[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 26. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

25. Jul 2001 16:12 (GMT+01:00)

Dr Obren Joksimović o izrečenim optužbama direktora Fonda

Nisam kriv što nekih lekova nema

Direktor Savić je u zabludi ako ne shvata da je RZZO servis vlade i ministarstva. Za nestašicu insulina i "prilazida" odgovoran je Zavod

BEOGRAD - Apsolutno je neistina da sam na bilo koji način napravio opstrukciju u snabdevanju lekovima, kako tvrdi dr Mijat Savić, direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Predstavnici Fonda su sa proizvođačima potpisali ugovore, da tačno ste čuli - potpisali, o snabdevanju lekovima, a Ministarstvo zdravlja je samo napravilo plan kako da se to obavi i nedavno donelo Pravilnik o zajedničkom snabdevanju, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ministar zdravlja dr Obren Joksimović, odgovarajući na optužbe da je glavni krivac za nestašicu lekova, koje je o njemu izrekao direktor Fonda dr Mijat Savić.

- Direktor Savić izgleda da je u zabludi ako ne shvata da je Zavod servis vlade i ministarstva koji treba da finansijski realizuje sve donete planove, naglasio je dr Joksimović. Zavod kao institucija, u državi ima najviše novca, ali to nije njihov novac, već novac građana za usluge koje treba da im obezbedi. Ne znam ko ga je i na koji način savetovao da da ovakvu izjavu, ali ona je u najmanju ruku nesuvisla. Bojim se da iza ovakvih njegovih izjava stoji nešto drugo - politička poravnanja, koja ni u kom slučaju ne bi trebalo da se lome preko zdravstva. Kao čovek tvrdim da nikad ništa nisam učinio da zdravstvu naškodim. Naprotiv, u odnosu na isti prošlogodišnji period, snabdevanje u zdravstvu je 700 odsto bolje, a što nekih lekova nema, nije krivica moja niti ministarstva, već baš direktora Savića.

Kao primere dr Joksimović je naveo nestašicu "prilazida" i insulina, tvrdeći da iako je Ministarstvo raspisalo tender i našlo dobre ponuđače, Fond nije prihvatio da taj posao i realizuje.
- Kažu, hoće novac za snabdevanje lekova da prenesu zdravstvenim ustanovama. To je više od 300 subjekata, pri čemu bi takav način snabdevanja izazvao samo haos zbog neravnomerne zastupljenosti, upozorio je ministar zdravlja. Što se tiče spornih fondacija, mogu da kažem da ovo ministarstvo nijednu nije osnovalo, sem što smo zatekli Fondaciju za natalitet iz Bojićevog vremena. Tražili smo, zbog nekih neprimerenih stvari i izlaganja žene, zbog kiretaže, neprijatnim situacijama, da se i ta fondacija ukine. Što se tiče optužbi da smo mi odgovorni za visoke cene lekova, ni to nije tačno. Cene je formiralo Savezno ministarstvo za unutrašnju trgovinu, a sa predlogom se složio i Savić i njegovi pomoćnici. Oni su sa proizvođačima potpisali ugovor po novom cenovniku, a sada neće da ga realizuju. Bojim se da Fond nije u paketu realizovao takozvani naturalni rabat, koji svugde postoji, pa je sada strašno ljut.

Vraćajući se na ponašanje direktora Fonda, ministar zdravlja se zapitao:
- Kako je moguće da od 1.000 eksperata za direktora kuće koja se bavi finansijama izaberu lekara pedijatra. Kako je moguće da svi direktori filijala Zavoda budu iz DS, a da direktor upravo želi novac za njih. Ustvari, ovo što se sada događa direktni je udar zbog rekonstrukcije Vlade, koju želi DS. A ta rekonstrukcija podrazumeva nove strukturalne promene i nove zaokrete, gde pre svega treba da se promeni ministar zdravlja, odnosno ja, kao i još neki drugi ministri. Što se tiče direktora Savića i njegovih pomoćnika, mislim da su svi apsolutno nesposobni da rade taj posao, i ja ću tražiti da se Savić smeni. NJegova tvrdnja da ja uzimam novac besmislena je. Ko može da krade novac? Onaj ko sa njim raspolaže. Ja novcem ne raspolažem, i ugovore ne potpisujem, pa se bojim da će na kraju gospodin Savić odgovarati, i to za stvari za koje možda i nije kriv, jer jednostavno radi sa najdubljom kasom u državi.

Z. Ostojić


vesti po rubrikama

^društvo

16:12h

Dr Obren Joksimović o izrečenim optužbama direktora Fonda

16:27h

Spot "smenio" urednika RTS-a

16:46h

U državi trenutno bez ustavno-sudske kontrole

17:01h

Okrugli sto Unije poslodavaca i dva sindikata

17:18h

Privredni sud u Beogradu još u v.d. stanju

17:35h

Vlada Srbije imenovala rektora i dekane PU

17:48h

Beogradska pekarska industrija najavljije: "Narodni hleb" u prodaji

17:59h

Postignuti dogovori o lekovima

18:12h

Veterinari dezinfekuju sva vozila na prelazu Gradina

18:27h

PIO Crne Gore počinje isplatu penzija

      


FastCounter by LinkExchange