ekonomsko-socijalnog saveta utvrdiće se šta je najvažnije, a za ostvarenje dogovorenog zajedno ćemo odgovarati svako u svom domenu - istakao je Đinđić.

Ideja o formiranju ovog saveta, prema rečima Smiljanića, poznata je zemljama u tranziciji. - Bilo bi dobro da je ovaj savet bio formiran kao prvi korak reformi, ali ni sada nije kasno - rekao je Smiljanić. Ukazujući na dve vrste problema, predsednik SSS je rekao da će prvi problem, a to su loše polazne osnove društva, moći da se reši socijalno ekonomskim savetom, dok će se pokušaji nekih grupa da instrumentalizuju sindikate u ostvarenju svojih političkih ciljeva teško rešiti. Smiljanić je podsetio Vladu da pored "Zastave" postoje i druge velike firme, koje takođe mogu biti problem, a sem toga građani će teško moći da podnesu ovu erupciju cena, i njihovo divljanje bi Vlada trebalo da zauzda.

Ranka Savić, generalni sekretar ASNS, izražavajući veliko zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma, apelovala je na ostale članove saveta da ispolje maksimalno strpljenje jer je neophodna tolerancija i saradnja svih članova, kako bi se donele prave odluke koje se tiču položaja radnika. Nebojša Atanacković je bio mišljenja da će propisani sporazum doprineti da se proces privatizacije brže okonča.

T. Ostojić

 

Čanak: Potpisaćemo, jer je to naša ideja

-To je čista formalnost i nema ni jednog razloga da UGS "Nezavisnost" ne potpiše sporazum o formiranju saveta, izjavio je juče za "Glas" Branislav Čanak, predsednik tog sindikata, koji još nije stavio potpis na pomenuti dokument. - Formiranje saveta je ideja "Nezavisnosti", mi smo ga napisali i ponudili partnerima, tako da je samo pitanje dana kada ćemo ga i formalno potpisati. Učinićemo to uskoro, svejedno da li za dan, dva ili mesec dana.

Čanak kaže da je bio sprečen da prisustvuje potpisivanju sporazuma, ali da se neposredno pre toga sreo s premijerom Đinđićem. O čemu su njih dvojica tom prilikom razgovarali, Čanak nije želeo da otkrije. Sve što je u vezi sa susretom s Đinđićem želeo da kaže, bila je ocena da je razgovor bio "vrlo sadržajan".

M. D.


vesti po rubrikama

^ekonomija

14:20h

Bolji uslovi za transport ruskog gasa

14:22h

Zašto su spoljni dugovi tema posete ministarske trojke u Vašingotonu

15:38h

U Vladi Srbije potpisan sporazum sa sindikatima

16:05h

Najveći deo radnika u "Zastavi" za ponuđeni program

17:01h

Dragan Veselinov najavio mogućnost: Umesto za seme pare za otkup žita

18:25h

Od ponedeljka nova cena narodnog hleba; Za 13 dinara veća vekna

18:36h

Telefoniranje od srede mnogo skuplje nego što je objavljeno     


FastCounter by LinkExchange