[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 25. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

24. Jul 2001 18:50 (GMT+01:00)

Dr Mijat Savić, direktor RZZO, odgovara na optužbe dr Obrena Joksimovića

Nestašicu lekova izaziva ministar

Prilikom plana i nabavke dr Joksimović se nije konsultovao sa zdravstvenim ustanovama

BEOGRAD - Izjava republičkog ministra zdravlja dr Obrena Joksimovića, objavljena u dnevnom listu "Blic" u utorak, da će "na našem tržištu za desetak dana nestati lekova, jer Republički zavod za zdravstveno osiguranje ne potpisuje ugovore s veledrogerijama o daljim isporukama", iz RZZO vraćena je ministru kao bumerang. Ističući da su takve tvrdnje dr Obrena Joksimovića i njegovog pomoćnika Predraga Obradovića potpuno neistinite i zlonamerne, direktor RZZO dr Mijat Savić na jučerašnjoj konferenciji za novinare je naglasio:

- Ministar Obren Joksimović se sa proizvođačima i veledrogerijama dogovorio o planu nabavke, i praktično im ostavio mogućnost da one same odlučuju kojim zdravstvenim ustanovama i apotekama će isporučivati lekove. A to znači da proizvođači sami biraju šta će poslati, bez obzira na objektivne potrebe. Poštujući zakon, Zavod na to ne pristaje, i insistira da se bolnicama isporučuju samo lekovi koji su im neophodni, a da sve zdravstvene ustanove imaju jednak tretman.

Ukazujući na Joksimovićevu samovolju, dr Savić je istakao da on prilikom pravljenja plana nabavke lekova nije ni pitao zdravstvene ustanove šta imaju na lageru:

- Mnogi od njih imaju pojedinih lekova i za više godina, ali ne i najvažnijih. Sada, zahvaljujući dogovoru između ministra i proizvođača, fabrike prazne svoje magacine i isporučuju lekove, po sopstvenom nahođenju, ne vodeći računa o potrebama zdravstva. Na taj način, Joksimović je samo nastavio praksu svog nekadašnjeg cimera Milovana Bojića, i gomila pojedine lekove, bez obzira što ih na lageru već ima. Zavod, međutim, insistira da zdravstvene ustanove i apoteke naruče one lekove koji su građanima zaista neophodni, a prioritetno se plaćaju. Da bi to sprečio, ministar Joksimović je prošle nedelje usmeno naredio direktorima zdravstvenih ustanova i apoteka, a koji uzgred budi rečeno svi pripadaju DSS, stranci koja se poziva na legalitet, da ne naručuju lekove kako bi izazvao nestašicu.

Kao direktor Zavoda, stojim iza svake svoje odluke, pozivajući se naravno na zakon, pa i sada naglašavam da će Zavod plaćati samo one lekove koji su potrebni građanima Srbije, a ne one koje ministar Joksimović sa proizvođačima odredi da su potrebni. Nije mi jasno kako ministar Joksimović može da pravi plan nabavke, a da zdravstvene ustanove uopšte ne pita šta im treba. Kod nas je već boravila budžetska i druge kontrole da ustanovi eventualne nepravilnosti u radu, pa mislim da je možda vreme da uđu i u Ministarstvo za zdravlje. Pogotovu što se sve više govori o načinu rada fondacija koje je osnovao lično ministar Joksimović.

Dr Savić je i za sada neprimereno visoke cene lekova proglasio odgovornim ministra Joksimovića, ističući da su cene naših lekova najviše u okruženju, a da zahtev Zavoda da se cene smanje ili raspiše međunarodni tender za nabavku lekova ministar je apsolutno odbijao.

- Ministarstvo želi da namerno izazove nestašicu lekova, iz njima znanih razloga. Suština problema između Zavoda i ministra Joksimovića je u tome što mi želimo da plaćamo samo lekove koji se zaista potroše, i koji su zaista potrebni. Mi čak želimo da novac direktno prebacimo zdravstvenim ustanovama pa da lekari sami nabavljaju ono što je potrebno za lečenje bolesnika. A ministar Joksimović želi da svaki lek, za svaku zdravstvenu stanicu od Horgoša do Dragaša, nabavlja lično i to tako da proizvođači isporučuju ono što im padne na pamet, bez obzira da li su ti lekovi potrebni. Zavod tako lekove neće da plaća, ali neće dozvoliti ni nestašicu lekova. U krajnjem slučaju tražiće intervenciju Vlade Srbije da dozvoli interventni uvoz lekova. Zbog načina kako je Ministarstvo planiralo, građani Srbije su suočeni sa nestašicama lekova, gde ih ne sme biti. Najbolji primer su za to insulini, jer je Ministarstvo i kod njih određivalo kvote. Tako više ne može da se radi, i Zavod je u ovom trenutku da ublaži nestašicu insulina obezbedio milion maraka za nabavku PEN insulina za trudnice i decu.

Z. Ostojić


vesti po rubrikama

^društvo

15:30h Samoubistvo izvršilo više od hiljadu izbeglica
16:28h Otporaši ogorčeni radom Slobodana Kojadinovića
17:04h Jugoslovensko-italijanski forum o medijima i demokratiji
17:18h Radna grupa za zaštitu novinara povodom slučaja Radojevića
18:22h Na sednici Upravnog odbora RTS-a: Imenovani novi urednici
18:27h Autobuska linija: Kosovo Polje - Medveđa
18:30h

Slobodna mesta na višim školama u Srbiji za septembar

18:47h Osuda "nacističkih grafita"

18:50h

Dr Mijat Savić, direktor RZZO, odgovara na optužbe dr Obrena Joksimovića

19:10h "Bela kuga" uzima danak u Kraljevu
19:30h Princ Aleksandar na slavi manastira Vujan
19:38h Ilegalni berači opustošili višnjike
   


     


FastCounter by LinkExchange