[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 01. avgust 2001.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

31. Jul 2001 19:33 (GMT+01:00)

Pad prometa u prehrambenim trgovinama

Ne kupuje se ni kad pojeftini

Sastav potrošačke korpe pokazuje koliko smo siromašni. Prodaja piva manja za 40 odsto

BEOGRAD - Sve manje para se izdvaja za potrošačku korpu, pa je za prvih šest meseci ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, zabeležen pad prodaje određenih proizvoda i to prerađevina od mesa, piva, hemijskih proizvoda, dok je smanjenje prodaje konditorskih proizvoda još veće - kaže Cvetko Vuković, direktor za komercijalne poslove "Pekabete".

Smanjenu fizičku realizaciju, odnosno manje količine prodate robe, beleže pored "Pekabete" i druge veće trgovačke kuće. To je i bio razlog da se pojedini proizvođači odluče da snize cene svojih roba. Tako je, posle velikog poskupljenja, "Imlek" u dva navrata oborio cene skoro svih proizvoda.

"Neoplanta" ne uvozi meso

Iako proizvođači delikatesa beleže pad prodaje, "Neoplanta" je povećala promet svojih proizvoda u "Pekabeti" za 65 odsto. Momir Jovanović, generalni direktor "Neoplante", smatra da visok kvalitet ovih proizvoda utiče na dobru prodaju, bez obzira što cene nisu niske. Tako je kilogram zimske salame 597 dinara, gold kobasice 460,99, a kilogram namaza sa šunkom je 163,47 dinara.
U "Neoplanti" već četiri godine nisu uvezli ni gram mesa, tako da za preradu koriste meso svinja sa svoje farme, goveđe meso je takođe iz Srbije, a za preradu ne koriste ni pileće ostatke.

U "C marketu" su cene trajnih namaza i sireva sniženi za dva odsto, mleko je jeftinije za jedan dinar, kiselo mlečni proizvodi su za tri odsto pojeftinili. U "Pekabeti" proteinsko "Imlekovo" mleko je sa 27 dinara sniženo na 25 dinara. Konditori, koji su u prethodnom periodu takođe podigli cene, snizili su ih kao "Bambi", a "Vik" je pojeftinio celokupan asortiman, dok su pojedini proizvodi jeftiniji i do 37 odsto.

Više cene u "C marketu" dobili su delikates i to trajni proizvodi, koji su poskupeli za jedan odsto, kao i tvrdi sirevi i majonezi, dok je margarin jeftiniji za jedan odsto. Pileće meso je poskupelo za pet odsto, jaja su skuplja za četiri odsto, ulje je skuplje za tri odsto, jer nema više humanitarne pomoći, a testenina je skuplja za pet odsto. Cene sirupa su za pet odsto više, a mineralnih voda za četiri odsto. Cene svih proizvoda su, po rečima Šefka Mavrića iz "C marketa", za 2,5 odsto više nego u prethodnom periodu.

Domaće voće je u ovoj trgovini sniženo za 23 odsto, dok je južno za šest odsto skuplje. Povrće je pojeftinilo za 27 odsto, a sladoledi za 1,5 odsto. Riba je jeftinija za 16 odsto, a keksi za devet odsto. Sokovi su zabeležili pad od 15 odsto.

Iako trgovine prodaju manje robe nego ranije, ovih vrelih letnjih dana najbolje se prodaju kiselo mlečni proizvodi, sokovi, mineralne vode, gazirane i negazirane, voće i povrće. Pivo koje se prošle godine izuzetno prodavalo, ove godine se prodaje za 40 odsto manje. No, i pored toga, pivo je jedan od proizvoda koji se ovih dana dosta traži. Odlično se prodaju sladoledi i to prema nekim pokazateljima idu bolje skuplji, nego jeftiniji. Meso ide slabije, ne samo zbog cene, nego se leti manje traži, dok se delikatesi bolje prodaju.

U "Pekabeti" je u julu ukupan promet bio za dva odsto veći nego u prethodnom mesecu. Međutim, kako kaže Slađana Lučić iz marketinga, vremena su teška i platežna sposobnost sugrađana je mala, što se uostalom vidi i po sastavu potrošačkih korpi.

T. Ostojić


vesti po rubrikama

^ekonomija

19:01h

Za sva od 16 boljih srpskih preduzeća koja traže kupce, postoje potencijalni investitori

19:14h

Referendum u "Zastava automobilima" s pitanjem: Sporazum sa vladom ili stečaj

19:26h

U utorak do 15 časova izjasnilo se 5.523 radnika: Nema alternative

19:33h

Pad prometa u prehrambenim trgovinama

19:42h

Od 1. avgusta nove cene "Telekoma Srbija"

19:53h

Labus, Svilanović i Đelić otputovali u Vašington

20:00h

U Vojvodini ostalo 100.000 tona pšenice viška

20:13h

Prema istraživanju agencije Global PR: Glavni profiteri se izvlače

20:34h

Astra Grupa potpisala ugovor s "Panonijom"

      


FastCounter by LinkExchange