[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 25. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

25. Jul 2001 00:42 (GMT+01:00)

Bilans prekjučerašnjih žestokih okršaja u Tetovu i okolini

Poginulo 18 osoba,
ranjeno više od 20

Uhapšeno pet naoružanih Albanaca. U Skoplju od posledica ranjavanja juče preminuo policajac Gojko Lazarevski, a ranjena još dva policajca

SKOPLJE (Beta) - MUP Makedonije je saopštio da je povređeni policajac Gojko Lazarevski iz sela Lešok kod Tetova u skopskoj bolnici podlegao ranama, dobijenim u najnovijim sukobima na severozapadu Makedonije.

Time se, prema nezvaničnim informacijama, broj poginulih u prekjučerašnjim i preksinoćnim okršajima državnih snaga reda sa naoružanim Albancima, popeo na 18, ukupno na obe strane, dok je više od 20 ranjeno. Nepoznat je i dalje broj nestalih u sukobima, iako se pominje da se o 18 osoba ništa ne zna u poslednja 24 časa.

Neki mediji navode i brojku 33. To, međutim, nije i konačan spisak ranjenih jer teroristi ne dozvoljavaju kolima hitne pomoći iz Tetova da uđu u nekoliko sela severno od grada, prema graničnom prelazu Jažinci.

Kamenicama po Sobranju
Nekoliko stotina Makedonaca, žitelja sela Lešok kod Tetova, policija je juče sprečila u nameri da silom uđu u Sobranje, gnevni zbog blage reakcije državnih snaga bezbednosti na žestoke napade ekstremista. Trajkovski ih je kasnije primio. Žitelji Lešoka, svi makedonske nacionalnosti, preksinoć su napustili selo. Pošto nisu uspeli da uđu u Sobranje, kamenicama su gađali parlament. Oni tvrde da je tokom prekjučerašnjih borbi u selu ubijen jedan meštanin i da su pobunjenici oteli su i dvoje makedonske dece iz Neproštena.

Mada se situacija na terenu u velikoj meri stabilizovala u odnosu na prethodna dva dana, vlasti su optužile pobunjenike da vrše pregrupisavanje, posebno u okolini Kumanova - sela Matejče, Slupčane, Vaksince i Vištica, gde se nalazi i regionalna komanda „ONA". Ekstremisti su pretprošle noći na području Kumanova napadali položaje MA koja nije odgovorila na provokacije.

Makedonska policija uhapsila je pretprošle noći u Tetovu petoricu naoružanih Albanaca za koje se sumnja da su pripadnici pobunjeničke „ONA". Albanci su uhapšeni kod robne kuće „Tetovčanka" u Tetovu, pošto je u njihovom automobilu pronađeno oružje.
Tokom policijskog časa, u Tetovu i okolini čula se povremeno pojedinačna i rafalna pucnjava. Grad je praktično pust, a na ulicama i posle 5 sati ujutro, kad je istekao policijski čas, nema žitelja. Oni se i dalje nalaze u podrumima, gde su proveli noć. Teroristi su, kako se saznaje, na slobodu pustili sve civile koje su prekjuče zarobili u Tetovu i okolnim selima.

U Skoplju je juče od rana zadobijenih u preksinoćnom napadu ekstremista na selo Lečok, kod Tetova, preminuo civil Đoko Lazarevski (30). Makfaks navodi i da su u napadu ekstremista na punkt na Popovoj šapki ranjena dva policajca, koji su helikopterom prebačeni u vojnu bolnicu u Skoplju.

Smrću vojnika rezerviste Mileta Ginovskog (43) iz Popložana kod Kičeva, kojeg su teroristi prekjuče ubili na granici prema Albaniji broj žrtava u MA popeo se od početka sukoba na 40. Rusija je optužila „ONA" za najnovije izazivanje nasilja.

Predsednik SAD Džordž Buš apelovao je juče tokom posete Kosovu i američkom kampu Bondstil na suprotstavljene strane u Makedoniji da poštuju primirje i pozvao kosovske Albance da se ne mešaju u konflikt.


vesti po rubrikama

^balkan

14:15h General HV se dobrovoljno predaje Tribunalu
14:30h Još jedan bombaški napad u centru Atine
14:40h Sporenja oko granice na levoj obali Dunava
14:55h Zagreb ostao bez "Interkontinentala"
15:05h

Bilans žestokih okršaja u ponedeljak u Tetovu i okolini

15:10h Pentagon ima dokumenta koja bi mogla da odbrane Gotovinu?!

15:15h

Sobranje podržalo novu 17-članu vladu u Sofiji

18:20h Demanti ulcinjske policije: Tači nije viđen
   


     


FastCounter by LinkExchange