[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 26. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

25. Jul 2001 21:23 (GMT+01:00)

Konferencija za štampu Nebojše Čovića

Odlaze samo inženjerci

NATO podržava našu Vladu

BUJANOVAC - Nebojša Čović, šef Korodincionog tela za jug Srbije, u sredu je u Bujanovcu, na konferenciji za štampu, uputio niz optužbi na račun teksta u "Glasu javnosti" od srede, kao i skorašnjeg pisanja lista "Svedok". Čović se kritički osvrnuo na tvrdnje da će naše snage biti povučene iz Kopnene zone bezbednosti iz tri opštine na jugu Srbije do kraja ove godine i mogućnost da uz Kosmet možda izgubimo i jug Srbije.

- Mediokriteti šire dezinformacije i podbunjuju narod radeći na taj način direktno protiv srpskog interesa, i to treba da služi tim ljudima na čast - rekao je Čović.
- Parče ovog dokumenta su dostavili oni kojima ne odgovara mir na jugu Srbije - kazao je Čović.

Niko nikada nije potpisao nikakav dokument kojim se Vojska i policija povlače sa juga Srbije, naglasio je on, najavljujući da će vanredno angažovane snage VJ i policije biti samo dislocirane i vraćene u kasarne.

Na kraju krajeva, kazao je Čović, ovde piše da se radi o povlačenju inženjerijskih jedinica.
- Za one koji ne znaju, ovde su angažovane i ove jedinice na izgradnji komunikacija i one će, kad završe svoj posao, otići na neko drugo mesto - rekao je Čović.

Vlada Republike Srbije i Koordinaciono telo podneće krivičnu prijavu za ovakvo prenošenje dezinformcija i unošenje panike među građane, najavio je Nebojša Čović juče. On je ponovio da Vojska i policija ostaju sa svojim redovnim sastavima na jugu Srbije, te da je obaveza VJ da u najkraćem mogućem roku napravi svojih 28 punktova, duž adminsitrativne linije sa Kosovom i Metohijom, kao i kasarnu sa mešovitim sastavom policije, koja će biti dislocirana iz civilnih i privrednih objekata, rekao je Čović.

U kontekstu iznošenja neistina, Čović je pomenuo i pismo predsednika SPS iz Preševa, koje se pojavilo ovih dana i u kome se Srbi pozivaju da prodaju svoju imovinu i odu iz Preševa. Čović je rekao da su to običaji bivše vlasti koja je prepustila Kosmetu.

Nebojša Čović je u sredu rekao i da je tog jutra stiglo pismo generalnog sekretara NATO-a Džordža Robertsona, u kome se najavljuje relaksacija kopnene zone bezbednosti i najavljuje skorašnje ukidanje vazdušne zone bezbednosti. Govoreći o Kosovu, Čović je rekao da su u utorak obavljeni razgovori sa poverenicima Komesarijata za izbeglice iz čitave Srbije, sa predsednicima opština i načelnicima okruga, kao i sa predsednikom SRJ i predsednikom Republičke vlade.

- Prva faza obuhvataće popis intereno raseljnih lica sa Kosova i Metohije kako bismo došli do tačnih podataka. Sledeća faza je faza povratka ovih ljudi na Kosovo, a kasnije će biti izvršena registracija stranaka koje postoje u ovoj južnoj srpskoj pokrajini, ali to neće prejudicirati izlazak predstavnika srpske nacionalne zajednice na izbore koje je UNMIK raspisao za 17. novembar - rekao je Čović.

On je naglasio da ovom narodu i zemlji više nisu potrebni ni veliki ni mali Srbi, već pametni Srbi.
- Sa gospodinom Hakerupom, imaćemo još razgovora na različite teme, pa i na uslove koje je on u sredu pročitao - rekao je Čović, podsećajući da očigledno mnogi nisu shvatili da se 5. oktobra promenila vlast, i da više ne mogu da kao glavni razlog za sve navode diktatorsku vlast Slobodana Miloševića. Čović je naglasio da će biti traženo poštovanje Rezolucije 1244, po kojoj nisu isključene ingerencije Republike Srbije, samo je treba pažljivo pročitati. Što se predstojećih izbora na Kosovu tiče, Čović je rekao da o tome mora da se donese zajednička i jedinstvena odluka.
- Ako Srbi izlaze na izbore, onda moraju da izlaze u jednoj koloni, naglasivši da je to pitanje od opšteg nacionalnog značaja.

LJ. STOJANOVIĆ


vesti po rubrikama

^tema

21:02h

Reporter „Glasa" u Haškom tribunalu - kako funkcioniše svedočenje: dnevnice, turizam, bebi-siter, pa sudnica

21:23h

Konferencija za štampu Nebojše Čovića: Odlaze samo inženjerci

21:45h

"The Washington Post": A ko će da sudi sudu?

      


FastCounter by LinkExchange